Δώδεκα μεγάλες παραγωγές φιλοξενεί φέτος το φεστιβάλ «Κύπρια»

Δώδεκα μεγάλες παραγωγές από Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση το διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ «Κύπρια» το πρόγραμμα του οποίου παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι « το κοινό θα απολαύσει μέσα από μια περιδιάβαση στον χώρο των παραστατικών τεχνών ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης όπως θέατρο, χορό και μουσική».

Ξεχωρίζει η παρουσία του Έλληνα τραγουδοποιού, Σταμάτη Κραουνάκη, του ερμηνευτή, Μανώλη Μητσιά, της δικιάς μας Αλέξιας, της εξ Ελλάδος ηθοποιού, Καρυοφύλλιας Καραμπέτη και του βιρτουόζου πιανίστα, Κυπριανού Κατσαρή επί σκηνής με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, σε μια σειρά συναυλιών, για τα 30χρονα της Ορχήστρας.  Στις εκδηλώσεις για τα «Κύπρια 2017» εντάσσεται και η μουσική παράσταση με τους Τάκη Ζαχαράτο και Μαρινέλα που «έσπασε τα ταμεία» στην Ελλάδα ενώ ξεχωριστή ατμόσφαιρα προσφέρει το γνωστό «Μαύρο Θέατρο» από την Πράγα  

Σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Κύπρια 2017» περιλαμβάνονται 12 παραγωγές υψηλού επιπέδου από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε 32 συνολικά παραστάσεις».

Ανέφερε ότι, «με προϋπολογισμό ύψους περίπου €440.000, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να παρουσιάσει παραστάσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής με συντελεστές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και την Τσεχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια» συνεχίζει να αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό επιβεβαιώνεται από την επανένταξή του, μετά από αξιολόγηση, στην πλατφόρμα «Europe for Festivals, Festivals for Europe» για τα έτη 2017-18. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα προσδίδει στα Κύπρια τον χαρακτηρισμό «Remarkable Festival», λειτουργεί υποστηρικτικά και συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω προβολή του καταξιωμένου αυτού θεσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για 2η χρονιά το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ειδικές παραστάσεις για παιδιά, ενώ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα προσφερθούν παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό».

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας «πρόκειται για αλλαγές των τελευταίων χρόνων που αποσκοπούσαν να κάνουν πιο προσιτή την πρόσβαση του κοινού στο φεστιβάλ».

Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση θα αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα που συνδέονται με τον θεσμό και αντλώντας καλές πρακτικές και από επιτυχημένα ανάλογα διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού, θα προβαίνει στις ενέργειες που θα αναβαθμίζουν περαιτέρω τα ‘Κύπρια’».

Ο κ. Καδής εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Διεύθυνση και τα στελέχη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την εποπτεία της όλης διοργάνωσης.

Συνεχάρη, επίσης, και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Άντη Παρτζίλη, ο οποίος, όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, «με τη γνωμοδότηση της καθοδηγητικής Επιτροπής επωμίστηκε, μεταξύ άλλων, το δύσκολο έργο της βαθμολόγησης και διαλογής των προτάσεων που υποβλήθηκαν για τα ‘Κύπρια 2017, επιλέγοντας εκείνες που ήταν οι πλέον κατάλληλες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της διοργάνωσης΄».

Σημειώνοντας ότι προσδοκία του Υπουργείου Παιδείας είναι η συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «για την ανάδειξη και την επίτευξη των στόχων μας στον τομέα του πολιτισμού», δήλωσε βέβαιος «ότι το κοινό θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που προτείνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κύπρια 2017’».

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής : «Ο Γκάτσος που αγάπησα», Ελλάδα / Κύπρος με τους Μανώλη Μητσιά και  Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, «Alexia: the untold story of women in jazz», Κύπρος, Βουλγαρία, Ελλάδα με τη συμμετοχή της Κύπριας ερμηνεύτριας Αλέξιας η οποία θα συνοδεύεται από 10-μελή ορχήστρα με μαέστρο τον πιανίστα και ενορχηστρωτή Antoni Donchev και το κουιντέτο του.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και «Η ιστορία των blues, Ζilla» που αποτελεί ένα project με θέμα την ιστορία του Blues. Συμπράττουν ο Ηλίας Ζάικος και εκλεκτοί καλεσμένοι από Κύπρο και Ελλάδα.

Στο Θέατρο δεσπόζει Ο «Καλιγούλας», το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen, με το Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, τη Στέλα Φυρογένη στο ρόλο της Σεζόνια, έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών και πρωτότυπη ζωντανή μουσική από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon.

Εξέχουσα θέση στο φεστιβάλ κατέχει και ο «Αμερικάνικος Βούβαλος», του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, Ντέιβιντ Μάμετ. Πρόκειται για μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα στο παλαιοπωλείο του Ντον τον οποίο υποδύεται ο Γιάννης Μπέζος.

Το γνωστό ως «μαύρο θέατρο» από την Τσεχία παρουσιάζει την παράσταση «The best of image» η οποία  είναι μια επιλογή των καλύτερων παραστάσεων του Image Theatre με τις καλύτερες συνθέσεις χορού, ακροβατικών, κωμικών στοιχείων, χρωμάτων, εκπλήξεων και θαυμαστών σκηνών. EM Productions, [ID] Double, Καναδάς

Από τον Καναδά και για πρώτη φορά στην Κύπρο, τόσο δυνατό όσο ευάλωτο, το «[ID] DOUBLE» ενσαρκώνει την αναζήτηση μιας γυναίκας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταραχή των ίδιων της των αντιφάσεων, για την ταυτότητά της.

Σειρά έχει η παράσταση «Όλοι ένα - φίλα με», με τον Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος ξαναχτυπά κατ` ευθείαν στην καρδιά, με ένα παραμύθι ζωής και μια βραδιά που μοίρασε συγκίνηση κι αισθήματα σ` όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Ισπανός συγγραφέας, Χουάν Κάρλος Ρούμπιο, και το έργο του «Αριζόνα» παρουσιάζει η  Θεατρική ομάδα Παράσιτα από την Κύπρο. Οι δύο πρωταγωνιστές  George και Margaret, αφήνουν την ασφάλεια του σπιτιού τους για να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα εθελοντών στην έρημο της Αριζόνα στα σύνορα με το Μεξικό. Σκοπός τους είναι η περιφρούρηση και η προστασία των συνόρων από τους γείτονες/εισβολείς.

Το Κέντρο Παραστατικών τεχνών «ΜΙΤΟΣ» συμμετέχει  με την παράσταση, «Ωδά κι εκεία (Εδώ και κει)» η οποία είναι βασισμένη στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου γιορτάζει την 30η επέτειο από την ίδρυση της και με σολίστ στο πιάνο τον Κυπριανό Κατσαρή και μαέστρο τον νέο Καλλιτεχνικό της Διευθυντή, Jens Georg Bachmann, παρουσιάζουν το «Grand Concerto» και συγκεκριμένα ερμηνεύουν Μπετόβεν. Την «Εισαγωγή Κοριολανός», έργο 62,  το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 σε Ντο ελάσσονα, έργο 37 και τη Συμφωνία αρ. 7 σε Λα μείζονα, έργο 92.

Το φεστιβάλ κλείνει με χορό από το Ισραήλ και την «Vertigo Dance Company» η οποία παρουσιάζει το έργο, «YAMA» της  χορογράφου, Νόα Βέρτχαϊμ, η οποία στο καινούργιο της έργο παρατηρεί την πηγή κάθε κίνησης και τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:45

Τελευταιες Ειδησεις

26 Ιουνίου
Τη συνεργασία τους στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης επισφραγίζουν Κύπρος και Ελλάδα
10:54
Άντρες της ΥΚΑΝ ξέθαψαν μεθαμφεταμίνη 2 κιλών και 200 γραμμαριών στο χωριό Παραμύθα
10:52
Ανατροπή των τετελεσμένων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου ζήτησαν οι αρχηγοί των κρατών - μελών της Κοινοπολιτείας
10:23
Ανησυχία Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αναζωπύρωση της ευλογιάς των πιθήκων
10:21
Συμφωνία ΕΕ-Τεχεράνης για επανέναρξη των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ
10:20
Τρόπους για να περιορίσει την εφαρμογή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων, αναζητεί η κυβέρνηση Μπάιντεν
10:20
Έκκληση στους ηγέτες των χωρών της G7 να μην εγκαταλείψουν την Ουκρανία απηύθηνε ο Μπόρις Τζόνσον
10:18
Έκκληση για άμεσο περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας απηύθυναν οι ενεργειακοί κολοσσοί της Γαλλίας
10:14
Επιμένει ο Ερντογάν κατά της ένταξης Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
10:11
25 Ιουνίου
Ο Τσιτσιπάς κατέκτησε το Τουρνουά της Μαγιόρκα
20:40
Ολοκλήρωση εργασιών Συνόδου Αρχηγών Κρατών Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα - Στο τραπέζι και οι τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο
20:30
Πούτιν σε Λουκασένκο: Η Ρωσία θα προμηθεύσει τη Λευκορωσία με πυραυλικά συστήματα Ισκάντερ
19:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand