Καταλωνία προετοιμάζεται για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Ακριβώς δύο μήνες πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, η τοπική κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν την απόσχισή της από την Ισπανία, εντείνουν τις προετοιμασίες για τον δρόμο προς τις κάλπες και την ‘άμυνά’ τους απέναντι στο κεντρικό κράτος, που επιθυμεί να ακυρώσει νομικά και ηθικά τη διαδικασία.

Προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι χρόνοι της διαβούλευσης στο τοπικό Παρλαμέντ (Κοινοβούλιο), τα δύο πιο ένθερμα υπέρ της ανεξαρτησίας κόμματα, το συντηρητικό «Μαζύ για το Ναι» (Junts pel Si) και το αριστερό CUP κατέθεσαν με κατ’ επείγουσα διαδικασία τον νόμο για το δημοψήφισμα, ακριβώς την τελευταία μέρα πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών του Σώματος. Παρ’ όλο που με τη διαδικασία του κατ’επείγοντος αποφεύγεται μία παρατεταμένη εξέταση του περιεχομένου του νομοσχεδίου, το Παρλαμέντ θα πρέπει ωστόσο να πραγματοποιήσει δύο ολομέλειες μετά την επανέναρξη των εργασιών του στις 16 Αυγούστου: μία για να εγκρίνει την κατάθεσή του και μία δεύτερη για την τελική του ψήφιση. Μολαταύτα, κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι η κύρωσή του ως νόμος θα έχει περαιωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την ηθική θωράκιση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος μέσω μίας διεθνούς νομιμοποίησης, η τοπική εφημερίδα La Vanguardia αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα, παραθέτοντας συνάμα και το αγγλικό κείμενο, πως το γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων της τοπικής κυβέρνησης απέστειλε χθες στις ξένες κυβερνήσεις ένα 20σέλιδο μνημόνιο, με το περιεχόμενο του νόμου για το δημοψήφισμα, εξηγώντας την ανάγκη του καταλανικού λαού να έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεσή του.

«Η Καταλωνία μετατρέπεται σε μία δομική μειονότητα εντός του Ισπανικού κράτους, γεγονός που την εμποδίζει να χαίρει της πλήρης αναγνώρισής της, της αντιπροσώπευσης και της συμμετοχής της στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του Ισπανικού κράτους, απελευθερωμένη από κάθε είδους διάκριση», τονίζεται στο μνημόνιο που απέστειλε η τοπική κυβέρνηση, εξηγώντας πως ο νόμος για το δημοψήφισμα αποτελεί ένα όργανο που έχει εγκριθεί από 68 από τους 135 βουλευτές του Κοινοβουλίου της Καταλωνίας, προκειμένου να δυνηθούν οι πολίτες της να εκφράσουν τη βούλησή τους την 1η Οκτωβρίου.

Επιπλέον, στο ίδιο αγγλικό κείμενο προστίθεται πως ο νόμος αυτός «επιδιώκει να δώσει μία δημοκρατική απάντηση» στο θέμα του Καθεστώτος της Αυτονομίας (Estatut), που οι προβλέψεις του έχουν περικοπεί από το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, κι οι νόμοι που απέρρεαν από αυτό έχουν ακυρωθεί από το ανώτατο δικαστικό όργανο. Σύμφωνα με την καταλανική πλευρά, η μόνη ανταπόκριση στις αξιώσεις της υπήρξε μία «δικαστική επίθεση ενάντια σε όσου υποστηρίζουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος» και η «περιστολή της αυτοδιακυβέρνησης της Καταλωνίας».

Στο μνημόνιο περιγράφονται οι τρείς κύριοι στόχοι του νόμου για το δημοψήφισμα. Πρώτον, «η ανάγκη να βρεθεί μία πολιτική λύση στην πολιτική διένεξη με την Ισπανική κυβέρνηση, επιτρέποντας στους πολίτες της Καταλωνίας να υιοθετήσουν μία σαφή κι αδιαμφισβήτητη θέση μέσω του δημοψηφίσματος. Δεύτερον, «η ανάγκη να δωθεί απάντηση στην αξίωση εξέφρασαν στην κάλπη οι πολίτες της Καταλωνίας και η οποία έδωσε μία κυβέρνηση και μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που καλείται να δώσει απάντηση σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές». Τρίτον, «η ύπαρξη ενός διεθνούς νομικού πλαισίου που θα καθιστά δυνατή τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, όπως και για τη δημιουργία ενός νέου κράτους εντός της Ευρώπης, που θα βασίζεται στην υποχρέωση του κάθε κράτους να χειρίζεται δημοκρατικά τις διαφωνίες του, τον σεβασμό στα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του ανθρώπου, το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση και το δικαίωμα στη διορθωτική απόσχιση».

Η κυβέρνηση της Καταλωνίας διαβεβαιώνει στις ξένες κυβερνήσεις πως ο νόμος για το δημοψήφισμα προβλέπει «μία σειρά από κοινούς μηχανισμούς συμβατούς με αυτούς που σε διεθνές επίπεδο που διέπουν τις εκλογικές διαδικασίες, περιλαμβανομένης και της ίδρυσης μίας εκλογικής αρχής, της σύνθεσης εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά κέντρα, εκλογικών ψηφοδελτίων και κέντρων διεξαγωγής της ψηφοφορίας».

«Προβλέπεται πως ο νόμος θα εγκριθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας επανέλθει στις εργασίες του μετά τη θερινή διακοπή», ανακοινώνεται στο αγγλικό κείμενο που απεστάλη στις ξένες κυβερνήσεις.

Γιώργης –Βύρων Δάβος

Πηγή: La Vangiardia, El Publico, ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:46

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουνίου
ΗΠΑ: Πενήντα παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν χθες νεκροί μέσα σε αποθηκευτικό χώρο φορτηγού
18:17
Κιλιτσντάρογλου: ''Αντί ο Ταγίπ Ερντογάν να πει "δεν αναγνωρίζω τον Νίκο Αναστασιάδη", θα φάει στο ίδιο τραπέζι μαζί του"
17:59
To Μεσογειακό Χωριό υποδέχτηκε την αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής
17:34
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στις 19 Οκτωβρίου 2023 προανήγγειλε η Στέρτζιον
17:11
Η Επιτροπή Προσφύγων ολοκλήρωσε την συζήτηση νομοσχεδίου για την είσπραξη του τέλους 0.4% επί των αγοραπωλησιών ακινήτων και μετοχών εταιριών με ακίνητα
16:31
Μαθητές του σχολείου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου ενημερώθηκαν για την ασφαλή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου
15:55
Σφοδρές αντιπαραθέσεις για πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για παραχώρηση δυνατότητας στην Υπ. Εμπορίου να καθορίζει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
15:47
Δραματική είναι η υγειονομική κατάσταση στο Πουρνάρα
15:30
Ιταλία: Πιθανή η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη την χώρα και ο περιορισμός της ύδρευσης
15:23
Ολοκληρώνονται την Πέμπτη οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης
15:15
Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν προχωρά η έρευνα για την βιωσιμότητα του αγωγού EAST MED
15:02
Ομόνοια : Promo video για την γιορτή της
14:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand