Θετικά τα αποτελέσματα του προγράμματος RRR

Με θετικά αποτελέσματα ολοκληρώνεται σε μερικές ημέρες το πρόγραμμα Rethink (Reduce, Reuse, Recycle) “Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για τη Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση των απορριμμάτων στην Κύπρο” και, όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, αυξήθηκε η ανακύκλωση και έγινε γνωστή η μείωση και επαναχρησιμοποίηση.
 
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη αναφέρθηκε ότι η εκστρατεία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, η οποία προώθησε μηνύματα τα οποία επηρέασαν πολύ θετικά τις απόψεις και συνήθειες των πολιτών σχετικά με το θέμα του RRR. Η εργασία και τα αποτελέσματα όλων των εταίρων θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο τελικό συνέδριο της εκστρατείας Rethink, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου, στις 09:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων αρχείου του ΡΙΚ «Τάσσος Παπαδόπουλος».
 
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου σε χαιρετισμό της επεσήμανε ότι «για να μπορεί να εφαρμοστεί μια βιώσιμη πολιτική ορθής διαχείρισης αποβλήτων χρειάζεται η εμπλοκή του πολίτη, της πολιτείας, των επιχειρήσεων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, και των μέσων μαζικής ενημέρωσης».
 
Πρόσθεσε ότι «για να εμπλακούν όλοι αυτοί, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας οικολογικός πολιτισμός και εδώ είναι που έχει πετύχει πράγματα το έργο Rethink», και εξέφρασε την ευχή «με ένα επόμενο πρόγραμμα να δοθεί η συνέχεια σε αυτό που έχει αρχίσει και έχει κάνει τη διαφορά».
 
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη ανέφερε ότι «οποιανδήποτε πολιτική και να κάνουμε, εάν δεν έχουμε σύμμαχο την κοινωνία των πολιτών, δεν θα πετύχει, ειδικά όταν αυτές οι δράσεις βασίζονται στην ελεύθερη βούληση των πολιτών».
 
«Ένας σημαντικός πυλώνας είναι η ενημέρωση και η δημιουργία κουλτούρας από νεαρή ηλικία, από τα παιδιά και τα σχολεία, και ευθύνη φέρει ο πυλώνας της παιδείας και της οικογένειας, και για να ενθαρρύνουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, χρειάζεται να μειώσουμε τη δικαιολογία που βρίσκει η κοινωνία των πολιτών», πρόσθεσε.
 
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι «το πρόγραμμα μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε προβολή θεμάτων που έχουν σχέση με τα απόβλητα, τα οποία ποτέ μέχρι τώρα δεν εμφανίζονταν ολοκληρωμένα και σωστά στον κόσμο».
 
Επίσης, συνεχάρη τους εταίρους του προγράμματος και εξέφρασε την ευχή «η προσπάθεια η οποία έχει γίνει να άφησε το σπόρο της μέσα στην κοινωνία μας, μέσα στη νεολαία ιδιαίτερα που είναι το μέλλον μας, και μέσα στους μεγάλους – διότι την πιο μεγάλη ζημιά είναι οι μεγάλοι που την κάνουν». Εξέφρασε και την ελπίδα να αναληφθούν και άλλα παρόμοια προγράμματα στο μέλλον.
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Komo Media Lab Ltd Χρίστος Κωμοδρόμος, κάνοντας μία αποτίμηση της εκστρατείας, είπε ότι στο πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε η τηλεόραση ως το βασικό μέσο επικοινωνίας, ενώ το ραδιόφωνο, τα έντυπα και το διαδίκτυο ήταν τα υποστηρικτικά μέσα στης εκστρατείας.
 
Όπως είπε, «στην τηλεόραση η εκστρατεία έτρεξε στους πέντε παγκύπριας εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς», με σποτ, προγράμματα και ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας τους στόχους που είχαν τεθεί για δημιουργία υλικού και επαφές με το κοινό.
 
Όσον αφορά το ραδιόφωνο, είπε ότι παρουσιάστηκαν σε συγκεκριμένες ζώνες σποτ σε εννέα παγκύπριας εμβέλειας ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιλαμβανομένων τεσσάρων σταθμών του ΡΙΚ, που επίσης κάλυψαν τους στόχους τους.
 
Ο κ. Κωμοδρόμος είπε, επίσης, ότι έγιναν καταχωρήσεις σε εφημερίδες παγκύπριας κυκλοφορίας και στο διαδίκτυο έγινε διασπορά «banners» σε ειδησεογραφικούς και «lifestyle» ιστότοπους.
 
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη έγινε, επίσης, αναφορά στη δουλειά που έγινε και από τους υπόλοιπους εταίρους του προγράμματος, όπως το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, και σημειώθηκε ότι η εργασία και τα αποτελέσματα όλων των εταίρων θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο τελικό συνέδριο της εκστρατείας Rethink, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου.
 
Ο Senior Research Executive της CYMAR Market Research Ltd Χρίστος Μαραγκός είπε ότι «συνολικά μέσα στα τρία τελευταία χρόνια διεξήχθησαν 12 ερευνητικά έργα».
 
Τα αποτελέσματα των ερευνών «έδειξαν τους Κύπριους διαχρονικά να δηλώνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ότι προσωπικά βρίσκουν την προστασία του περιβάλλοντος να είναι είτε πολύ σημαντική είτε αρκετά σημαντική».
 
«Αυτό ήταν κάτι που βρήκαμε και στις ομάδες συζήτησης, όπου είχαμε την ευκαιρία για μια πιο εις βάθος συζήτηση και διερεύνηση των θεμάτων. Είδαμε ότι ο μέσος Κύπριος εύκολα κατανοεί την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς συνδέει το περιβάλλον με την ποιότητα ζωής του ιδίου και των μελλοντικών γενεών», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι «διαχρονικά οι Κύπριοι συμφωνούν ότι μπορούν να διαδραματίσουν ο καθένας το δικό του ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, συμφωνούν ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, συμφωνούν ότι πάντα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν και περνά από το χέρι τους για να προστατεύσουν το περιβάλλον».
 
«Συμφωνούν κάπως λιγότερο ότι είναι ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον και το βάζουν πάνω από τα οικονομικά τους συμφέροντα. Από την άλλη, οι Κύπριοι διαφωνούν ότι ό,τι και να κάνουμε δεν μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση σχετικά με το περιβάλλον, διαφωνούν ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα με το περιβάλλον, διαφωνούν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα της Κυβέρνησης μόνο, και διαφωνούν ότι η επιδείνωση της κατάστασης του περιβάλλοντος αργεί», είπε.
 
Ο κ. Μαραγκός σημείωσε ότι «εκεί που διχάζουν οι απόψεις είναι στο ότι μερικές φορές επειδή δεν τους βολεύει ή δεν έχουν χρόνο, δεν κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν το περιβάλλον».
 
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι, παρά τη θετική στάση έναντι των περιβαλλοντικών θεμάτων, διαχρονικά ένα σημαντικό ποσοστό Κυπρίων 42%-47% παραδέχεται ότι όταν δεν τον βολεύει δεν κάνει αυτό που πρέπει για το περιβάλλον», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι «ο μέσος Κύπριος νοιώθει ότι γενικά δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιβάλλον».
 
«Παρόλο ότι θεωρεί τον εαυτό του ευαισθητοποιημένο, πιστεύει ότι το ενδιαφέρον μεταξύ των υπόλοιπων Κυπρίων είναι ως επί το πλείστο μέτριο ως χαμηλό. Το ίδιο πιστεύει και για τις τοπικές αρχές και τα διάφορα κέντρα εξουσίας», επεσήμανε ο κ. Μαραγκός.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Μαραγκός είπε ότι «υπάρχουν σημαντικά διαστήματα μεταξύ αυτών που θεωρούν κάτι ως σημαντικό και αυτούς που τελικά το κάνουν».
 
«Βλέπουμε ότι 40% των Κυπρίων θεωρούν την κομποστοποίηση σημαντική, αλλά δεν την κάνουν, και φυσικά μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες για τους οποίους δεν την κάνουν. Όμως, βλέπουμε παράλληλα ότι ένας στους τρεις Κύπριους θεωρεί σημαντική τη χρήση οικολογικών τσαντών κατά το ψώνισμα, αλλά δεν το κάνει. Τέσσερεις στους δέκα θεωρούν σημαντική τη χρήση προϊόντων με λιγότερο πακετάρισμα και βιοδιασπώμενων προϊόντων, αλλά δεν το κάνουν. Τέσσερεις στους δέκα λένε ότι είναι σημαντική η χρήση περισσότερων μέσων μαζικής συγκοινωνίας, αλλά δεν το κάνουν. Τέσσερεις στους δέκα λένε ότι είναι σημαντική η μείωση των απορριμμάτων, αλλά δεν το κάνουν. Και έχουμε και ένα 86% των Κυπρίων που μας λεν ότι κάνουν ανακύκλωση. Είναι κάπως πλασματικό, διότι σε αυτό το 86% συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα που ανακυκλώνουν κάποιες φορές, όχι πάντα, ή ανακυκλώνουν κάποια πράγματα, όχι όλα», είπε.
 
Από τις έρευνες φάνηκε, επίσης, ότι οι Κύπριοι θεωρούν ότι «θα μπορούσαμε και καλύτερα, βαριόμαστε, αμελούμε», και κάποιες φορές δεν κάνουν τίποτε όταν απαιτείται προσπάθεια, ανέφερε.
 
«Αυτό που προκαλεί έκπληξη, σε κάποιο βαθμό, είναι ότι βρίσκουμε συστηματικά μια μερίδα καταναλωτών που, αν και συμφωνεί ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική, ότι όλοι έχουμε ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος, και ότι η ανάγκη για λήψη δράσης είναι άμεση, δεν κάνουν τίποτε. Οι λόγοι για τους οποίους δεν κάνουν τίποτε είναι οι λόγοι που βρίσκουμε στη διεθνή θεματολογία: Έλλειψη χρόνου/δουλεύω, έχω τρία παιδιά, έλλειψη χώρου/μένω σε διαμέρισμα, έλλειψη υποδομών/δεν έχει κοντά μου καλάθους, έλλειψη γνώσης/δεν μου είπαν ότι έχει έτσι πράγμα/δεν ξέρω πώς γίνεται», είπε ο κ. Μαραγκός.
 
Αναφερόμενος στη διαχείριση αποβλήτων, ο κ. Μαραγκός είπε ότι οι πλείστοι Κύπριοι θεωρούν ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η απόρριψη σκουπιδιών σε ακατάλληλους χώρους και «είναι περιορισμένοι αυτοί που έχουν μια πιο σφαιρική αντίληψη του προβλήματος».
 
Ο κ. Μαραγκός σημείωσε ότι οι διαμορφωτές αποφάσεων θεωρούν ότι υπήρξε πρόοδος στην ανακύκλωση, όχι όμως στη μείωση και επαναχρησιμοποίηση. «Νοιώθουν, όμως, ότι ως κουλτούρα ξεκινήσαμε να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και να ξεφεύγουμε από τα πεπαλαιωμένα στερεότυπα, όπως αυτά του υπερκαταναλωτισμού», είπε.
 
Όπως ανέφερε, οι διαμορφωτές αποφάσεων θεωρούν ότι οι κυριότητες προκλήσεις στη διαχείριση αποβλήτων είναι, μεταξύ άλλων, ο υπερκαταναλωτισμός, η επιδειξιομανία, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός αποτελεσματικού στρατηγικού πλάνου από την Κυβέρνηση, τα σκάνδαλα, το μαύρο χρήμα, το βαθύ κράτος, η έλλειψη υποδομών, και η σωστή λειτουργία των πράσινων σημείων.
 
Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τους διαμορφωτές αποφάσεων, το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα προσφέρει άνιση πρόσβαση στις υπηρεσίες και άδικη κοστολόγηση.
 
Ο κ. Μαραγκός είπε, επίσης, ότι έξι στους δέκα Κύπριους θέλουν κάποια νομοθετική ρύθμιση και οικονομικά κίνητρα στο θέμα της συλλογής σκουπιδιών και της ανακύκλωσης. Οι διαμορφωτές αποφάσεων υποστηρίζουν το σύστημα «Πληρώνω όσο πετώ».
 
Επίσης, ανέφερε ότι το πρόγραμμα Rethink κατάφερε να αναδείξει, πέραν της ανακύκλωσης, τις έννοιες της μείωσης και επαχρησιμοποίησης, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται ακόμα προσπάθειες για να ενταχθούν στη ζωή των Κυπρίων.
 
Ο Project Manager του προγράμματος Rethink Μάριος Φιλίππου είπε ότι «αναφορικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, είχαμε να παρακολουθήσουμε την ανά άτομο παραγωγή σκουπιδιών, την ανά άτομο ανακύκλωση, τον όγκο απορριμμάτων που καταλήγει στις χωματερές, τον αριθμό των πυρκαγιών που ξεκινούν από χώρους παράνομης ή μη εγκεκριμένης ορθολογιστικής απόθεσης απορριμμάτων, και τον αριθμό των πολιτικών και κανονισμών που υιοθετήθηκαν σε σχέση με τη διαχείριση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση».
 
Όπως είπε, «η Κύπρος έχει μία τεράστια παραγωγή σκουπιδιών ανά κάτοικο, που μας κατατάσσει στις χειρότερες επιδόσεις ευρωπαϊκών χωρών, συνήθως από την πρώτη μέχρι την τρίτη θέση, δυστυχώς», κατάσταση την οποία το πρόγραμμα προσπάθησε να αντιμετωπίσει, με θετικά αποτελέσματα και σταθερή πορεία βελτίωσης.
 
Η Λειτουργός Επικοινωνίας της Green Dot Cyprus Άρτεμις Παλαιογιάννη Μπέλλου αναφέρθηκε επιγραμματικά στον Οδηγό Επικοινωνίας με τις εμπειρίες και καλές πρακτικές του προγράμματος Rethink, που ετοιμάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για μελλοντικές δράσεις, και το οποίο θα παρουσιαστεί στο συνέδριο στις 3 Αυγούστου.


 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.