Πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου ζητούν οι 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ

Oι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, σειρά συμπερασμάτων για την διεθνή συμπεριφορά της Β.Κορέας (ΛΔΚ) η οποία "εξακολούθησε να επιταχύνει τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, με την πιο πρόσφατη εκτόξευση ενός πυραύλου διηπειρωτικής εμβέλειας στις 4 Ιουλίου 2017", ζητώντας πλέον την "πλήρη και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου".

Οι Υπουργοί Εξωτερικών  καταδικάζουν σθεναρά τις ενέργειες αυτές που συνιστούν οριστικές παραβιάσεις από τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΛΔΚ, όπως διατυπώνονται σε διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και οι οποίες αποτελούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Σημειώνουν ότι οι δράσεις της ΛΔΚ υπονομεύουν το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης και αφοπλισμού που έχει υποστηρίξει αδιάκοπα η ΕΕ εδώ και δεκαετίες και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της καθολικής εφαρμογής της συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Το Συμβούλιο παροτρύνει τη ΛΔΚ να συμμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση, πλήρως και άνευ όρων, στις υποχρεώσεις που απορρέουν από όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να απέχει από οποιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια που θα μπορούσε να αυξήσει τις περιφερειακές και παγκόσμιες εντάσεις.

Το Συμβούλιο υποστηρίζει τον ηγετικό ρόλο και την έκκληση της Δημοκρατίας της Κορέας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να συμμετάσχει σε αξιόπιστο και ουσιαστικό διάλογο, μεταξύ άλλων με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να καταστήσει δυνατή τη λήψη μέτρων για την επίτευξη πλήρους, επαληθεύσιμης και αμετάκλητου αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και της πλήρης εφαρμογή όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πολιτική της ΕΕ για την κριτική δέσμευση με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, η οποία συνδυάζει την πίεση με κυρώσεις και άλλα μέτρα διατηρώντας ταυτόχρονα την επικοινωνία και ανοίγει τα κανάλια διαλόγου.

Το Συμβούλιο καλεί τη ΛΔΚ να σημειώσει αξιόπιστη πρόοδο όσον αφορά τις υποχρεώσεις για μια ειρηνική λύση.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της ενότητας της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Η στενότερη συνεργασία με όλους τους βασικούς εταίρους της ΕΕ στην περιοχή και παγκοσμίως είναι ουσιαστικής σημασίας από την άποψη αυτή, μεταξύ άλλων μέσω ενισχυμένων δραστηριοτήτων προβολής και υποστήριξης για την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών από όλες τις χώρες.

"Τα πυρηνικά όπλα και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας απομακρύνουν τους πόρους από τις αναγκαίες επενδύσεις στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και μεταρρύθμιση που θα ωφελήσει τον πληθυσμό της ΛΔΚ γενικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο υποστηρίζει την επιθυμία της Δημοκρατίας της Κορέας να ξεκινήσει εκ νέου τον δια-κορεατικό διάλογο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις", σημειώνουν οι 28 και εκφράζουν τη λύπη τους για τις συνεχιζόμενες και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της ΛΔΚ.

Επιπλέον το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την αντιμετώπιση του κινδύνου της πείνας και του υποσιτισμού, με έναυσμα τα περιστατικά του 2017.  Τα συμπεράσματα σημειώνουν ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες ήταν πρωτοφανείς το 2017. Περιλαμβάνουν πολυάριθμες κρίσεις για την επισιτιστική ασφάλεια, με τέσσερις χώρες που αντιμετωπίζουν ανησυχητικό κίνδυνο πείνας: την Υεμένη, τη βορειοανατολική Νιγηρία, τη Σομαλία και το Νότιο Σουδάν, όπου συνολικά περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο Της λιμοκτονίας.

Τα συμπεράσματα υπενθυμίζουν ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρείχαν συλλογικά περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ εφέτος μόνο για ανθρωπιστική βοήθεια στις τέσσερις χώρες που κινδυνεύουν από πείνα και καλούν όλους τους παραδοσιακούς και αναδυόμενους δωρητές να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες. Το Συμβούλιο των 28 σημειώνει ωστόσο ότι η χρηματοδότηση αποτελεί μόνο μέρος της λύσης. Οι κρίσεις αυτές είναι ανθρωπογενείς, οι ρίζες τους βρίσκονται σε σύγκρουση και απαιτούν πολιτικές λύσεις πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:01

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
11:35
Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του
11:20
Σήμερα η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
10:50
Σύλληψη 42χρονου δεσμοφύλακα για υπόθεση ναρκωτικών στις φυλακές
10:44
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε 12 αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
08:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
ΔΟΑΕ: Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια
06:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.