Μαίνονται οι πυρκαγιές σε νότια Γαλλία και Κορσική

Περισσότερα από 30.000 στρέμματα στάχτη χθες, 19 διασώστες τραυματίες: οι πυροσβέστες μάχονταν σήμερα για δεύτερη ημέρα να κατασβέσουν τις πυρκαγιές, που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους, στην Κορσική και στη νοτιοανατολική Γαλλία, που ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



«Η Γαλλία ζήτησε δύο αεροσκάφη Καναντέρ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βοήθειας» προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και δύο ημέρες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, ο νομάρχης Ζακ Βιτκόβσκι.

Συνολικά, 19 βομβαρδιστικά αεροσκάφη νερού, εκ των οποίων δέκα Καναντέρ, επτά Τράκερ και δύο Ντας --ένα μεγάλο βομβαρδιστικό αεροσκάφος νερού- και περισσότεροι από 2.000 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί μέχρι τώρα.

Επί του πεδίου, η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στη Βακλούς και στην Οτ-Κορς αλλά παραμένει ευαίσθητη στη Βαρ, η οποία είναι «σήμερα το πιο δύσκολο διαμέρισμα», με ισχυρούς ανέμους που δεν κοπάζουν, ανακοίνωσε ο νομάρχης της νότιας ζώνης ασφαλείας και της Προβάνς-Αλπ-Κοτ ντ` Αζούρ (Paca) Στεφάν Μπουιγιόν.

Στο διαμέρισμα αυτό, μαίνονται δύο πυρκαγιές, στη Κρουά-Βαλμέρ και στο Σεντ-Μαξιμίμ. Κοντά στο Σεν Τροπέ, «στην Κρουά-Βαλμέρ, η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά ισχυρή και δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε στο Europe 1.

«Η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί υπάρχει το δάσος του Κονσερβατουάρ ντι Λιτοράλ, λίγα μέσα πρόσβασης και πολλά σπίτια στον τομέα», εξήγησε ο νομάρχης.

Επί τόπου, αστυνομικοί εμπόδιζαν στο τέλος του πρωινού τα αυτοκίνητα να χρησιμοποιήσουν τον δρόμο που ενώνει την Κρουά-Βαλμέρ --όπου εκκενώθηκαν πολλές κατοικίες-- με την κοινότητα Ραματουέλ.

«Μόλις κάναμε έναν γύρο της φωτιάς με ελικόπτερο», δήλωσε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στο αρχηγείο των πυροσβεστών στη Ραματουέλ. 

Οι πυροσβέστες εργάστηκαν όλη τη νύχτα, ιδίως για να προστατέψουν το χωριό Μιραμπό. Στις Αλπ-Μαριτίμ όπου 800 στρέμματα κάηκαν χθες στην Καρός, ο κοινοτάρχης Σαρλ Σιμπετά ανακάλυψε σήμερα ένα "σεληνιακό τοπίο".

Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό των αρχών, 18.000 στρέμματα κάηκαν στην Οτ-Κορς, άλλα 8.000 νότια της Βακλούς, κοντά στο Μιραμπό, 4.000 στην Κρουά -Βαλμέρ και 3.000 κοντά στο Σεντ-Μαξιμίμ (Βαρ).

Συνολικά, τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας άλλος υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού στη Βαρ, ενώ 15 αστυνομικοί, οι 11 των CRS, δηλητηριάστηκαν ελαφρά από τους καπνούς στην Κορσική, δήλωσαν αστυνομικές και νομαρχιακές πηγές.

Πηγή :(ΚΥΠΕ - ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΗΦ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:51

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.