Τσελίκ: Η Τουρκία δεν στηρίχθηκε από τους εταίρους της μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου

Την πάγια τουρκική θέση πως η χώρα του δεν στηρίχθηκε αρκετά από τους εταίρους της στην προσπάθεια να αποκαταστήσει την ομαλότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, εξέφρασε με άρθρο του που δημοσίευσε στο δίκτυο κοινοτικής πληροφόρησης EUObserver, o Yπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής διαπραγματευτής της Τουρκίας με την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ.

Ο κ. Τσελίκ, υποστηρίζει ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας δεν βοήθησαν την Τουρκία να διώξει του γκιουλενιστές και μέμφεται την ΕΕ για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί η χώρα του σε σχέση με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις απολύσεις των υποτιθέμενων γκιουλενιστών από τη δημόσια διοίκηση και τα σώματα ασφαλείας. Ο Τούρκος Υπουργός εκφράζει δε τη συνεχή δέσμευση της Τουρκίας για τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.Μεταξύ άλλων, στο άρθρο του ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι η Τουρκία διατηρεί στενή επαφή με τη διεθνή κοινότητα και ακολουθεί τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και προσθέτει πως «το δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 16 Απριλίου σχετικά με το προεδρικό σύστημα, απέδειξε και πάλι τη δύναμη και την ανθεκτικότητα της τουρκικής δημοκρατικής παράδοσης».

Στη συνέχεια, χαρακτηρίζει απογοητευτικό για την Τουρκία «να αισθάνεται την έλλειψη πλήρους υποστήριξης των μακροχρόνιων δυτικών συμμάχων της αμέσως μετά το πραξικόπημα. Πράγματι», αναφέρει, «θεωρήσαμε ότι το τουρκικό έθνος άξιζε μια καλύτερη κατανόηση. Παρ `όλα αυτά, εκτιμούμε τις καθυστερημένες προσπάθειες να καταδικάσουν την επίθεση και να δείξουν αλληλεγγύη προς τον λαό μας».

Προσθέτει πως «η θέση της Τουρκίας υπό πολιτική παρακολούθηση και η έκκληση για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με βάση τα μέτρα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και των συνταγματικών τροποποιήσεων, δεν είναι απλά ένα λάθος, αλλά και μια άρνηση των βασικών αξιών που κατοχυρώνονται από τις διεθνείς συμβάσεις και αγνοώντας τι συνέβη Κατά την προσπάθεια πραξικοπήματος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:06

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Η Ρωσία αναμένεται ότι φέτος θα εισπράξει επιπλέον ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων
07:41
Τραγωδία στην Αίγυπτο: Επτά νεκροί σε σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ
07:16
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διακήρυξε την "πλήρη ανεξαρτησία" της από το Πατριαρχείο της Μόσχας
06:57
Την αναστολή, από την πρώτη Ιουνίου, της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους αποφάσισε το Υπουργικό
06:37
Νεκρός δεκαπεντάχρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη
06:17
Επιστολή ΠτΔ προς τον Ερσίν Τατάρ για υιοθέτηση ΜΟΕ με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
05:53
27 Μαΐου
Ουκρανία, ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, άμυνα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου
21:57
Την παραίτηση του Τατάρ ζήτησε στα κατεχόμενα το ΡΤΚ
21:37
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand