Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν από την Τουρκία να εκδόσει Navtex

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζήτησαν από την Τουρκία έκδοση ναυτιλιακής οδηγίας για κινήσεις αμερικανικού στρατιωτικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ξεκαθαρίζει η Ουάσιγκτον, σε διευκρινίσεις που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η εξήγηση δόθηκε σε νέα επικοινωνία της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, με το Υπουργείο Εξωτερικών. Η πρέσβειρα, Κάθλιν Αν Ντόχερτι, επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν αιτήθηκε έκδοσης Navtex, αλλά και ότι όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, σε οιανδήποτε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη διεξάγονται, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες του παράκτιου κράτους στην ΑΟΖ, όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, στην απάντηση τονίζεται και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύσσει, να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο, στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Το θέμα προέκυψε μετά την έκδοση παράτυπης ναυτιλιακής οδηγίας από την Τουρκία, για αμερικανικό πολεμικό σκάφος, το οποίο θα ρυμουλκούσε υποβρύχια συσκευή την τριακοστή-πρώτη Ιουλίου, σε ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που είχε παρανόμως δεσμεύσει η Άγκυρα, για έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Barbaros".
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, φαίνεται ότι η δραστηριότητα του αμερικανικού πολεμικού πλοίου σχετιζόταν με άσκηση για ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
Φαίνεται ότι η άσκηση ήταν διμερής με την Τουρκία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και η Τουρκία επιχείρησε με παράτυπη ΝΑΦΤΕΧ να αμφισβητήσει την αρμοδιότητα της Κύπρου να εκδίδει οδηγίες προς ναυτιλομένους, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Να σημειωθεί ότι αναφορικά με στρατιωτικές ασκήσεις σε διεθνή ύδατα, έστω κι εάν συμπίπτουν με την ΑΟΖ, δεν θεωρείται πως υπάρχει παραβίαση της ΑΟΖ. Παραβίαση αποτέλεσε η πράξη της Τουρκίας να εκδώσει τη ΝΑΦΤΕΧ, η οποία ακυρώθηκε από τις κυπριακές αρχές με έκδοση αντινάφτεξ.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Φεβρουαρίου
Ελλάδα: 1.630 νέα κρούσματα- 29 νεκροί - 379 διασωληνωμένοι
18:02
Απετράπη πώληση μαρμάρου από την αρχαία Σαλαμίνα στο ebay
17:57
ψαροκάικο εντόπισε και ανέσυρε δεξαμενή πολεμικού αεροσκάφους τύπου "Tornado"
17:42
Ελλάδα:Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ- 70 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς
17:38
Ρώσοι επιστήμονες: Το Sputnik V αποτελεσματικό στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού
17:14
Άρθρο Έλληνα πρωθυπουργού στα "Νέα" για την πανδημία:Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη
16:49
Απετράπη πώληση μαρμάρου από την αρχαία Σαλαμίνα στο ebay
16:26
Ουκρανία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από έκρηξη σε νοσοκομείο της πόλης Τσερνίβτσι
16:10
Υφυπουργείο Τουρισμού: Νόμιμες οι διαδικασίες για την εκμίσθωση της κρατικής στην Αγίας Νάπα
15:48
Ικανοποίηση ΔΗΣΥ για εμβολιασμούς
15:37
Ιταλία: Αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές περιοχές- Ο ρόλος των μεταλλάξεων
15:10
Δεκατέσσερις υποθέσεις για σεξουαλική παρενόχληση, διερευνά η Αστυνομία
14:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand