ΕΚΤ: "Όχι" στον καθορισμό ΚΤΚ ως Αρχής Πληροφόρησης

Αρνητική παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο ενδεχόμενο να καθοριστεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ως Αρχή Πληροφόρησης σχετικά με διατάγματα δέσμευσης λογαριασμών προς διευκόλυνση της διασυνοριακής είσπραξης οφειλών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Τα καθήκοντα αυτά ανατίθενται στην ΚΤΚ μέσω δύο τροποποιητικών νομοσχεδίων με στόχο τη μεταφορά του άρθρου 14 (5) του ευρωπαϊκού κανονισμού 655/2014 στο εθνικό δίκαιο.
Σε γνώμη που έδωσε στη δημοσιότητα, η ΕΚΤ θεωρεί πως τα καθήκοντα αυτά είναι ασυνήθιστα για μια Εθνική Κεντρική Τράπεζα και δεν έχουν προληπτική διάσταση, καθώς δεν βασίζονται στην πληροφόρηση που συλλέγει η ΚΤΚ υπό την ιδιότητά της ως εποπτικής Αρχής.
Επισημαίνει δε πως κανένα άλλο κράτος–μέλος δεν έχει μέχρι τώρα καθορίσει την εθνική του Κεντρική Τράπεζα ως Αρχή Πληροφόρησης για τους σκοπούς του κανονισμού. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν αναθέσει αυτό το καθήκον σε δικαστικούς αξιωματούχους, επαρχιακά δικαστήρια ή τον Πρόεδρό τους, ή και Υπουργεία Δικαιοσύνης. «Συναφώς τα νέα καθήκοντα που ανατίθενται στην ΚΤΚ από τα νομοσχέδια μπορεί να θεωρηθούν ασυνήθιστα για μια Κεντρική Τράπεζα», συμπληρώνει η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα νέα καθήκοντα που ανατίθενται στην ΚΤΚ από τα σχέδια νόμου συνιστούν κυβερνητικά καθήκοντα και ως τέτοια μπορεί να θεωρηθούν και νομισματική χρηματοδότηση που απαγορεύεται από το άρθρο 123 της Συνθήκης και δεν σχετίζονται με τα καθήκοντα που ανατίθενται στην ΚΤΚ από την ΕΚΤ από τη συνθήκη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.
«Η ΕΚΤ συστήνει ένθερμα την περαιτέρω εξέταση του ζητήματος του ορισμού της ΚΤ ως Αρχής Πληροφόρησης για τους σκοπούς του κανονισμού», αναφέρεται στη γνωμοδότηση.
Αναφέρει τέλος πως σε κάθε περίπτωση η ευθύνη της ΚΤΚ θα πρέπει να ρυθμιστεί δεόντως, η ΚΤΚ θα πρέπει να αποζημιώνεται πλήρως και προσηκόντως για οποιαδήποτε έξοδα συνδεόμενα με την άσκηση των νέων καθηκόντων της προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Χάλκινο μετάλλιο για την Κωνσταντίνα Νικολάου στο σκιτ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου
21:24
Το Μπαχρέιν έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson
21:12
Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη δέσμευσή της στο σχέδιο δράσης για τα πυρηνικά του Ιράν
20:36
Διευκρινίσεις για τις χαλαρώσεις των μέτρων δίνει το Υπουργείο Υγείας
20:13
Συνεχίζεται η Σύνοδος - 20 από τους 27 ηγέτες έχουν τοποθετηθεί
19:55
199 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
19:53
Χαιρετίζει η Ελλάδα τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό
19:20
Προσπάθεια Νομικής Υπηρεσίας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του INTOSAI βλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία
18:56
Ελλάδα: Τριάντα εννέα θάνατοι και 1.784 κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
18:54
Υπ. Υγείας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιαστούν περίπου 550 χιλ. στην Κύπρο
18:36
Ουδεμία δικαίωση για Ελεγκτική Υπηρεσία λέει ο Γενικός Εισαγγελέας σε σχέση με δήλωση INTOSAI
18:33
Μετά τα δυο Δημοτικά των Πολεμιδιών, αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού και σε περιφερειακό σχολείο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand