Βέλγιο: Ρεκόρ μετεγκαταστάσεων τον Ιούνιο

Ρεκόρ μετεγκαταστάσεων τον Ιούνιο διαπιστώνει η 14η έκθεση προόδου σχετικά με τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 3.000 μετεγκαταστάσεις (2.000 από την Ελλάδα και σχεδόν 1.000 από την Ιταλία), με το συνολικό αριθμό των μετεγκαταστάσεων να ανέρχεται πλέον σε 24.676 (16.803 από την Ελλάδα, 7.873 από την Ιταλία).

Σύμφωνα με την Επιτροπή ο ρυθμός μετεγκαταστάσεων συνέχισε να αυξάνεται κατά τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα οι μεταφορές να ξεπερνούν τις 1.000 κάθε μήνα από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Ως εκ τούτου και σε συνέχεια των μετεγκαταστάσεων-ρεκόρ του Ιουνίου, η Επιτροπή κρίνει πως είναι εφικτό να μετεγκατασταθούν όλα τα επιλέξιμα άτομα από την Ελλάδα και την Ιταλία πριν από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, σημειώνεται ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων από την Ιταλία, κυρίως εξαιτίας της κατάστασης στην Κεντρική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, περίπου 4.800 υποψήφιοι αναμένουν να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα -αριθμός που είναι πιθανό να αυξηθεί σε 6.800-, ενώ στην Ιταλία οι αφίξεις επιλέξιμων υποψηφίων είναι συνεχείς.

«Εξετάζοντας τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, ένα πράγμα είναι πολύ σαφές: η μετεγκατάσταση λειτουργεί εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια τελευταία προσπάθεια προκειμένου να μετεγκατασταθούν όλοι οι αιτούντες άσυλο που είναι επιλέξιμοι στην Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η Ιταλία, συγκεκριμένα, «υφίσταται τεράστια πίεση», ενώ κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να ενισχύσουν περαιτέρω τις προσπάθειες μετεγκατάστασης από κει.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή προωθεί σήμερα τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας επειδή δεν τήρησαν τις νομικές υποχρεώσεις τους όσον αφορά τη μετεγκατάσταση.

Στον αντίποδα, η Επιτροπή υπογράμμισε σήμερα ότι η Μάλτα, η Λετονία καθώς και η Νορβηγία -που συμμετέχει οικειοθελώς στο σύστημα- έχουν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα, ενώ η Σουηδία, η οποία ξεκίνησε τις μετεγκαταστάσεις τον Ιούνιο, έχει υλοποιήσει σχεδόν το 60% αυτών.

Σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση προσφύγων από χώρες εκτός της ΕΕ, η Επιτροπή κρίνει πως έχει σημειωθεί «ικανοποιητική πρόοδος» και αναφέρει πως έχει αποφασιστεί η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος επανεγκατάστασης των πλέον ευάλωτων ατόμων από τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Νίγηρα, την Αιθιοπία και το Σουδάν, ενώ συνεχίζεται η επανεγκατάσταση από την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:51

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Προβληματισμός στην ΠΑΣΥΚΙ για αντιμετώπιση των «ψυχρών περιστατικών» στα δημόσια νοσηλευτήρια
10:04
Νταρφούρ: 48 νεκροί κατά τη διάρκεια φυλετικών συγκρούσεων
09:49
Σημαντικές επαφές θα έχει η Νατάσα Πηλείδου στις ΗΠΑ για θέματα ενέργειας
09:45
Ο ΠτΔ υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου του Ισραήλ
09:39
Διπλό φονικό στον Κάτω Αμίαντο: Η νεκροτομή κατέδειξε ότι οι δύο γυναίκες είχαν πυροβοληθεί
09:27
Ελαφρά τραύματα για 11χρονο που παρασύρθηκε με το ποδήλατο του στη Γεροσκήπου
09:19
Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία στο θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης ο ΥΠΕΣ
09:15
Βανδαλισμοί σε Δημοτικό στην Πάφο, καταδικάζει το Υπουργείο Παιδείας
09:09
Ζωή Δωροθέα Πανά: "Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να συζητήσουμε το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού"
08:55
Υπό κράτηση 31χρονος για υπόθεση διάρρηξης κατοικίας
08:28
Καταγγέλθηκαν 14 πολίτες και 5 υποστατικά για παραβίαση των μέτρων κατά Covid
07:49
Κίτρινη προειδοποίηση για μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες
07:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand