Αποδοχή της ΟΕΒ στην πρόταση της Υπ. Εργασίας για την ΑΤΑ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου για τη ρύθμιση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).«Σεβόμενη την ανάγκη διατήρησης και διαφύλαξης της εργατικής και κοινωνικής ειρήνης, προκειμένου ο τόπος μας να εξέλθει πλήρως από τη δίνη της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης και λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΟΕΒ εκπροσωπεί σχεδόν την ολότητα των επιχειρήσεων και των κλάδων της οικονομίας που συνομολογούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τις συντεχνίες, η ΟΕΒ αποδέχεται την πρότασή σας», αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Αντωνίου, σε σημερινή επιστολή του προς την κ. Αιμιλινίδου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, η ΟΕΒ θέτει δύο αυτονόητα, όπως τα χαρακτηρίζει, ζητήματα. Πρώτον ότι σε περίπτωση που το ποσοστό της ΑΤΑ θα μειωθεί, οποιαδήποτε μεταγενέστερη αύξηση του ποσοστού θα  καταβληθεί αφού προηγουμένως το ποσοστό φθάσει στο σημείο που είχε σταματήσει.  Δηλαδή αν η ΑΤΑ φθάσει στο 10% και σε μια χρονιά μειωθεί στο 8% οι μισθοί δεν θα μειωθούν. Αν όμως την επόμενη χρονιά η ΑΤΑ ανέλθει στο 9% ή στο 10% δεν θα καταβληθεί. Θα καταβληθεί μόνο όταν υπερβεί το 10%.

Δεύτερον ότι όλα όσα αναφέρονται στην πρόταση της Υπουργού εφαρμόζονται για όσους εργαζόμενους απασχολούνται ή θα απασχοληθούν στο μέλλον με συμφωνημένο με τον εργοδότη τους του δικαιώματος σε ΑΤΑ.

Η ΟΕΒ δηλώνει ετοιμότητα για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας και ότι σε περίπτωση υπογραφής της συμφωνίας θεωρεί αναγκαίο και χρήσιμο όπως αυτή προσυπογραφεί και από την ΠΑΣΥΔΥ.

Πάντως, η Ομοσπονδία θεωρεί πως η πρόταση της Υπουργού Εργασίας εμπεριέχει στοιχεία που συγκρούονται με τη φύση της ΑΤΑ, τα οποία η ΟΕΒ ως θέση αρχής είναι αδύνατο να αποδεχθεί, όπως το ότι η ΑΤΑ δεν θα μειώνει τους μισθούς σε περίπτωση αποπληθωρισμού. «Αυτό δεν είναι Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή αλλά Αυτόματη Τιμαριθμική Αύξηση», συμπληρώνει.

Θεωρεί ακόμη ότι η ενσωμάτωση της ΑΤΑ στους βασικούς μισθούς που θα ισχύουν στο τέλος του 2017 στρεβλώνει τα δεδομένα και στην πράξη οδηγεί σε καταβολή του 65% περίπου της ΑΤΑ, αντί του σκοπούμενου 50%.

Υπενθυμίζεται πως η μεταβατική πρόταση της κ. Αιμιλιανίδου για τα περίοδο 2018 -2020, προνοεί ότι η ΑΤΑ καταβάλλεται μια φορά ανά έτος σε ποσοστό 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και υπό την προϋπόθεση ότι κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους υπάρχει θετική πρόσημο ανάπτυξης της οικονομίας.

Επίσης κατά την 31 Δεκεμβρίου του 2017 η οποιαδήποτε ΑΤΑ έχει δοθεί στους εργαζομένους από κάθε κλάδο ή επιχείρηση κατά τα προηγούμενα χρόνια θα ενσωματώνεται στους μισθούς, ενώ η ΑΤΑ που θα παραχωρείται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και εντεύθεν θα υπολογίζεται επί του νέου μισθού που θα προκύψει από την ενσωμάτωση στους μισθούς.

Παράλληλα, αν κατά την περίοδο ισχύος της συμφωνίας αν ο πληθωρισμός έχει αρνητικό πρόσημο δεν επέρχεται μείωση μισθών λόγω ΑΤΑ.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:51

Τελευταιες Ειδησεις

09 Δεκεμβρίου
Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας, στη Μαδρίτη
15:41
Τις πιθανές «επιλογές» στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια θα εξετάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
15:34
Κατασκευές: Ανοδικά οι άδειες οικοδομής, πτώση στην αξία το ενιάμηνο
15:14
Σχέδιο δράσης για στήριξη της συνδεσιμότητας στην ΕΕ ζητά η Κύπρος
15:06
Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
14:37
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Παρασκευή
14:27
Κυπριακό, μεταναστευτικό και πανδημία ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν Αναστασιάδης και Σάντσεθ
14:15
Πιθανότητα «πολύ μεγαλύτερης» κορύφωσης κρουσμάτων και νοσηλειών Covid στο ΗΒ λόγω της Όμικρον
14:10
Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη
14:06
Θα προωθηθεί η ίδρυση Ινστιτούτου Καρκίνου στην Κύπρο
14:00
CDC Αφρικής: Ίσως χρειαστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός-Χωρίς εμβολιασμούς η Ερυθραία
13:49
Ημερίδα Κολύμβησης
13:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand