Πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου ζητούν οι 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ

Oι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, σειρά συμπερασμάτων για την διεθνή συμπεριφορά της Β.Κορέας (ΛΔΚ) η οποία "εξακολούθησε να επιταχύνει τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, με την πιο πρόσφατη εκτόξευση ενός πυραύλου διηπειρωτικής εμβέλειας στις 4 Ιουλίου 2017", ζητώντας πλέον την "πλήρη και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου".

Οι Υπουργοί Εξωτερικών  καταδικάζουν σθεναρά τις ενέργειες αυτές που συνιστούν οριστικές παραβιάσεις από τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΛΔΚ, όπως διατυπώνονται σε διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και οι οποίες αποτελούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Σημειώνουν ότι οι δράσεις της ΛΔΚ υπονομεύουν το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης και αφοπλισμού που έχει υποστηρίξει αδιάκοπα η ΕΕ εδώ και δεκαετίες και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της καθολικής εφαρμογής της συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Το Συμβούλιο παροτρύνει τη ΛΔΚ να συμμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση, πλήρως και άνευ όρων, στις υποχρεώσεις που απορρέουν από όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να απέχει από οποιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια που θα μπορούσε να αυξήσει τις περιφερειακές και παγκόσμιες εντάσεις.

Το Συμβούλιο υποστηρίζει τον ηγετικό ρόλο και την έκκληση της Δημοκρατίας της Κορέας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να συμμετάσχει σε αξιόπιστο και ουσιαστικό διάλογο, μεταξύ άλλων με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να καταστήσει δυνατή τη λήψη μέτρων για την επίτευξη πλήρους, επαληθεύσιμης και αμετάκλητου αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και της πλήρης εφαρμογή όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πολιτική της ΕΕ για την κριτική δέσμευση με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, η οποία συνδυάζει την πίεση με κυρώσεις και άλλα μέτρα διατηρώντας ταυτόχρονα την επικοινωνία και ανοίγει τα κανάλια διαλόγου.

Το Συμβούλιο καλεί τη ΛΔΚ να σημειώσει αξιόπιστη πρόοδο όσον αφορά τις υποχρεώσεις για μια ειρηνική λύση.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της ενότητας της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Η στενότερη συνεργασία με όλους τους βασικούς εταίρους της ΕΕ στην περιοχή και παγκοσμίως είναι ουσιαστικής σημασίας από την άποψη αυτή, μεταξύ άλλων μέσω ενισχυμένων δραστηριοτήτων προβολής και υποστήριξης για την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών από όλες τις χώρες.

"Τα πυρηνικά όπλα και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας απομακρύνουν τους πόρους από τις αναγκαίες επενδύσεις στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και μεταρρύθμιση που θα ωφελήσει τον πληθυσμό της ΛΔΚ γενικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο υποστηρίζει την επιθυμία της Δημοκρατίας της Κορέας να ξεκινήσει εκ νέου τον δια-κορεατικό διάλογο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις", σημειώνουν οι 28 και εκφράζουν τη λύπη τους για τις συνεχιζόμενες και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της ΛΔΚ.

Επιπλέον το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την αντιμετώπιση του κινδύνου της πείνας και του υποσιτισμού, με έναυσμα τα περιστατικά του 2017.  Τα συμπεράσματα σημειώνουν ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες ήταν πρωτοφανείς το 2017. Περιλαμβάνουν πολυάριθμες κρίσεις για την επισιτιστική ασφάλεια, με τέσσερις χώρες που αντιμετωπίζουν ανησυχητικό κίνδυνο πείνας: την Υεμένη, τη βορειοανατολική Νιγηρία, τη Σομαλία και το Νότιο Σουδάν, όπου συνολικά περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο Της λιμοκτονίας.

Τα συμπεράσματα υπενθυμίζουν ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρείχαν συλλογικά περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ εφέτος μόνο για ανθρωπιστική βοήθεια στις τέσσερις χώρες που κινδυνεύουν από πείνα και καλούν όλους τους παραδοσιακούς και αναδυόμενους δωρητές να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες. Το Συμβούλιο των 28 σημειώνει ωστόσο ότι η χρηματοδότηση αποτελεί μόνο μέρος της λύσης. Οι κρίσεις αυτές είναι ανθρωπογενείς, οι ρίζες τους βρίσκονται σε σύγκρουση και απαιτούν πολιτικές λύσεις πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:01

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
Αφγανιστάν: Δεν αρκεί η συγγνώμη των ΗΠΑ, λένε οι συγγενείς των αμάχων που σκοτώθηκαν με drone στην Καμπούλ
07:23
Στη Νέα Υόρκη φθάνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Την Παρασκευή θα προσφωνήσει την 76η ΓΣ του ΟΗΕ
06:58
Γερμανία: Οι τρεις υποψήφιοι διάδοχοι της Άγγελα Μέρκελ
06:49
Για "σοβαρή κρίση" με τις ΗΠΑ που θα έχει επιπτώσεις και στο ΝΑΤΟ, κάνει λόγο ο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν
06:30
18 Σεπτεμβρίου
Το ΥΠΠΑΝ εφαρμόζει μια νέα ενισχυμένη πολιτική για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, είπε ο Π. Προδρόμου
21:29
 Έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μετέφερε στους πυρόπληκτους κατοίκους της Βαβατσινιάς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
21:28
Εντείνται η διπλωματική κρίση που ξέσπασε μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας
20:41
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στο Δήμο ΑγίαςΝάπας
19:36
Δύο θάνατοι και 140 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν το Σάββατο
19:28
ROADPOL Safety Days - Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
18:39
Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν αποφάσισε να επιτρέψουν στα σχολεία μόνο τα αγόρια
18:01
Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Δάλι για τα ασφαλτικά εργοστάσια
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand