Κριτική προς ΥΠΟΙΚ για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών του συνεργατισμού

Δριμεία κριτική στον υπουργό Οικονομικών και την ηγεσία του Συνεργατισμού, άσκησαν ο Γενικός Ελεγκτής και ο Εφορος Κρατικών Ενισχύσεων, για το θέμα της παραχώρησης δωρεάν μετοχών του Συνεργατισμού.

Το θέμα συζητήθηκε, εκτάκτως, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατηγόρησε τον Χάρη Γεωργιάδη και την ηγεσία του Συνεργατισμού για λανθασμένες ενέργειες. Είπε ότι η αξία του Συνεργατισμού  μειώθηκε, ενώ το κράτος είχε δώσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ.  Πρόσθεσε ότι ενώ τα κέρδη μειώνονται, η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Συνεργατισμού λαμβάνουν παχυλούς μισθούς και σκανδαλώδη ωφελήματα.Ο κύριος Μιχαηλίδης κατηγόρησε τον Συνεργατισμό για απόκρυψη ή μη κατάθεση στοιχείων, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Αποκάλυψε  ακόμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν εγκρίνει την παραχώρηση δωρεάν μετοχών και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι οδήγησε το Υπουργικό Συμβούλιο σε λανθασμένη απόφαση.

Ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για την παραχώρηση των δωρεάν μετοχών και διερωτήθηκε αν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για ασέβεια προς τον θεσμό του εφόρου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ενημερώθηκε εκ των υστέρων για αποφάσεις που αφορούσαν τη ΣΥΤΑ, τα λιμάνια και το κρατικό λαχείο.

Απάντηση ΥΠΟΙΚ
Υπάρχει γραπτή έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Πρόθεση της κυβέρνησης, είπε, είναι να παραχωρήσει δωρεάν όλες τις μετοχές που κατέχει στον Συνεργατισμό, δηλαδή 6 δισεκατομμύρια μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 99% των μετοχών. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ετοιμαστεί νομοσχέδιο, ώστε να τύχει πρώτα της έγκρισης της Νομικής Υπηρεσίας και της Βουλής, ώστε να ξεπεραστούν τυχόν νομικά κωλύματα.
Σημείωσε ακόμα ότι το κράτος αγόρασε τις μετοχές του Συνεργατισμού το 2013, για να σώσει τις καταθέσεις και την ώρα που η αξία του, ήταν αρνητική κατά επτακόσια εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι η πραγματική αξία του Συνεργατισμού, θα διαφανεί στο χρηματιστήριο. Αν ενοχλείται ο έφορος, είναι πρόβλημά του, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, είπε ότι η αύξηση κεφαλαίου με στόχο την προσέλκυση θεσμικού επενδυτή στον Συνεργατισμό θα προηγηθεί της δωρεάν παραχώρησης μετοχών σε πελάτες του.
Πρόσθεσε ότι από τον περασμένο Ιούνιο, η Διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών ζητώντας εξηγήσεις. Πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Διοικήτριας και υπουργού Οικονομικών και συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα. Για το θέμα της ισπανικής εταιρίες ΑΛΤΑΜΙΡΑ, η οποία θα αναλάβει την διαχείριση των προβληματικών δανείων, σημείωσε ότι Κεντρική Τράπεζα καλωσορίζει κάθε ενέργεια, η οποία προωθεί την επίλυση του προβλήματος.

Πηγή : ΡΙΚ - Παναγιώτης Καπαρής , βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:23

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Χειροπέδες σε καταζητούμενο ένα χρόνο μετά
21:39
Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα αποκαλυπτήρια οδών του Δήμου Λακατάμιας
21:17
Αφγανιστάν: Ταλιμπάν κρέμασαν πτώματα φερόμενων απαγωγέων στην πόλη Χεράτ
20:31
Ρωσία: Εκατοντάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη Μόσχα για να καταγγείλουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών
20:01
Ένας θάνατος 99 κρούσματα .Γυναίκα 88 ετών το νέο θύμα της πανδημίας
19:33
Η ΥΔΔΤ κα Στέφη Δράκου επισκέφτηκε τον αστυνομικό σταθμό στην οδό Λήδρας
19:14
Ράλι Κύπρος: Προηγείται ο Γαλαταριώρτης, εγκατέλειψε ο Νάσερ (βίντεο)
18:40
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν αποφυλακίσθηκε και αν το επιθυμεί, μπορεί να φύγει από την Ιταλία
18:11
Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για Σύνοδο ΜΕD5 και μεταναστευτικό
18:11
Ο ΠτΔ συναντήθηκε με τον Ελπιδοφόρο . Το θέμα έληξε
18:04
Επιστρέφει η «Παραδοσιακή βραδιά στο ΡΙΚ» (trailer)
18:01
Ελλάδα: 1.853 νέα κρούσματα σήμερα, 333 διασωληνωμένοι και 16 θάνατοι
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand