Τα περαιτέρω βήματα στο κυπριακό συζήτησε το Εθνικό Συμβούλιο

Μέτρα για αποτροπή νέων τετελεσμένων από πλευράς της Τουρκίας στο Κυπριακό και τα περαιτέρω βήματα, συζητήθηκαν σε πολύωρη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, όπου έγινε ανασκόπηση των τελευταίων μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα.

Η πολιτική ηγεσία εξέτασε ενδελεχώς τις τουρκικές κινήσεις στο κυπριακό, υπό το πρίσμα των εξαγγελιών για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους και κυρίως των πληροφοριών για ενδεχόμενο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου, υπό τη διοίκηση του κατοχικού καθεστώτος. Η όλη κατάσταση θα εξετασθεί σε νέα Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά τη συνεδρία «έγινε μια μακρά και εποικοδομητική συζήτηση που διήρκησε πέραν των τεσσάρων ωρών. Ανέφερε πως είναι ώρα για κοινές δράσεις αντιμετώπισης της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων μετά το Κραν Μοντανά σημειώνοντας ότι  αυτή είναι η έντονη πεποίθηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι έχει ακούσει τις δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και επιθυμεί καταρχήν να αναφέρει ότι δεν είναι ώρα των κατηγοριών ή των αντιπαραθέσεων. Εξάλλου, πολλά από αυτά που ακούστηκαν είναι συγκρουόμενα και ουσιαστικά αλληλοεξοντώνονται, είπε.
«Είναι ώρα – και αυτή είναι η έντονη πεποίθηση του Προέδρου της Δημοκρατίας – για κοινές δράσεις αντιμετώπισης της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων μετά το Κραν Μοντανά, που συνοψίζεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη Συνθήκη Εγγυήσεων, σε παρεμβατικά δικαιώματα, σε μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο.
Είναι ταυτόχρονα ώρα κοινών δράσεων για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί που αποσκοπούν στο να εξυπηρετήσουν επικοινωνιακές ή άλλες σκοπιμότητες που σίγουρα δεν σχετίζονται με την επίλυση του Κυπριακού, αλλά στόχο έχουν να επεκτείνουν την κατοχή και να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα.
Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κυβέρνηση επεξεργάζεται πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Κάποια από αυτά τα έχει αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ειδικότερα όσον αφορά τον παράγοντα ΕΕ. Την ίδια στιγμή έχει καλέσει τα κόμματα να υποβάλουν συγκεκριμένες εισηγήσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των τουρκικών σχεδιασμών».
Ερωτηθείς αν τα μέτρα αυτά θα είναι μέτρα αντίδρασης ή αν θα επενδύσουμε στο πεδίο της ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ένα από τα πεδία, τα οποία θα αξιοποιήσουμε, όχι το μόνο φυσικά, για να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί.   
Όσον αφορά τις συνομιλίες, η πρόσκληση/πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας εδώ και μια βδομάδα είναι δημόσια γνωστή. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς και επιβεβαιώνεται αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σε σχέση με το τι έγινε στο Κραν Μοντανά, αλλά και με το τι πρέπει να γίνει για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού».
Ερωτηθείς για τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ερχόμενη Πέμπτη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η συνάντηση αναμένεται να είναι σύντομη, θα είναι η τελευταία συνάντηση, έχει και αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα, αλλά σίγουρα θα γίνει και ουσιαστική συζήτηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει τη συγκεκριμένη θέση».  
Κληθείς να πει πότε θα ολοκληρωθεί η έκθεση Άιντε, είπε "ενδεχομένως το πρώτο δεκαήμερα το Αυγούστου", προσθέτοντας ότι όλοι γνωρίζουν τι έγινε στο Κραν Μοντανά «και δεν υπάρχει κάτι το οποίο μας ανησυχεί».
Σε ερώτηση για το πού κινείται το πλαίσιο Γκουτέρες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στο πλαίσιο Γκουτέρες υπήρχαν έξι σημεία. Από αυτά μόνο στο ένα, που αφορά στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και το θέμα της αποχώρησης του στρατού, υπήρχε συγκεκριμένη τοποθέτηση από τον ΓΓ. Σε όλες τις άλλες παραμέτρους, στα άλλα πέντε σημεία, ο ΓΓ περιέγραφε τις θέσεις που ακούστηκαν, τη δική του σύνοψη από τα όσα είχε ακούσει από τις πλευρές.
Γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά; Δεν υπήρξε αποτέλεσμα διότι πολύ απλά η Τουρκία ξέφυγε του σημείου 1 του πλαισίου Γκουτέρες που αφορούσε το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δηλώνει πως δεν είναι αυτή η άποψη του διεθνούς παράγοντα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Άιντε «ήταν ξεκάθαρο, μέσα από τις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος και τις απαντήσεις που έλαβε από τον κ. Άιντε, το γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά».
Πρόσθεσε ότι όταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημόσια προκάλεσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κα Φεντερίκα Μογκερίνι να τοποθετηθεί ότι η κατάρρευση οφείλεται στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, «όλοι είδαμε ότι (η κα Μογκερίνι) δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο».
Ερωτηθείς πώς προχωρεί το Εθνικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα υπάρξει νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι «εκείνο για το οποίο ευελπιστούμε είναι το συντομότερο να λάβουμε πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις, τις οποίες φυσικά θα επεξεργαστούμε ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο της αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας στους τουρκικούς σχεδιασμούς».
Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όταν γίνει ο τελικός κατάλογος των μέτρων και αφού εκτελεστούν, τότε θα ανακοινωθούν. Σημασία έχει η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και όχι να γίνουν δημόσια γνωστά πριν να εκτελεστούν και έτσι να αποδυναμωθεί η αποτελεσματικότητά τους», ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι πρόκειται για προληπτικά μέτρα και μέτρα αποτροπής των τουρκικών σχεδιασμών.
«Η Κυβέρνηση πρέπει με απόλυτη σοβαρότητα να διαχειριστεί την κατάσταση πραγμάτων. Δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Τέλος, ερωτηθείς αν υπήρξε απάντηση από το αμερικανικό Πεντάγωνο για το θέμα της τουρκικής navtex, είπε ότι «μέχρι στιγμής η ενημέρωση που είχαμε και από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και από το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας είναι ότι δεν έχει ζητηθεί η έκδοση της όποιας οδηγίας προς ναυτιλλόμενους, όπως η Τουρκία έχει πράξει.
Την ίδια στιγμή πολλά αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή λόγω των εξελίξεων, ειδικότερα στη Συρία. Αναμένουμε εντός της ημέρας να υπάρξει και πιο συγκεκριμένη και πληρέστερη ενημέρωση από αμερικανικής πλευράς», σημείωσε.

Πηγή: ΓΤΠ , ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:45

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιανουαρίου
Η Φινλανδία θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς
21:20
Σε 16 ασθενείς άνω των 65 ετών χορηγήθηκε ήδη αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό
20:53
Βρετανία: Ο Ντόμινικ Κάμινγκς θα καταθέσει για τις καταγγελίες του για παραβιάσεις του lockdown
20:44
Ερντογάν: Ενδέχεται επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία
20:10
ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται αναμνηστική δόση
20:07
Τρεις θάνατοι και 2,200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:01
Ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Μπλίνκεν να μην αναπαράγει τις εικασίες περί «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία
19:10
Ο Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαβρόφ, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία
19:08
Έκκληση Σολτς-Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα για αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο
19:00
Επιβεβαιώνεται η πτωτική τροχιά κρουσμάτων Covid στο ΗΒ παρά τα σχεδόν 100.000 περιστατικά
18:30
Προβλήματα σε σημεία του οδικού δικτύου προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές
17:35
Εφαρμόζεται από την προσεχή Δευτέρα το μέτρο του test to stay στα σχολεία
17:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand