Δημόσια πανεπιστήμια μπορούν να ιδρύουν επιχειρήσεις

Τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν ή να ιδρύουν επιχειρήσεις, οργανισμούς, συνεταιρισμούς, με σκοπό την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που παράγονται μέσα από την έρευνα και μέσα από επιστημονικές διαδικασίες.


Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής σημειώνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την μετατροπή των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, των καινοτομιών, της επιστημονικής γνώσης που προκύπτει μέσα από τα δημόσια πανεπιστήμιά μας, σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας του τόπου.

"Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, η οποία καθιστά τα δημόσια πανεπιστήμιά μας ακόμη πιο σύγχρονα, τα φέρνει πιο κοντά στον παραγωγικό ιστό και στην  οικονομία του τόπου, μια απόφαση η οποία πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα τονώσει την οικονομία και ουσιαστικά ακολουθούμε παραδείγματα χωρών, οι οποίες έχουν προοδεύσει, στη βάση τέτοιων πολιτικών", είπε ο κ. Καδής.

Επεσήμανε ότι η μεγάλη πρόοδος που έχει κάνει το Ισραήλ στον τομέα της κοινωνίας της γνώσης έχει στηριχθεί σε τέτοιου είδους συνεργασίες.

Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτή την απόφαση, "τα πανεπιστήμιά μας θα μπορούν να συμμετέχουν ή να ιδρύουν επιχειρήσεις, οργανισμούς, συνεταιρισμούς, με σκοπό ακριβώς την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που παράγονται μέσα από την έρευνα και μέσα από επιστημονικές διαδικασίες. Κάτι τέτοιο δεν επιτρεπόταν μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο, είναι μια σημαντική αλλαγή μια σημαντική τομή η οποία θα είναι επωφελής και για τα πανεπιστήμια αλλά και για την ίδια την οικονομία και την κοινωνία του τόπου", ανέφερε.
 
Ερωτηθείς σε ποιούς τομείς θα επικεντρωθεί αυτό, ο Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει καμία εξαίρεση και κανένας περιορισμός.

Όπου υπάρχουν αποτελέσματα, συνέχισε, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε επιχειρηματικό επίπεδο ή σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς την οικονομία και την κοινωνία, τότε τα πανεπιστήμιά μας μπορούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:51

Τελευταιες Ειδησεις

02 Δεκεμβρίου
Στο Υπουργικό τηλεργασία, αναστολή εκδηλώσεων σχολείων - εφεδρειών, αυστηρότερα μέτρα σε πύλες εισόδου
07:54
Φθάνει το απόγευμα για μια ιστορική επίσκεψη ο Πάπας Φραγκίσκος
07:47
01 Δεκεμβρίου
Πούτιν: Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα συνεχίσει την προώθησή του προς ανατολάς
21:14
Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, είπε ο ΥΠΕΞ σε εκδήλωση για τη γιορτή Hanukkah
21:05
ΔΗΣΥ: Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας
20:40
Ένας θάνατος και 492 νέα κρούσματα κορονοϊού
20:09
Μη επιβολή διοικητικού προστίμου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2021
19:56
Κατηγορίες κατά του Μπόρις Τζόνσον για παραβίαση των κανόνων του lockdown
19:38
Βραζιλία: Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά σε κλαμπ, με 242 νεκρούς
19:12
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των ζωντανών μεταδόσεων
19:10
Η κριτική να μη ασκείται στη βάση «αβάσιμων ισχυρισμών», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Επ. Θεσμών
18:40
Ο Νταβίντ Μπατία στον Εθνικό
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand