Αυτά δήλωσαν οι κομματικοί αρχηγοί ή εκπροσώποι μετά το εθνικό

Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κύριος Νεοφύτου χαρακτήρισε το πλαίσιο Γκουτέρες ασπίδα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για αναχαίτιση των νέων τετελεσμένων από πλευράς της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι είναι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τοποθετήθηκε πως η συνθήκη εγγυήσεων θα πρέπει να καταργηθεί από την πρώτη ημέρα της λύσης, πως θα πρέπει να αποχωρήσουν τα στρατεύματα και ότι το θέμα των αποσπασμάτων της Τουρδύκ και της Ελδύκ θα πρέπει να συζητηθούν σε επίπεδο πρωθυπουργών. Θεωρώ, κατέληξε ο  κύριος Νεοφύτου, ότι όταν είναι ξεκάθαρη αυτή η θέση, υπάρχει η ασπίδα για αναχαίτιση νέων τετελεσμένων.

Βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες των εξελίξεων στο Κραν Μοντάνα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Είναι άλλη η εικόνα που υπάρχει διεθνώς όσον αφορά το τί έγινε στο Κραν Μοντάνα, τόνισε.
Τα Ηνωμένα έθνη ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λένε επίσημα ότι έχει καταρρεύσει λόγω της στάσης της Τουρκικής πλευράς. Δεν αξιοποιήσαμε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στις 6 Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα. Πρέπει τόνισε να καταβληθούν προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες χωρίς προτάξεις. Το πλαίσιο Γκουτέρες, υπογράμμισε είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να δεχθούμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο κύριος Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στο υπόλοιπα κόμματα να αντιληφθούν πόσον κρίσιμες είναι οι στιγμές που βιώνουμε. Πρέπει είπε να υπάρξει άμεση αντίδραση από την Κυβέρνηση για να αποτραπούν οι κινήσεις της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η πλευρά μας πρέπει να ενεργήσει προληπτικά. Πρέπει τόνισε να βρούμε τρόπο επανέναρξης των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη λύσης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι στην σημερινή συνεδρία δεν ακούστηκαν συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων, παρά μόνον γενικόλογες αοριστίες και θέσεις αρχών.
Βλέπουμε, σημείωσε τις προσπάθειες επέκτασης της κατοχής και θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα έπρεπε να είχε ήδη αναλάβει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των τούρκικων μεθοδεύσεων και στοχεύσεων. Το ΔΗΚΟ είπε κατέθεσε τις δικές του προτάσεις, σημειώνοντας ότι θα πρέπει αμέσως να αναληφθούν πρωτοβουλίες για αντιμετώπισή τους. Αν στόχος όλων είπε είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να μελετήσουμε πάρα πολύ προσεκτικά τα επόμενα μέτρα. Το πλαίσιο Γκουτέρες, είπε, το οποίο επικαλούνται όλοι, περιλαμβάνει τις τούρκικες θέσεις για την εκ περιτροπής Προεδρία, για την θετική ψήφο σε κάθε απόφαση, για τα δικαιώματα των χρηστών έναντι των ιδιοκτητών στα σπίτια των προσφύγων μας και άλλα. Πως είναι δυνατόν διερωτήθηκε τόσον εμείς όσο και οι Τούρκοι και οι Άγγλοι να θεωρούμε ότι το σχέδιο Γκουτέρες είναι σπουδαίο αλλά οι προτάσεις στο κεφάλαιο της ασφάλειας να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και όλοι να συμφωνούμε;

Πρέπει τόνισε αμέσως να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για πείσουμε ότι οι θέσεις της Τουρκίας στο συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι παντελώς απαράδεκτες. Αρκετά ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Κάποιες μάλιστα από τις πτυχές της συζήτησης, είπε, ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτικές και επιβεβαιώνουν εκείνα που η ΕΔΕΚ είχε προβλέψει για τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας και την τακτική που θα ακολουθούσε στο Κραν Μοντάνα. Σε ό,τι αφορά τις νέες τουρκικές μεθοδεύσεις δήλωσε ότι ανέμενε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να είναι πιο λεπτομερής στις εισηγήσεις του.
Καταλήγοντας είπε ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε κάποια γενικά πλαίσια και γενικές θέσεις που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι έγινε μιά παραγωγική συζήτηση και πως κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις κυρίως για προληπτικά μέτρα, για αποτροπή του πλάνου βήτα της Τουρκίας.
 Είπε επίσης ότι υπάρχουν διαφωνίες ως προς εκτίμηση της κατάστασης, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία εμμένει ότι ο Πρόεδρος πρέπει, με επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, να αποσύρει τις προτάσεις που έχει καταθέσει, σε διαφορετική περίπτωση οι πιέσεις θα ασκηθούν στη δική μας πλευρά. Σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι οι προληπτικές πρωτοβουλίες δεν πρέπει να στρέφονται μόνο προς τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να προκληθεί κόστος στην Τουρκία, ώστε να μην προχωρήσει στο σχέδιο ΒΗΤΑ.

 Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους είπε ότι ζήτησε δημοσιοποίηση του εγγράφου που κατατέθηκε στο Κραν Μοντάνα αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε, με το πρόσχημα ότι θα αφαιρούσε τα διαπραγματευτικά ατού του  πλευράς μας.  Πρόσθεσε ότι λέχθηκε πως θα ληφθούν προληπτικά μέτρα για τις τουρκικές εξαγγελίες, ωστόσο δεν ανακοινώθηκε ποιά θα είναι αυτά.  Η κυρία Θεοχάρους είπε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι πως είτε με συνομιλίες είτε χωρίς, η Τουρκία προχωρεί στους στόχους της αφού σχέδιο της είναι ένα. Ανέφερε επίσης ότι στο Κραν Μοντάνα τέθηκε η ταφόπλακα στη διαδικασία που ακολουθείτε τόσα χρόνια.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι  έγινε εκτεταμένη συζήτηση σε ό,τι αφορά το πλαίσιο Γκουτέρες. Είπε επίσης ότι το Κίνημα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών. Ο Πρόεδρος είπε ανακοίνωσε σε πολύ αδρές γραμμές τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ πιο δραστήριοι και προσεκτικοί και να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Ο Εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στην πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τυχόν παραμονή στο συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης, Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πρόσθεσε, δεν αποτελεί ρεαλισμό, αλλά κάτι είναι εσφαλμένο και επικίνδυνο.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:45

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιανουαρίου
Σε ισχύ από αύριο τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό
21:54
Στέλλα Κυριακίδου: Έκτη θεραπεία κατά της COVID-19 το Paxlovid
21:24
Τατάρ: Η Τουρκία θα απαντήσει στην ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
20:45
Κρούσματα: 2.536 μολύνσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
19:57
Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα στην Τουρκία
19:47
Κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης στα ορεινά
19:45
Ανανέωση της θητείας της UNFICYP αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
18:58
Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και νοσηλευομένων στη Βρετανία
18:34
Επίσημα Αποελίστας ο Σαρφό, χειραψία και φωτογραφία με Πετρίδη
18:22
Ανακοίνωσε 'Αλτμαν η ΑΕΚ
18:06
112 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα
17:50
Πουρσαϊτίδης ξανά στον ερυθρόλευκο πάγκο της Ν.Σαλαμίνας
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand