Ποινή φυλάκισης για Αγγλοκύπριο με ανάμιξη στο σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών επιβλήθηκε από δικαστή στο Λονδίνο στον κυπριακής καταγωγής επιχειρηματία Ανδρόνικο Σιδερά, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος την περασμένη εβδομάδα για το ρόλο του στο σκάνδαλο της αδήλωτης προώθησης κρέατος αλόγου στην αγορά.

Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, ο 55χρονος Βρετανοκύπριος επικεφαλής της γνωστής εταιρείας τροφίμων Dinos & Sons, με έδρα το Τότεναμ του βορείου Λονδίνου, συνεργάστηκε με δύο ακόμα άτομα, της εταιρείας FlexiFoods από τη Δανία, ώστε να αναμιγνύει χωρίς να το δηλώνει τόνους κρέατος αλόγου με βοδινό κρέας.

Οι δύο φερόμενοι συνεργοί, ο 58χρονος Ούλρικ Νίλσεν και ο 44χρονος Άλεξ Μπιτς είχαν ομολογήσει την ενοχή τους για την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό την εξαπάτηση κατά την περίοδο 1/1/2012-30/11-2012. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριάμισι ετών και στο δεύτερο 18μηνη φυλάκιση με 12μηνη αναστολή.

Ο δικαστής Όουεν Ντέιβις είπε κατά την αναγγελία της ποινής ότι η απάτη για την οποία καταδικάστηκαν οι τρεις άνδρες δεν περιοριζόταν μόνο στη Βρετανία ή στις υπόλογες εταιρείες. «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που ανησυχεί το κοινό, αλλά το γεγονός είναι ότι ανακαλύφθηκε κατά τύχη και ανέκυψε ως πρόβλημα λόγω της δικής σας δραστηριότητας. Δεν αποτελεί ελαφρυντικό παράγοντα, κατά την κρίση μου, το γεγονός ότι και άλλοι διέπρατταν την ίδια απάτη», ανέφερε ο δικαστής.

Πρόσθεσε ότι οι ενέργειες των καταδικασθέντων όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου πριν από πέντε χρόνια προκάλεσαν αμφιβολίες στο κοινό για το φαγητό που έβαζαν στο τραπέζι τους και όχι μόνο για το κρέας πολύ έτρωγαν: «Η εμπιστοσύνη στην αλυσίδα τροφίμων επηρεάστηκε αρνητικά και η αξία των μετοχών μεγάλων σουπερμάρκετ επηρεάστηκε, ενώ παράλληλα είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς το άγχος που προκλήθηκε στο κοινό όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Τα θύματα αυτής της συνωμοσίας εξαπάτησης ήταν οι πελάτες».

Ο Σιδεράς αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την ενοχή του, λέγοντας στους ενόρκους ότι το μόνο που έκανε ήταν να αποθηκεύει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του φορτία αλογίσιου κρέατος για λογαριασμό της FlexiFoods.

Το σκάνδαλο της ανίχνευσης αλογίσιου κρέατος σε προϊόντα που υποτίθεται ότι ήταν 100% βοδινού κρέατος ξέσπασε το 2013 στη Βρετανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή: ΡΙΚ – Θανάσης Γκαβός, Βρετανία

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:45

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.