Πέγεια: Ολοκλήρωση ανασκαφών Παν. Νεας Υόρκης

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εργασιών της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης στη Γερόνησσο (Άγιος Γεώργιος της Πέγειας). Οι φετινές ανασκαφές (επισκόπηση και μελέτης), που διήρκησαν πέντε εβδομάδες, διεξήχθησαν υπό τη διεύθυνση της δρας Joan Breton Connelly, καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης και Κλασσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης.Στην αποστολή συμμετείχε μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων και φοιτητών, συμπεριλαμβανομένης και μιας ομάδας από το Leon Recanati Institute for Maritime Studies του Πανεπιστημίου της Χάιφας, η οποία διεξήγαγε προκαταρτικές ενάλιες έρευνες και επισκοπήσεις γύρω από τη Γερόνησσο και στο Λιμάνι Μανίκη. Η ομάδα αποτελείτο από τους δρα Gil Gambash, Διευθυντή του Leon Recanati Institute, δρα Assaf Yasur-Landau, επικεφαλής του εργαστήριου Παραθαλάσσιας Αρχαιολογίας και Ενάλιας Επισκόπησης (Laboratory for Coastal Archaeology and Underwater Survey) και κ. Amir Yurman, επικεφαλής του Ναυτιλιακού Εργαστηρίου (Maritime Workshop). Επίσης συμμετείχε ο δρ Zur Shalev, συν-διευθυντής του Κέντρου Μεσογειακής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Χάιφας.

Η ομάδα συνέχισε την ανασκαφή στη Γερόνησσο και διεξήγαγε ενάλια επισκόπηση της περιοχής και του Λιμανιού Μανίκη, που τοποθετείται ακριβώς νότια του Άγιου Γεώργιου της Πέγειας. Αυτό το αρχαίο λιμάνι εξυπηρετούσε ως το βασικό λιμάνι για τον αρχαίο οικισμό του Αγίου Γεωργίου και της Γερόνησσου από την Ελληνιστική μέχρι την Πρωτοχριστιανική περίοδο.

Ο καθηγητής Pieter Broucke από το Middlebury College συνέχισε την ανάλυση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων που χρονολογούνται περί τα τέλη της περιόδου της Πτολεμαϊκής κυριαρχίας στην Κύπρο. Τα θεμέλια ενός κτηρίου, με χαρακτηριστικά αρχαίου ναού, που βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού στο δυτικότερο σημείο του νησιού, υποδηλώνουν ότι η θεμελίωση του οικοδομήματος είχε σχεδιαστεί με μεγάλη ακρίβεια. Η απόσταση μεταξύ των γραμμών χάραξης της οικοδομής ισοδυναμεί στα 8.48μ, μια διάσταση που αντιστοιχεί σε δεκαέξι μονάδες των 0.530 μ, μήκος που ταιριάζει με το αιγυπτιακό μέτρο μέτρησης Αρσίν. Αυτή η νέα ανεύρεση επισημαίνει ότι το μέτρο μέτρησης που είχε χρησιμοποιηθεί στη Γερόνησσο ήταν Πτολεμαϊκή Αιγυπτιακή.

Η έρευνα του δρα Luca Cherstich, Oxford PhD, ειδικού στους Πτολεμαϊκούς λαξευτούς τάφους στην Κυρηναϊκή, υποστηρίζει περαιτέρω την επαφή με την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια. Συνέχισε τη μελέτη των τοπικών τάφων στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, σε μια προσπάθεια για καλύτερη κατανόηση των ανθρώπων που έζησαν και απεβίωσαν στην απέναντι ενδοχώρα από τη Γερόνησσο.

Ο καθηγητής Δημήτρης Πλάντζος, του Πανεπιστήμιου Αθηνών, συνέχισε τη μελέτη των μοναδικών σφραγίδων-φυλακτών της Γερόνησσου που παρουσιάζουν ενδιαφέρον παραλληλισμό με την Edfu στην Αίγυπτο. Η καθηγήτρια Jolanta Mlynarczyk του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας συνέχισε τη μελέτη της κεραμικής του Γερόνησσου, ενώ ο δρ Mariusz Burdajewicz ολοκλήρωσε την προεργασία για τη δημοσίευση των υάλινων ευρημάτων.

Ο δρ Paul Croft, του Lemba Archaeological Field Station, ανέσκαψε μια σειρά από τομές οι οποίες στην αρχαιότητα είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί ως θεμελιώσεις και αργότερα καταστράφηκαν με την αφαίρεση του πλούσιου αρχιτεκτονικού υλικού της Γερόνησου κατά τους πρώτους 6 αιώνες μ.Χ.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Μαρτίου
Ξεκίνησαν γυρίσματα στην Κύπρο της ταινίας «The Ghosts of Monday» με πρωταγωνιστή τον Julian Sands
11:09
ΟΣΙΚΑ :Αν τηρηθούν τα πρωτόκολλα δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω εστιατορίων
11:02
Μαθητές: Μόνο με rapid test μπορούν να προσέρχονται από αύριο στα σχολεία
10:56
Νουρής : Συντονισμός με Αθήνα για μεταναστευτικό
10:07
Γερμανία: Τρόφιμοι οίκων ευγηρίας σχεδόν τα μισά από τα θύματα της πανδημίας
09:52
Γερμανία: 71.900 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 2,5 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊο
09:49
Νότια Κορέα: Πάνω από 400 κρούσματα του νέου κορονοϊού, δύο θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες
09:44
Στη Λευκωσία απόψε η Ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ
09:38
Ιράκ: Ο πάπας έφθασε στην κατεστραμμένη από τους τζιχαντιστές Μοσούλη
09:33
Αστυνομία 213 καταγγελίες το τελευταίο 24ωρο
09:30
Νίκος Αναστασιάδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει εργάζεταιε η χώρα να επιστρέψει στην ομαλότητα
09:25
Σε  117.081.763 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού διεθνώς
09:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand