Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν από την Τουρκία να εκδόσει Navtex

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζήτησαν από την Τουρκία έκδοση ναυτιλιακής οδηγίας για κινήσεις αμερικανικού στρατιωτικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ξεκαθαρίζει η Ουάσιγκτον, σε διευκρινίσεις που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η εξήγηση δόθηκε σε νέα επικοινωνία της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, με το Υπουργείο Εξωτερικών. Η πρέσβειρα, Κάθλιν Αν Ντόχερτι, επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν αιτήθηκε έκδοσης Navtex, αλλά και ότι όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, σε οιανδήποτε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη διεξάγονται, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες του παράκτιου κράτους στην ΑΟΖ, όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, στην απάντηση τονίζεται και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύσσει, να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο, στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Το θέμα προέκυψε μετά την έκδοση παράτυπης ναυτιλιακής οδηγίας από την Τουρκία, για αμερικανικό πολεμικό σκάφος, το οποίο θα ρυμουλκούσε υποβρύχια συσκευή την τριακοστή-πρώτη Ιουλίου, σε ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που είχε παρανόμως δεσμεύσει η Άγκυρα, για έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Barbaros".
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, φαίνεται ότι η δραστηριότητα του αμερικανικού πολεμικού πλοίου σχετιζόταν με άσκηση για ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
Φαίνεται ότι η άσκηση ήταν διμερής με την Τουρκία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και η Τουρκία επιχείρησε με παράτυπη ΝΑΦΤΕΧ να αμφισβητήσει την αρμοδιότητα της Κύπρου να εκδίδει οδηγίες προς ναυτιλομένους, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Να σημειωθεί ότι αναφορικά με στρατιωτικές ασκήσεις σε διεθνή ύδατα, έστω κι εάν συμπίπτουν με την ΑΟΖ, δεν θεωρείται πως υπάρχει παραβίαση της ΑΟΖ. Παραβίαση αποτέλεσε η πράξη της Τουρκίας να εκδώσει τη ΝΑΦΤΕΧ, η οποία ακυρώθηκε από τις κυπριακές αρχές με έκδοση αντινάφτεξ.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:41

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιανουαρίου
Ράλι Μοντε Κάρλο: Επική μάχη με τους δύο Γάλλους παγκόσμιους πρωταθλητές
21:18
Άλλοι έξι θάνατοι και 1,984 νέα κρούσματα κορονοιού στην Κύπρο
20:05
Ρωσία-Ουκρανία: Οι διαπραγματευτές του "σχήματος της Νορμανδίας" θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας στο Παρίσι
17:59
Ελλάδα - κορονοϊός: 18.333 νέα κρούσματα, 73 θάνατοι, 668 διασωληνωμένοι
17:39
Προς κύρωση το μνημόνιο συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής
17:24
Γαλλία: Αγνοείται η τύχη ενός 75χρονου Γάλλου που προσπαθούσε να διαπλεύσει με κανό τον Ατλαντικό
17:03
Β' Κατηγορία: Μόνη στην κορυφή η Ένωση
16:54
Δεκατέσσερις γυναίκες μεταξύ των 24 μελών της κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Μπόριτς στη Χιλή
16:44
ΕΟΔΥ: Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα ΒΑ.2 έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Όμικρον
16:28
Την απόλυτη συμπαράστασή του στον ουκρανικό λαό, εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
16:09
Κλειστοί για όλα τα οχήματα είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
15:54
Παραδόθηκαν στην ανακρίτρια οι τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη
15:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand