ΠτΔ: Ο διάλογος για τα ευρωτουρκικά θα αποτελέσει κίνητρο για ένα νέο ξεκίνημα

Την εκτίμηση ότι αυτή στιγμή γίνεται ένα διάλειμμα στις διαπραγματεύσεις και ότι ο διαλογος για τα ευρωτουρκικά θα αποτελέσει κίνητρο για ένα νέο ξεκίνημα διατύπωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν είναι  διετεθειμένη να κάνει βήματα στο Κυπριακό, πριν δει τα αποτελέσματα  στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ευρωπαική Ενωση.
Αναφερόμενος στα γεγονότα στο Κραν Μοντάνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζει ότι κρατήθηκαν πρακτικά τα οποία αποτυπώνουν επί λέξει τί ελέχθη και ξεκαθαρίζει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να δημοσιοποιηθούν.Προειδοποίησε εκ νέου, όσους τον αμφισβητούν να είναι προσεκτικοί, γιατί όπως είπε, θα μείνουν εκτεθειμέμοι.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επικρίνει τον Εσπεν Μπεθ Αιντα για έλλειψη σωστής προετοιμασίας, ειδικά στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Ζούσε, είπε σε μια πλάνη, ότι τα πάντα ήταν σχεδόν λυμένα και δεν μετέφερε επακριβώς τα μηνύματα που λάμβανε από την Αγκυρα.
Αναφορικά με τις προτάσεις που κατέθεσε στον Κραν Μοντάνα, τονίζει ότι δεν βρίσκονται πλέον στο τραπέζι, ενώ για την εκ περιτροπής προεδρία, είπε ότι ξεκαθάρισε πως θα την αποδεχόταν υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις.
Σε σχέση με το ρόλο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, είπε ότι ο κύριος Κοτζιάς ήταν ο θετικότερος των συμμετεχόντων στη διάσκεψη και ευχαρίστησε τόσο τον ίδιο όσο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα για την άψογη συνεργασία.
Σχολιάζοντας τις αμφισβητήσεις απο πλευράς Τουρκίας σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει σειρά προληπτικών μέτρων νομικής φύσεως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,
Υπάρχουν είπε, οι διεθνείς οργανισμοί και το δίκαιο της θάλασσας, που καθορίζουν τα δικαιώματα του κάθε κράτους.
 Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Τουρκία με το Ισραήλ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε οτι προκύπτει πρόβλημα, επειδή ο αγωγός θα διέρχεται απο την Κυπριακή ΑΟΖ.
Ναι μεν δεν έχουμε δικάιωμα βέτο, ανέφερε, αλλά υπάρχουν άλλα δικαιωματα που αφορούν το περιβάλλον ή μελλοντικούς σχεδιασμούς και απαιτείται η συγκατάθεση της Κύπρου.
Είπε ότι συζήτησε κατ επανάληψιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τις ενστάσεις της Λευκωσίας, προσθέτοντας ότι αν η Τουρκία ,ακόμα και με άλυτο το κυπριακό, έκανε καποια βήματα και προχωρούσε σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό θα διευκόλυνε σημαντικά την κατάληξη σε συμφωνία.
Καλώς ή κακώς, είπε, χρειάζεται μια τριμερής συμφωνία μεταξύ των κρατών που συμβάλλονται για την πώληση ή την προμήθεια φυσικού αερίου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι συζήτησε τα ενεργειακά  με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος, είπε, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα του αλλά αναγνωρίζει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω κάποιων αξιώσεων της Τουρκίας.

Σύνταξη: Κατερίνα Μηλιώτη, Φίλιππος Φιλίππου

Πηγή: Καθημερινή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:02

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.