15 περιστατικά καρκίνου στις 1.000 μαστογραφίες

Στις 1.000 μαστογραφίες που γίνονται στην Κύπρο, παρατηρούνται περίπου 15 περιστατικά καρκίνου του μαστού με κακοήθεια, σύμφωνα με τη συντονίστρια του Προγράμματος Πληθυσμιακού Μαστογραφικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού, Μηλίτσα Κουζάλη.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η κα Κουζάλη είπε πως από τον Ιούλιο του 2003, που ξεκίνησε πιλοτικά το Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Μαστογραφικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού, έχουν γίνει περισσότερες από 200 χιλιάδες μαστογραφίες παγκύπρια και έχουν σταλεί 500 χιλιάδες προσκλήσεις σε γυναίκες ηλικίας 50 μέχρι 69 χρονών, οι οποίες εντοπίζονται από το αρχείο πληθυσμού.
Όπως σημείωσε η κα Κουζάλη, κατά τη περίοδο αυτή, έχουν εντοπιστεί περίπου 3.000 περιστατικά με κακοήθη καρκίνο του μαστού.

Σταδιακή Επέκταση του Προγράμματος
Σε ερώτηση από πότε λειτουργεί το Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Μαστογραφικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού, η κα Κουζάλη απάντησε πως το Πρόγραμμα εφαρμόστηκε δοκιμαστικά τον Ιούλιο του 2003 στο Κέντρο Υγείας Αγλαντζιάς, ώστε να αποκτηθούν εμπειρίες που θα επέτρεπαν τη σταδιακή επέκτασή του.
Σήμερα, το Πρόγραμμα λειτουργεί σε παγκύπρια βάση, με πέντε Κέντρα Μαστογραφίας σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Λάρνακα και Αμμόχωστο.
«Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες που έχουν κυπριακή πολιτική ταυτότητα, δικαιούχοι και μη δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι γυναίκες προσκαλούνται να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα με προσωπική επιστολή που αποστέλλεται από το Υπουργείο Υγείας», ανέφερε η συντονίστρια του Προγράμματος.
Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν λίστες αναμονής στα συγκεκριμένα Κέντρα, η κα Κουζάλη εξήγησε πως οι γυναίκες που τηλεφωνούν για να κλείσουν το ραντεβού τους εξυπηρετούνται σχεδόν αμέσως, το αργότερο μέσα σε ένα μήνα.
Ανέφερε ακόμα πως «η πρόσκληση και η εξέταση επαναλαμβάνονται κάθε δύο χρόνια και για κάθε μαστογραφία λαμβάνονται τέσσερις λήψεις, δύο για κάθε μαστό», για να προσθέσει πως «γίνεται γνωμάτευση κάθε μαστογραφίας από δύο ανεξάρτητους ιατρούς ακτινολόγους και εκεί που χρειάζεται γίνεται και τρίτη γνωμάτευση».
Όσν αφορά τα ύποπτα περιστατικά, είπε πως αυτά «παραπέμπονται για επιπρόσθετες εξετάσεις, όπως κλινική εξέταση, εξέταση υπερήχου, βιοψία και για θεραπεία», σημειώνοντας ότι «όλες οι μαστογραφίες παγκύπρια αποστέλλονται στο Κέντρο Μαστογραφίας στην Αγλαντζιά και μετά τη γνωμάτευση των ιατρών ακτινολόγων γίνεται καταγραφή αξιολόγησης και ενημέρωση των επαρχιών από τη συντονίστρια του Προγράμματος».
«Εκεί όπου χρειάζεται γίνεται στο τμήμα μας περαιτέρω εξέταση με υπερηχογράφημα και επανέλεγχο μαστογραφίας σε 6 μήνες ή ένα έτος αναλόγως», πρόσθεσε.

Λειτουργία των ψηφιακών μαστογράφων
Η κα Κουζάλη είπε πως το 2012 έγινε η εγκατάσταση και λειτουργία των ψηφιακών μαστογράφων στα Κέντρα σε παγκύπρια βάση, σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης και διαχείρισης της εικόνας της μαστογραφίας (PACS).
Είπε, τέλος, ότι γενικός στόχος του Προγράμματος είναι η πρόωρη ανίχνευση ή/και η πρόληψη του καρκίνου του μαστού και η μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού μέσω της συνειδητοποιημένης και μαζικής συμμετοχής των γυναικών της Κύπρου σε οργανωμένο πληθυσμιακό έλεγχο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Ο ΠτΔ είναι έτοιμος για την άτυπη συνάντηση δήλωσε ο κυβερνητικός εκπροσωπος
09:30
Νέο παγκσόμιο ρεκόρ ο Χόλογουεϊ
09:25
Επέστρεψε στις νίκες το ΑΠΟΕΛ
09:09
Νέα παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη
09:03
Πρώτο βήμα πρόκρισης για Ρεαλ και Σίτι
09:03
Να σφραγίσει την πρόκριση ο Ολυμπιακός
08:58
Κυβεία και παράβαση των διαταγμάτων σε οικία στη Λεμεσό
08:42
Στους 22 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται την Πέμπτη στο ΓΝ Αμμοχώστου
08:12
Σε 102 καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού προχώρησε η Αστυνομία
08:11
Επιτάχυνση εμβολιασμών, επαγρύπνηση για μεταλλάξεις και συντονισμός μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής
08:03
Ελλάδα: Σήμερα στις 14.30 η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη
07:46
Τον Απρίλιο η άτυπη συνάντηση για την Κύπρο στη Γενεύη
06:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand