ΥΠΕΣ: Θα νοικοκυρέψουμε τη διαχείριση των ΤΚ περιουσιών

Για πρώτη φορά καταβάλλεται τόσο συγκροτημένη προσπάθεια για νοικοκύρεμα στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, δήλωσε στο Τρίτο ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.Ανέφερε ότι, την περίοδο 2016-2017, έχει γίνει ανάκτηση διακοσίων-τριανταμίας περιουσιών, σε περιπτώσεις που κρίθηκε ότι υπήρχαν παρατυπίες.

Πρόσθεσε ότι επίκεινται ακόμα 100 ανακτήσεις, που αφορούν επαγγελματικά υποστατικά.Ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί κατά πόσο η περιουσία αξιοποιείται για τον σκοπό για τον οποίο έχει γίνει η μίσθωση.
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι οι πλείστες περιπτώσεις βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Είπε ότι θα επικοινωνήσει εντός της ημέρας με τον κύριο Φαίδωνος για εξασφάλιση όσων στοιχείων δεν έχουν περιέλθει σε  γνώση των αρμοδίων υπηρεσιών.
Mιλώντας επίσης στο Τρίτο η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου δήλωσε ότι  το θέμα της κακοδιαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών θα τεθεί ενώπιον της επιτροπής.
Η κυρία Μαύρου είπε ότι θα γίνει καταγραφή των περιπτώσεων στις οποίες υπάρχει παρανομία, θα τεθούν επί τάπητος οι κανονισμοί και η διαδικασία ελέγχου.
Σε ερώτηση πώς αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα επί δικής της θητείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, η κυρία Μαύρου απάντησε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που έγινε παρέμβαση και ανακτήθηκαν περιουσίες, οι οποίες στη συνέχεια παραχωρήθηκαν σε δικαιούχους. ΕπΙσήμανε ωστόσο ότι το πρόβλημα συντηρείται για χρόνια, χωρίς να έχουν τεθεί κανόνες και αυστηρά κριτήρια. Κάποιοι με διαχρονικά γερές πλάτες, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μαύρου, εξασφάλισαν τουρκοκυπριακή περιουσία, η οποία συν τω χρόνω απέκτησε και τεράστια αξία.
Από πλευράς του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης έκανε λόγο για διαμοιρασμό τουρκοκυπριακών περιουσιών με τη μέθοδο του πλιάτσικου, στα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.
Τότε, πρόσθεσε, όποιος είχε γερές πλάτες ή κομματική ταυτότητα, πήρε και τα φιλέτα.
Ο κύριος Τορναρίτης ανέφερε ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, επί θητείας Σωκράτη Χάσικου στο Υπουργείο Εσωτερικών, άρχισε η ανάκτηση περιουσιών από άτομα που δεν ήταν δικαιούχα.
Για την πρότασή του όπως παραχωρηθεί κρατική, χαλίτικη ή εκκλησιαστική γη σε πρόσφυγες, ο Νίκος Τορναρίτης είπε ότι πρέπει να δράσουν η πολιτεία και η Εκκλησία, καθότι δεν αρκούν οι τουρκοκυπριακές περιουσίες για να καλύψουν τις ανάγκες όσων έχουν απωλέσει τις δικές τους στα κατεχόμενα. Επισήμανε ότι αυτό θα αποτελέσει μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και κίνητρο για να μην ξεπουλούν οι πολίτες τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Πηγή: ΤΡΙΤΟ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Ξεκίνησε σήμερα η μεγάλη άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα 2021” σε Μεσόγειο και Αιγαίο
12:55
Σιζόπουλος: Η ελληνοκυπριακή με την άτυπη πενταμερή πλευρά θα οδηγηθεί σε αχαρτογράφητα νερά
12:45
Την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού παρουσίασε ο Περδίος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού
12:12
Εξήντα χιλιάδες άτομα πάσχουν από σπάνια νοσήματα στην Κύπρο, σύμφωνα με το ΙΝΓΚ
12:11
Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και απασχόλησης αυξάνονται σε ΕΕ και ευρωζώνη για τον Φεβρουάριο
11:58
Απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, στην Αρμενία, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας
11:27
Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν τη μερική πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα του ιατρικού κλάδου
11:15
Η Covid-19 δεν είναι πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα για όσους έχουν άσθμα, καθησυχάζει αυστραλιανή μελέτη
10:49
ΗΠΑ: Περισσότεροι από 1,3 εκατ. κάτοικοι του Τέξας αντιμετωπίζουν ακόμη διακοπές στην υδροδότηση
10:17
Ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός κρουσμάτων σε σχολεία της επαρχίας Λεμεσού
09:56
Αρχίζει αύριο η δεύτερη φάση του πρωταθλήματος
09:42
Ο ΠτΔ είναι έτοιμος για την άτυπη συνάντηση δήλωσε ο κυβερνητικός εκπροσωπος
09:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand