Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν από την Τουρκία να εκδόσει Navtex

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζήτησαν από την Τουρκία έκδοση ναυτιλιακής οδηγίας για κινήσεις αμερικανικού στρατιωτικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ξεκαθαρίζει η Ουάσιγκτον, σε διευκρινίσεις που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η εξήγηση δόθηκε σε νέα επικοινωνία της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, με το Υπουργείο Εξωτερικών. Η πρέσβειρα, Κάθλιν Αν Ντόχερτι, επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν αιτήθηκε έκδοσης Navtex, αλλά και ότι όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, σε οιανδήποτε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη διεξάγονται, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες του παράκτιου κράτους στην ΑΟΖ, όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, στην απάντηση τονίζεται και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύσσει, να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο, στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Το θέμα προέκυψε μετά την έκδοση παράτυπης ναυτιλιακής οδηγίας από την Τουρκία, για αμερικανικό πολεμικό σκάφος, το οποίο θα ρυμουλκούσε υποβρύχια συσκευή την τριακοστή-πρώτη Ιουλίου, σε ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που είχε παρανόμως δεσμεύσει η Άγκυρα, για έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Barbaros".
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, φαίνεται ότι η δραστηριότητα του αμερικανικού πολεμικού πλοίου σχετιζόταν με άσκηση για ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
Φαίνεται ότι η άσκηση ήταν διμερής με την Τουρκία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και η Τουρκία επιχείρησε με παράτυπη ΝΑΦΤΕΧ να αμφισβητήσει την αρμοδιότητα της Κύπρου να εκδίδει οδηγίες προς ναυτιλομένους, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Να σημειωθεί ότι αναφορικά με στρατιωτικές ασκήσεις σε διεθνή ύδατα, έστω κι εάν συμπίπτουν με την ΑΟΖ, δεν θεωρείται πως υπάρχει παραβίαση της ΑΟΖ. Παραβίαση αποτέλεσε η πράξη της Τουρκίας να εκδώσει τη ΝΑΦΤΕΧ, η οποία ακυρώθηκε από τις κυπριακές αρχές με έκδοση αντινάφτεξ.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:41

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Ο Τσιτσιπάς κατέκτησε το Τουρνουά της Μαγιόρκα
20:40
Ολοκλήρωση εργασιών Συνόδου Αρχηγών Κρατών Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα - Στο τραπέζι και οι τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο
20:30
Πούτιν σε Λουκασένκο: Η Ρωσία θα προμηθεύσει τη Λευκορωσία με πυραυλικά συστήματα Ισκάντερ
19:45
Θα στηρίξει πρόταση νόμου για να περιληφθεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση η πρωθυπουργός της Γαλλίας
19:36
Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην Ουκρανία έχουν καταλάβει πλήρως τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ
19:08
Επίθεση εναντίον της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας εξαπέλυσε, σήμερα, η ηγεσία της ΕΤΥΚ
18:39
Ευχαριστίες Τατάρ προς Τουρκία για την απόφασή της να αποστείλει δενδρύλλια για αναδάσωση των περιοχών που κάηκαν
17:57
Άνθρωποι και μηχανές δοκιμάζονται στην Κένυα
17:52
Προβληματισμό για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
17:37
Τουρκία: Προς επιβολή θανατικής ποινής σε όσους προκαλούν δασικές πυρκαγιές
17:03
Επικοινωνία Γ.Στόλτενμπεργκ-Τ.Ερντογάν για το ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας
16:40
Έλληνα πολίτη με όνομα Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα συνέλαβε η ΜΙΤ για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας - Άρνηση από ελληνικές διπλωματικές πηγές
16:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand