Συνεισφορά της εκστρατείας “ReThink”- Video

Σημαντικό λίθο στην προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο και το κράτος για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα χαρακτήρισε την εκστρατεία “ReThink” ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, λέγοντας ότι είναι από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα που υλοποιήθηκαν στην Κύπρο με προϋπολογισμό περίπου 2 εκ. ευρώ.

 


 
Ο κ. Κουγιάλης χαιρέτισε το πρωί τις εργασίες του τελικού συνεδρίου της εκστρατείας, στην αίθουσα εκδηλώσεων αρχείου του ΡΙΚ «Τάσσος Παπαδόπουλος». Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα για την ευαισθητοποίηση και προώθηση της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων στην Κύπρο.
 
Επιτεύχθηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές στην αντίληψη και ευαισθητοποίηση του κοινού και των εμπλεκομένων, είπε ο κ. Κουγιάλης, σημειώνοντας πως η Κύπρος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα έναντι των υποχρεώσεων της στην ΕΕ, σε ότι αφορά την κατά κεφαλήν παραγωγή δημοτικών αποβλήτων, όπου και κατέχει τα τελευταία χρόνια την πρωτιά.
 
Ανέφερε ακόμη πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί μέτρα και δράσεις πρόληψης, όπως η διαλογή στην πηγή για τα στερεά απόβλητα, σε μία προσπάθεια να αναστραφεί η αντίληψη ότι τα απόβλητα αποτελούν πρόβλημα. Τα απόβλητα δεν πρέπει να σπαταλούνται, καθώς έχουν αξία, σημείωσε ο Υπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμη σε καλές πρακτικές που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη μείωση των στερεών αποβλήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από ένα έργο ύψους 15 εκ. ευρώ που αφορά τους παραθαλάσσιους δήμους από το Παραλίμνι μέχρι Λάρνακα. Πρόκειται για το έργο «Μείωση δημοτικών στερεών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων» και σύμφωνα με τον Υπουργό, σύντομα θα υπάρξει παρόμοιο έργο και για τους παραλιακούς δήμους από τη Λεμεσό μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς.
 
Ακόμη, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι ένα δεύτερο πρόγραμμα, αφορά την προώθηση της πρακτικής «πληρώνω όσο πετώ» σε δήμους και κοινοτικά συμπλέγματα της επαρχίας Λευκωσίας, ενώ άλλο πρόγραμμα αφορά τις ορεινές περιοχές, με στόχο να μην παράγονται καθόλου απόβλητα ή να μην χρειάζεται καμία επιπλέον διαχείρισή τους.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξέφρασε την ελπίδα να προωθηθεί σύντομα η νομοθεσία για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, για να αξιοποιούνται παλιά ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα.
 
Είπε επίσης ότι ο τομέας του περιβάλλοντος μπορεί να προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας σε άνεργους επιστήμονες ενώ αναφέρθηκε και στα κενά που υπάρχουν αναφορικά με την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση.
 
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι υπάρχουν κενά στην ενημέρωση του κόσμου αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και αναφέρθηκε στη σημασία της έρευνας που έγινε στα πλαίσια του προγράμματος σε σχέση με τις πεποιθήσεις των πολιτών. Είπε ότι προκύπτουν σημαντικά δεδομένα, ιδιαίτερα χρήσιμα για το Γραφείο της, τα οποία είναι αναγκαία για την προώθηση των σχετικών πολιτικών.
 
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκη αναφέρθηκε από την πλευρά του στη σημασία να δημιουργηθεί η σωστή κουλτούρα στον κόσμο, για να είναι πιο αποτελεσματική η προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.
 
Για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που έχει συμβάλει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για θέματα ανακύκλωσης και τον τρόπο διαχείρισης αποβλήτων έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος, λέγοντας παράλληλα ότι «κάθε συλλογική πράξη κρίνεται εκ του αποτελέσματος».
 
Ο κ. Τσώκος ευχαρίστησε τους εταίρους του προγράμματος για την κοινή προσπάθεια, ενώ εξέφρασε τη δέσμευση να συνεχιστεί η προσπάθεια, ώστε να παραδώσουμε, όπως είπε, στις επόμενες γενιές το παγκόσμιό μας σπίτι καλύτερο απ’ ότι το παραλάβαμε.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Green Dot Κύπρου Μιχάλης Σπανός αναφέρθηκε στις νομοθετικές αλλαγές που είναι αναγκαίες στον τόπο, λέγοντας ότι οι δράσεις και ενέργειες πρέπει να επικεντρωθούν πρωτίστως στο θεσμικό πλαίσιο.
 
Στην Κύπρο, είπε, είμαστε πρωταθλητές στη θέσπιση νομοθεσιών και στη μη συμμόρφωση με τις πρόνοιές τους. Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να προωθηθεί η υποχρεωτική διαλογή στην πηγή, η αποθάρρυνση της χρήσης χωματερών και η ενθάρρυνση του «πληρώνω όσο πετώ».

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ, Λάρκος Λάρκου.
 
Ανάδοχος Φορέας του έργου για την υλοποίηση της εκστρατείας “ReThink”, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014, είναι το ΡΙΚ και εταίροι το ΚΥΠΕ, η GreenDot Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και η Fost Plus Βελγίου.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:40

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.