Η ΣΕΚ αποδέχεται την πρόταση της Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ

Η ΣΕΚ ανακοίνωσε ότι, ύστερα από σοβαρή μελέτη στα συλλογικά Σώματα της Συνομοσπονδίας, αποδέχεται την πρόταση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για τη ρύθμιση της ΑΤΑ κατά την προσεχή τριετία 2018 - 2020.


  Την απόφαση της ΣΕΚ διαβίβασε στην κυρία Αιμιλιανίδου με σημερινή επιστολή του, ο Γενικός Γραμματέας Ανδρέας Μάτσας, εκθειάζοντας το γεγονός ότι, μέσω της συναινετικής υπουργικής πρότασης, η ΑΤΑ επαναφέρεται χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, συμβάλλοντας στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης, προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Επιπρόσθετα, η ΣΕΚ αναφέρει πως θεωρεί αναγκαία τη συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου ώστε να επιτευχθεί οριστική ρύθμιση και αποτελεσματικότερη απόδοση της ΑΤΑ, στη βάση της φιλοσοφίας του θεσμού.
 
Διευκρινίζει ότι με βάση την υπουργική πρόταση, η οποία είναι μεταβατική και αφορά τα έτη 2018, 2019 και 2020 η ΑΤΑ θα καταβάλλεται μία φορά τον χρόνο υπό την προϋπόθεση ότι το β΄και γ΄τρίμηνο του προηγούμενου έτους θα υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης και η απόδοση της θα ανέρχεται στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. 
 
Κατά τη ΣΕΚ, η πρόταση θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντική και επωφελής για τους εργαζόμενους, καθώς η  ΑΤΑ ενσωματώνεται στους βασικούς μισθούς και κατοχυρώνεται ότι σε περίπτωση αποπληθωρισμού, δηλαδή μείωση του δείκτη, δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε μείωση των μισθών λόγω ΑΤΑ.
 
Επίσης, όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που η ΑΤΑ δεν θα παραχωρείται λόγω μη ύπαρξης θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο β΄και γ΄τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αυτή θα παγοποιείται στο σημείο που έχει δοθεί και θα επανεκκινεί από το σημείο της παγοποίησης.
 
Η ΣΕΚ αναφέρει επίσης ότι συνεχίζεται ο κοινωνικός διάλογος, με στόχο την κατάληξη σε νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ με τη λήξη της παρούσας συμφωνίας, στη βάση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ.
 
Η ΣΕΚ καταλήγει σημειώνοντας ότι μέχρι την επίτευξη νέας συμφωνίας συνεχίζουν να ισχύουν οι πρόνοιες της παρούσας συμφωνίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:51

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Υπό κράτηση 31χρονος για υπόθεση διάρρηξης κατοικίας
08:28
Καταγγέλθηκαν 14 πολίτες και 5 υποστατικά για παραβίαση των μέτρων κατά Covid
07:49
Κίτρινη προειδοποίηση για μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες
07:44
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σήμερα στα Ιεροσόλυμα
07:06
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι της Λαττάκειας
06:32
CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία δεν είναι σαφείς
06:30
Ελεύθερος αφέθηκε ο 'Ελληνας αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές
06:16
06 Δεκεμβρίου
Σύνολο 9,926 εμβολιασμοί έγιναν τη Δευτέρα
21:28
Covid-19: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα
21:15
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη- Υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη
20:58
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία
20:50
Φον ντερ Λάιεν: Στόχος μας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand