Δώδεκα μεγάλες παραγωγές φιλοξενεί φέτος το φεστιβάλ «Κύπρια»

Δώδεκα μεγάλες παραγωγές από Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση το διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ «Κύπρια» το πρόγραμμα του οποίου παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι « το κοινό θα απολαύσει μέσα από μια περιδιάβαση στον χώρο των παραστατικών τεχνών ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης όπως θέατρο, χορό και μουσική».

Ξεχωρίζει η παρουσία του Έλληνα τραγουδοποιού, Σταμάτη Κραουνάκη, του ερμηνευτή, Μανώλη Μητσιά, της δικιάς μας Αλέξιας, της εξ Ελλάδος ηθοποιού, Καρυοφύλλιας Καραμπέτη και του βιρτουόζου πιανίστα, Κυπριανού Κατσαρή επί σκηνής με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, σε μια σειρά συναυλιών, για τα 30χρονα της Ορχήστρας.  Στις εκδηλώσεις για τα «Κύπρια 2017» εντάσσεται και η μουσική παράσταση με τους Τάκη Ζαχαράτο και Μαρινέλα που «έσπασε τα ταμεία» στην Ελλάδα ενώ ξεχωριστή ατμόσφαιρα προσφέρει το γνωστό «Μαύρο Θέατρο» από την Πράγα  

Σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Κύπρια 2017» περιλαμβάνονται 12 παραγωγές υψηλού επιπέδου από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε 32 συνολικά παραστάσεις».

Ανέφερε ότι, «με προϋπολογισμό ύψους περίπου €440.000, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να παρουσιάσει παραστάσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής με συντελεστές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και την Τσεχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια» συνεχίζει να αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό επιβεβαιώνεται από την επανένταξή του, μετά από αξιολόγηση, στην πλατφόρμα «Europe for Festivals, Festivals for Europe» για τα έτη 2017-18. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα προσδίδει στα Κύπρια τον χαρακτηρισμό «Remarkable Festival», λειτουργεί υποστηρικτικά και συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω προβολή του καταξιωμένου αυτού θεσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για 2η χρονιά το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ειδικές παραστάσεις για παιδιά, ενώ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα προσφερθούν παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό».

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας «πρόκειται για αλλαγές των τελευταίων χρόνων που αποσκοπούσαν να κάνουν πιο προσιτή την πρόσβαση του κοινού στο φεστιβάλ».

Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση θα αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα που συνδέονται με τον θεσμό και αντλώντας καλές πρακτικές και από επιτυχημένα ανάλογα διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού, θα προβαίνει στις ενέργειες που θα αναβαθμίζουν περαιτέρω τα ‘Κύπρια’».

Ο κ. Καδής εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Διεύθυνση και τα στελέχη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την εποπτεία της όλης διοργάνωσης.

Συνεχάρη, επίσης, και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Άντη Παρτζίλη, ο οποίος, όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, «με τη γνωμοδότηση της καθοδηγητικής Επιτροπής επωμίστηκε, μεταξύ άλλων, το δύσκολο έργο της βαθμολόγησης και διαλογής των προτάσεων που υποβλήθηκαν για τα ‘Κύπρια 2017, επιλέγοντας εκείνες που ήταν οι πλέον κατάλληλες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της διοργάνωσης΄».

Σημειώνοντας ότι προσδοκία του Υπουργείου Παιδείας είναι η συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «για την ανάδειξη και την επίτευξη των στόχων μας στον τομέα του πολιτισμού», δήλωσε βέβαιος «ότι το κοινό θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που προτείνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κύπρια 2017’».

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής : «Ο Γκάτσος που αγάπησα», Ελλάδα / Κύπρος με τους Μανώλη Μητσιά και  Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, «Alexia: the untold story of women in jazz», Κύπρος, Βουλγαρία, Ελλάδα με τη συμμετοχή της Κύπριας ερμηνεύτριας Αλέξιας η οποία θα συνοδεύεται από 10-μελή ορχήστρα με μαέστρο τον πιανίστα και ενορχηστρωτή Antoni Donchev και το κουιντέτο του.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και «Η ιστορία των blues, Ζilla» που αποτελεί ένα project με θέμα την ιστορία του Blues. Συμπράττουν ο Ηλίας Ζάικος και εκλεκτοί καλεσμένοι από Κύπρο και Ελλάδα.

Στο Θέατρο δεσπόζει Ο «Καλιγούλας», το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen, με το Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, τη Στέλα Φυρογένη στο ρόλο της Σεζόνια, έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών και πρωτότυπη ζωντανή μουσική από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon.

Εξέχουσα θέση στο φεστιβάλ κατέχει και ο «Αμερικάνικος Βούβαλος», του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, Ντέιβιντ Μάμετ. Πρόκειται για μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα στο παλαιοπωλείο του Ντον τον οποίο υποδύεται ο Γιάννης Μπέζος.

Το γνωστό ως «μαύρο θέατρο» από την Τσεχία παρουσιάζει την παράσταση «The best of image» η οποία  είναι μια επιλογή των καλύτερων παραστάσεων του Image Theatre με τις καλύτερες συνθέσεις χορού, ακροβατικών, κωμικών στοιχείων, χρωμάτων, εκπλήξεων και θαυμαστών σκηνών. EM Productions, [ID] Double, Καναδάς

Από τον Καναδά και για πρώτη φορά στην Κύπρο, τόσο δυνατό όσο ευάλωτο, το «[ID] DOUBLE» ενσαρκώνει την αναζήτηση μιας γυναίκας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταραχή των ίδιων της των αντιφάσεων, για την ταυτότητά της.

Σειρά έχει η παράσταση «Όλοι ένα - φίλα με», με τον Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος ξαναχτυπά κατ` ευθείαν στην καρδιά, με ένα παραμύθι ζωής και μια βραδιά που μοίρασε συγκίνηση κι αισθήματα σ` όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Ισπανός συγγραφέας, Χουάν Κάρλος Ρούμπιο, και το έργο του «Αριζόνα» παρουσιάζει η  Θεατρική ομάδα Παράσιτα από την Κύπρο. Οι δύο πρωταγωνιστές  George και Margaret, αφήνουν την ασφάλεια του σπιτιού τους για να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα εθελοντών στην έρημο της Αριζόνα στα σύνορα με το Μεξικό. Σκοπός τους είναι η περιφρούρηση και η προστασία των συνόρων από τους γείτονες/εισβολείς.

Το Κέντρο Παραστατικών τεχνών «ΜΙΤΟΣ» συμμετέχει  με την παράσταση, «Ωδά κι εκεία (Εδώ και κει)» η οποία είναι βασισμένη στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου γιορτάζει την 30η επέτειο από την ίδρυση της και με σολίστ στο πιάνο τον Κυπριανό Κατσαρή και μαέστρο τον νέο Καλλιτεχνικό της Διευθυντή, Jens Georg Bachmann, παρουσιάζουν το «Grand Concerto» και συγκεκριμένα ερμηνεύουν Μπετόβεν. Την «Εισαγωγή Κοριολανός», έργο 62,  το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 σε Ντο ελάσσονα, έργο 37 και τη Συμφωνία αρ. 7 σε Λα μείζονα, έργο 92.

Το φεστιβάλ κλείνει με χορό από το Ισραήλ και την «Vertigo Dance Company» η οποία παρουσιάζει το έργο, «YAMA» της  χορογράφου, Νόα Βέρτχαϊμ, η οποία στο καινούργιο της έργο παρατηρεί την πηγή κάθε κίνησης και τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:45

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Τίτλοι Ειδήσεων: Tετάρτη 17 Απριλίου 2024
22:04
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:10
Διχασμένη η Ισραηλινή κοινωνία – Αντίθετη η πλειοψηφία των πολιτών στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει και δεύτερος πόλεμος
18:45
Τα ζητήματα μετανάστευσης και τη στήριξη της οικονομίας θεωρούν ως πιο σημαντικά ενόψει των ευρωεκλογών οι Κύπριοι
18:09
"Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή προς το παρόν δεν έδειξαν να έχουν κάποιες επιπτώσεις στις τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο"
18:06
Αποφυγή έκθεσης στη σκόνη συστήνουν οι πνευμονολόγοι ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες
17:29
Ικανοποίηση υπουργείου Οικονομικών για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία
17:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.