Αξιολόγηση λειτουργίας πλαισίου αφερεγγυότητας

Σε έλεγχο της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του πλαισίου αφερεγγυότητας προχωρούν οι κυπριακές αρχές, δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του πλαισίου, το Μάιο του 2015.Ήδη συστάθηκε ομάδα αξιολόγησης υπό το Υπουργείο Εμπορίου με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, της Κεντρικής Τράπεζας, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία σε τακτές συνεδριάσεις ενημερώνεται για την λειτουργία της Υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Γιώργος Καροτσάκης, μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία 1.200 αιτήσεις για έκδοση διαταγμάτων απαλλαγής οφειλών (μέχρι €25.000) και έχουν εκδοθεί 241 διατάγματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καροτσάκη, σε ό,τι αφορά τα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής έχουν υποβληθεί μόνον 76 αιτήσεις, και εξασφαλιστεί 25 δικαστικά διατάγματα προστασίας.

«Ο αριθμός αυτός δεν μας ικανοποιεί, καθώς δεν αντανακλά το βάθος του προβλήματος, παρόλο που η Υπηρεσία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για ενημέρωση του κοινού (έκδοση εγχειριδίων και αναβάθμιση της ιστοσελίδας) για το συγκεκριμένο εργαλείο», ανέφερε ο κ. Καροτσάκης.

Οι αιτήσεις για το μηχανισμό Διορισμού Εξεταστή (Examinership) που αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους των επιχειρήσεων είναι ακόμη χαμηλότερα, αφού από τις μόλις τέσσερις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στα Δικαστήρια (διορισμό συμβούλου αναδιάρθρωσης), οι δύο απορρίφθηκαν και δύο εξετάζονται.

Έτσι, η Υπηρεσία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) ανέλαβαν εκστρατεία προώθησης του μηχανισμού, έτσι ώστε να δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις να λειτουργήσουν αντί να οδηγηθούν σε εκκαθάριση.

«Αν και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εταιρειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, εκ των οποίων πολλές θα μπορούσαν να καταστούν βιώσιμες και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας», είπε ο κ. Καροτσάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Παράλληλα, σε συνεργασία και με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) διεξάγεται αξιολόγηση της αποτελεσματικής λειτουργίας και της στελέχωσης της Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, η ΕΤΑΑ έχει επιλέξει τον ελεγκτικό οίκο ΕΥ, ο οποίος θα ετοιμάσει περί τα τέλη του χρόνου έκθεση με τα ευρήματά της για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Υπηρεσίας.

Νέο διαδραστικό εργαλείο

Στο πλαίσιο της προώθησης της Υπηρεσίας στο ευρύ κοινό, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η ετοιμασία σε συνεργασία με την ΚΤΚ ενός νέου διαδραστικού εργαλείου, κυρίως για βοήθεια φυσικών προσώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους, παρουσιάζοντας σε ένα χώρο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αναδιάρθρωση χρεών.

Σύμφωνα με τον κ. Καροτσάκη, το εργαλείο αυτό θα ενσωματώνει την οδηγία αναδιάρθρωσης χρεών της ΚΤΚ, τα εργαλεία της Υπηρεσίας (σχέδιο απαλλαγής οφειλών και σχέδιο αναδιάρθρωσης χρεών), τον μηχανισμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και το πλαίσιο των καταναγκαστικών πωλήσεων βάσει του περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως Νόμου. Το εργαλείο αυτό αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας σε περίπου τέσσερις μήνες.

Επιπρόσθετα, θα υπάρξει εργαλείο που θα προτείνει στους πολίτες, βάσει των εξόδων τους, επιλογές για αναδιάρθρωση δανείου το οποίο θα μπορεί να προταθεί στους πιστωτές.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Καροτσάκης, η Υπηρεσία με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την τεχνική στήριξη της ΕΤΑΑ προχωρεί στην περαιτέρω εκπαίδευση των συμβούλων αφερεγγυότητας και στην ρύθμιση και εποπτεία του επαγγέλματος.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:45

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουνίου
To Μεσογειακό Χωριό υποδέχτηκε την αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής
17:34
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στις 19 Οκτωβρίου 2023 προανήγγειλε η Στέρτζιον
17:11
Η Επιτροπή Προσφύγων ολοκλήρωσε την συζήτηση νομοσχεδίου για την είσπραξη του τέλους 0.4% επί των αγοραπωλησιών ακινήτων και μετοχών εταιριών με ακίνητα
16:31
Μαθητές του σχολείου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου ενημερώθηκαν για την ασφαλή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου
15:55
Σφοδρές αντιπαραθέσεις για πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για παραχώρηση δυνατότητας στην Υπ. Εμπορίου να καθορίζει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
15:47
Δραματική είναι η υγειονομική κατάσταση στο Πουρνάρα
15:30
Ιταλία: Πιθανή η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη την χώρα και ο περιορισμός της ύδρευσης
15:23
Ολοκληρώνονται την Πέμπτη οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης
15:15
Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν προχωρά η έρευνα για την βιωσιμότητα του αγωγού EAST MED
15:02
Ομόνοια : Promo video για την γιορτή της
14:59
Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με τη νέα Πρόεδρο και μέλη του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας
14:54
Η Ομάδα των G7 θα δεσμευτεί για τη διάθεση έως 5 δισεκ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας
14:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand