Συνεισφορά της εκστρατείας “ReThink”- Video

Σημαντικό λίθο στην προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο και το κράτος για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα χαρακτήρισε την εκστρατεία “ReThink” ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, λέγοντας ότι είναι από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα που υλοποιήθηκαν στην Κύπρο με προϋπολογισμό περίπου 2 εκ. ευρώ.

 


 
Ο κ. Κουγιάλης χαιρέτισε το πρωί τις εργασίες του τελικού συνεδρίου της εκστρατείας, στην αίθουσα εκδηλώσεων αρχείου του ΡΙΚ «Τάσσος Παπαδόπουλος». Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα για την ευαισθητοποίηση και προώθηση της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων στην Κύπρο.
 
Επιτεύχθηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές στην αντίληψη και ευαισθητοποίηση του κοινού και των εμπλεκομένων, είπε ο κ. Κουγιάλης, σημειώνοντας πως η Κύπρος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα έναντι των υποχρεώσεων της στην ΕΕ, σε ότι αφορά την κατά κεφαλήν παραγωγή δημοτικών αποβλήτων, όπου και κατέχει τα τελευταία χρόνια την πρωτιά.
 
Ανέφερε ακόμη πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί μέτρα και δράσεις πρόληψης, όπως η διαλογή στην πηγή για τα στερεά απόβλητα, σε μία προσπάθεια να αναστραφεί η αντίληψη ότι τα απόβλητα αποτελούν πρόβλημα. Τα απόβλητα δεν πρέπει να σπαταλούνται, καθώς έχουν αξία, σημείωσε ο Υπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμη σε καλές πρακτικές που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη μείωση των στερεών αποβλήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από ένα έργο ύψους 15 εκ. ευρώ που αφορά τους παραθαλάσσιους δήμους από το Παραλίμνι μέχρι Λάρνακα. Πρόκειται για το έργο «Μείωση δημοτικών στερεών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων» και σύμφωνα με τον Υπουργό, σύντομα θα υπάρξει παρόμοιο έργο και για τους παραλιακούς δήμους από τη Λεμεσό μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς.
 
Ακόμη, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι ένα δεύτερο πρόγραμμα, αφορά την προώθηση της πρακτικής «πληρώνω όσο πετώ» σε δήμους και κοινοτικά συμπλέγματα της επαρχίας Λευκωσίας, ενώ άλλο πρόγραμμα αφορά τις ορεινές περιοχές, με στόχο να μην παράγονται καθόλου απόβλητα ή να μην χρειάζεται καμία επιπλέον διαχείρισή τους.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξέφρασε την ελπίδα να προωθηθεί σύντομα η νομοθεσία για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, για να αξιοποιούνται παλιά ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα.
 
Είπε επίσης ότι ο τομέας του περιβάλλοντος μπορεί να προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας σε άνεργους επιστήμονες ενώ αναφέρθηκε και στα κενά που υπάρχουν αναφορικά με την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση.
 
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι υπάρχουν κενά στην ενημέρωση του κόσμου αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και αναφέρθηκε στη σημασία της έρευνας που έγινε στα πλαίσια του προγράμματος σε σχέση με τις πεποιθήσεις των πολιτών. Είπε ότι προκύπτουν σημαντικά δεδομένα, ιδιαίτερα χρήσιμα για το Γραφείο της, τα οποία είναι αναγκαία για την προώθηση των σχετικών πολιτικών.
 
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκη αναφέρθηκε από την πλευρά του στη σημασία να δημιουργηθεί η σωστή κουλτούρα στον κόσμο, για να είναι πιο αποτελεσματική η προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.
 
Για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που έχει συμβάλει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για θέματα ανακύκλωσης και τον τρόπο διαχείρισης αποβλήτων έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος, λέγοντας παράλληλα ότι «κάθε συλλογική πράξη κρίνεται εκ του αποτελέσματος».
 
Ο κ. Τσώκος ευχαρίστησε τους εταίρους του προγράμματος για την κοινή προσπάθεια, ενώ εξέφρασε τη δέσμευση να συνεχιστεί η προσπάθεια, ώστε να παραδώσουμε, όπως είπε, στις επόμενες γενιές το παγκόσμιό μας σπίτι καλύτερο απ’ ότι το παραλάβαμε.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Green Dot Κύπρου Μιχάλης Σπανός αναφέρθηκε στις νομοθετικές αλλαγές που είναι αναγκαίες στον τόπο, λέγοντας ότι οι δράσεις και ενέργειες πρέπει να επικεντρωθούν πρωτίστως στο θεσμικό πλαίσιο.
 
Στην Κύπρο, είπε, είμαστε πρωταθλητές στη θέσπιση νομοθεσιών και στη μη συμμόρφωση με τις πρόνοιές τους. Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να προωθηθεί η υποχρεωτική διαλογή στην πηγή, η αποθάρρυνση της χρήσης χωματερών και η ενθάρρυνση του «πληρώνω όσο πετώ».

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ, Λάρκος Λάρκου.
 
Ανάδοχος Φορέας του έργου για την υλοποίηση της εκστρατείας “ReThink”, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014, είναι το ΡΙΚ και εταίροι το ΚΥΠΕ, η GreenDot Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και η Fost Plus Βελγίου.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΜ)

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Χάλκινο μετάλλιο για την Κωνσταντίνα Νικολάου στο σκιτ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου
21:24
Το Μπαχρέιν έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson
21:12
Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη δέσμευσή της στο σχέδιο δράσης για τα πυρηνικά του Ιράν
20:36
Διευκρινίσεις για τις χαλαρώσεις των μέτρων δίνει το Υπουργείο Υγείας
20:13
Συνεχίζεται η Σύνοδος - 20 από τους 27 ηγέτες έχουν τοποθετηθεί
19:55
199 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
19:53
Χαιρετίζει η Ελλάδα τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό
19:20
Προσπάθεια Νομικής Υπηρεσίας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του INTOSAI βλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία
18:56
Ελλάδα: Τριάντα εννέα θάνατοι και 1.784 κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
18:54
Υπ. Υγείας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιαστούν περίπου 550 χιλ. στην Κύπρο
18:36
Ουδεμία δικαίωση για Ελεγκτική Υπηρεσία λέει ο Γενικός Εισαγγελέας σε σχέση με δήλωση INTOSAI
18:33
Μετά τα δυο Δημοτικά των Πολεμιδιών, αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού και σε περιφερειακό σχολείο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand