ΠτΔ: Έπραξα ότι ήταν δυνατό για αποτροπή αδιεξόδου

Ήσυχος με τη συνείδησή του ότι έχει πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και για αποτροπή του αδιεξόδου στις συνομιλίες, δήλωσε ότι αισθάνεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του δεκάτου-ενάτου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Αποδήμων, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχουν καταβληθεί επίμονες και επίπονες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, η οποία θα επέτρεπε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σύγχρονο ευρωπαϊκό, κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.
Τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με απαλλαγή της Κύπρου από τον κατοχικό στρατό και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, τα οποία υπήρξαν αφορμή για τα προβλήματα που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να υφίστανται στο νησί.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι για το ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο ευθύνεται η τουρκική αδιαλλαξία, προσθέτοντας ωστόσο ότι, παρά την αποτυχία, η Αγκυρα βρέθηκε για πρώτη φορά προ των ευθυνών της για τα θέματα της αποχώρησης στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυητικών δικαιωμάτων.
Επανέλαβε ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της άλλης, σημειώνοντας ότι προς τούτο υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις στο Κραν Μοντάνα. Προτάσεις, πρόσθεσε, που αντιμετώπιζαν τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζουν τις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις ότι τα έδωσε όλα στο Κραν Μοντάνα και ότι παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε καταστήσει σαφές ότι οι προτάσεις θα θεωρούντο ως μη γενόμενες εάν δεν ετηρούντο συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ειδικά για την εκ περιτροπής προεδρία, ανέφερε ότι είχε γίνει αποδεκτή προ εικοσαετίας.
Απευθυνόμενος προς τους συνέδρους, ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τους αποδήμους να κωφεύουν στις επεμβάσεις τρίτων, προς όφελος της κοινής πατρίδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σύνταξη : Σταυρούλα Στεργίδου

Πηγή: Απευθείας Μετάδοση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:13

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
Βουλευτικές εκλογές: Η Ενιαία Ρωσία προηγείται με ποσοστό 38,57%, στη δεύτερη θέση το Κομμουνιστικό Κόμμα με 25,17%
21:27
Ερντογάν: Η Τουρκία δεν δέχεται διαταγές από κανέναν
20:48
Οκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα κατέκαψε η πυρκαγιά σε Γιόλου – Μηλιού και Σίμου- Δρύμου
20:28
Λάβα και στάχτες εκλύονται από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα
19:42
94 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Κυριακή, κανένας θάνατος
19:24
Επαφές Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη
18:55
Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
18:15
Η Κύπρος «κλείδωσε» το χάλκινο μετάλλιο στην ομαδική κατάταξη των βετεράνων
17:55
Με ήττα αποχαιρέτησε ο ΑΠΟΕΛ το EHF European Cup
17:53
Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αρχίζει τις επαφές και ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
17:38
Ρωσία: Οι κάλπες άρχισαν να κλείνουν στην τελευταία ημέρα των βουλευτικών εκλογών
17:23
Ο νέος Δήμαρχος του Γιοχάνεσμπουργκ σκοτώθηκε σε τροχαίο
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand