Πέγεια: Ολοκλήρωση ανασκαφών Παν. Νεας Υόρκης

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εργασιών της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης στη Γερόνησσο (Άγιος Γεώργιος της Πέγειας). Οι φετινές ανασκαφές (επισκόπηση και μελέτης), που διήρκησαν πέντε εβδομάδες, διεξήχθησαν υπό τη διεύθυνση της δρας Joan Breton Connelly, καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης και Κλασσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης.Στην αποστολή συμμετείχε μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων και φοιτητών, συμπεριλαμβανομένης και μιας ομάδας από το Leon Recanati Institute for Maritime Studies του Πανεπιστημίου της Χάιφας, η οποία διεξήγαγε προκαταρτικές ενάλιες έρευνες και επισκοπήσεις γύρω από τη Γερόνησσο και στο Λιμάνι Μανίκη. Η ομάδα αποτελείτο από τους δρα Gil Gambash, Διευθυντή του Leon Recanati Institute, δρα Assaf Yasur-Landau, επικεφαλής του εργαστήριου Παραθαλάσσιας Αρχαιολογίας και Ενάλιας Επισκόπησης (Laboratory for Coastal Archaeology and Underwater Survey) και κ. Amir Yurman, επικεφαλής του Ναυτιλιακού Εργαστηρίου (Maritime Workshop). Επίσης συμμετείχε ο δρ Zur Shalev, συν-διευθυντής του Κέντρου Μεσογειακής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Χάιφας.

Η ομάδα συνέχισε την ανασκαφή στη Γερόνησσο και διεξήγαγε ενάλια επισκόπηση της περιοχής και του Λιμανιού Μανίκη, που τοποθετείται ακριβώς νότια του Άγιου Γεώργιου της Πέγειας. Αυτό το αρχαίο λιμάνι εξυπηρετούσε ως το βασικό λιμάνι για τον αρχαίο οικισμό του Αγίου Γεωργίου και της Γερόνησσου από την Ελληνιστική μέχρι την Πρωτοχριστιανική περίοδο.

Ο καθηγητής Pieter Broucke από το Middlebury College συνέχισε την ανάλυση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων που χρονολογούνται περί τα τέλη της περιόδου της Πτολεμαϊκής κυριαρχίας στην Κύπρο. Τα θεμέλια ενός κτηρίου, με χαρακτηριστικά αρχαίου ναού, που βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού στο δυτικότερο σημείο του νησιού, υποδηλώνουν ότι η θεμελίωση του οικοδομήματος είχε σχεδιαστεί με μεγάλη ακρίβεια. Η απόσταση μεταξύ των γραμμών χάραξης της οικοδομής ισοδυναμεί στα 8.48μ, μια διάσταση που αντιστοιχεί σε δεκαέξι μονάδες των 0.530 μ, μήκος που ταιριάζει με το αιγυπτιακό μέτρο μέτρησης Αρσίν. Αυτή η νέα ανεύρεση επισημαίνει ότι το μέτρο μέτρησης που είχε χρησιμοποιηθεί στη Γερόνησσο ήταν Πτολεμαϊκή Αιγυπτιακή.

Η έρευνα του δρα Luca Cherstich, Oxford PhD, ειδικού στους Πτολεμαϊκούς λαξευτούς τάφους στην Κυρηναϊκή, υποστηρίζει περαιτέρω την επαφή με την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια. Συνέχισε τη μελέτη των τοπικών τάφων στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, σε μια προσπάθεια για καλύτερη κατανόηση των ανθρώπων που έζησαν και απεβίωσαν στην απέναντι ενδοχώρα από τη Γερόνησσο.

Ο καθηγητής Δημήτρης Πλάντζος, του Πανεπιστήμιου Αθηνών, συνέχισε τη μελέτη των μοναδικών σφραγίδων-φυλακτών της Γερόνησσου που παρουσιάζουν ενδιαφέρον παραλληλισμό με την Edfu στην Αίγυπτο. Η καθηγήτρια Jolanta Mlynarczyk του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας συνέχισε τη μελέτη της κεραμικής του Γερόνησσου, ενώ ο δρ Mariusz Burdajewicz ολοκλήρωσε την προεργασία για τη δημοσίευση των υάλινων ευρημάτων.

Ο δρ Paul Croft, του Lemba Archaeological Field Station, ανέσκαψε μια σειρά από τομές οι οποίες στην αρχαιότητα είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί ως θεμελιώσεις και αργότερα καταστράφηκαν με την αφαίρεση του πλούσιου αρχιτεκτονικού υλικού της Γερόνησου κατά τους πρώτους 6 αιώνες μ.Χ.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:44

Τελευταιες Ειδησεις

26 Ιουνίου
Έρευνα διέταξε ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος μετά την έκρηξη σε υπεραστικό λεωφορείο
11:03
Τη συνεργασία τους στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης επισφραγίζουν Κύπρος και Ελλάδα
10:54
Άντρες της ΥΚΑΝ ξέθαψαν μεθαμφεταμίνη 2 κιλών και 200 γραμμαριών στο χωριό Παραμύθα
10:52
Ανατροπή των τετελεσμένων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου ζήτησαν οι αρχηγοί των κρατών - μελών της Κοινοπολιτείας
10:23
Ανησυχία Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αναζωπύρωση της ευλογιάς των πιθήκων
10:21
Συμφωνία ΕΕ-Τεχεράνης για επανέναρξη των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ
10:20
Τρόπους για να περιορίσει την εφαρμογή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων, αναζητεί η κυβέρνηση Μπάιντεν
10:20
Έκκληση στους ηγέτες των χωρών της G7 να μην εγκαταλείψουν την Ουκρανία απηύθηνε ο Μπόρις Τζόνσον
10:18
Έκκληση για άμεσο περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας απηύθυναν οι ενεργειακοί κολοσσοί της Γαλλίας
10:14
Επιμένει ο Ερντογάν κατά της ένταξης Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
10:11
25 Ιουνίου
Ο Τσιτσιπάς κατέκτησε το Τουρνουά της Μαγιόρκα
20:40
Ολοκλήρωση εργασιών Συνόδου Αρχηγών Κρατών Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα - Στο τραπέζι και οι τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand