ΕΚΤ: "Όχι" στον καθορισμό ΚΤΚ ως Αρχής Πληροφόρησης

Αρνητική παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο ενδεχόμενο να καθοριστεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ως Αρχή Πληροφόρησης σχετικά με διατάγματα δέσμευσης λογαριασμών προς διευκόλυνση της διασυνοριακής είσπραξης οφειλών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Τα καθήκοντα αυτά ανατίθενται στην ΚΤΚ μέσω δύο τροποποιητικών νομοσχεδίων με στόχο τη μεταφορά του άρθρου 14 (5) του ευρωπαϊκού κανονισμού 655/2014 στο εθνικό δίκαιο.
Σε γνώμη που έδωσε στη δημοσιότητα, η ΕΚΤ θεωρεί πως τα καθήκοντα αυτά είναι ασυνήθιστα για μια Εθνική Κεντρική Τράπεζα και δεν έχουν προληπτική διάσταση, καθώς δεν βασίζονται στην πληροφόρηση που συλλέγει η ΚΤΚ υπό την ιδιότητά της ως εποπτικής Αρχής.
Επισημαίνει δε πως κανένα άλλο κράτος–μέλος δεν έχει μέχρι τώρα καθορίσει την εθνική του Κεντρική Τράπεζα ως Αρχή Πληροφόρησης για τους σκοπούς του κανονισμού. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν αναθέσει αυτό το καθήκον σε δικαστικούς αξιωματούχους, επαρχιακά δικαστήρια ή τον Πρόεδρό τους, ή και Υπουργεία Δικαιοσύνης. «Συναφώς τα νέα καθήκοντα που ανατίθενται στην ΚΤΚ από τα νομοσχέδια μπορεί να θεωρηθούν ασυνήθιστα για μια Κεντρική Τράπεζα», συμπληρώνει η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα νέα καθήκοντα που ανατίθενται στην ΚΤΚ από τα σχέδια νόμου συνιστούν κυβερνητικά καθήκοντα και ως τέτοια μπορεί να θεωρηθούν και νομισματική χρηματοδότηση που απαγορεύεται από το άρθρο 123 της Συνθήκης και δεν σχετίζονται με τα καθήκοντα που ανατίθενται στην ΚΤΚ από την ΕΚΤ από τη συνθήκη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.
«Η ΕΚΤ συστήνει ένθερμα την περαιτέρω εξέταση του ζητήματος του ορισμού της ΚΤ ως Αρχής Πληροφόρησης για τους σκοπούς του κανονισμού», αναφέρεται στη γνωμοδότηση.
Αναφέρει τέλος πως σε κάθε περίπτωση η ευθύνη της ΚΤΚ θα πρέπει να ρυθμιστεί δεόντως, η ΚΤΚ θα πρέπει να αποζημιώνεται πλήρως και προσηκόντως για οποιαδήποτε έξοδα συνδεόμενα με την άσκηση των νέων καθηκόντων της προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:10

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Είχε προειδοποιήσει για τα φάρμακα λέει το υπουργείο Υγείας
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.