Με αιτήματα κομμάτων για το φάκελο της Κύπρου η επετειακή συνεδρία της Βουλής

Η καθιερωμένη επετειακή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, πραγματοποιήθηκε με κεντρικό νέο σημείο αναφοράς την παράδοση του φακέλου της Κύπρου όπως αυτός έχει συσταθεί από την εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων και το κλείσιμο χωρίς αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία.

Από κάποια κόμματα σημειώθηκε η απουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέλαβε την ευθύνη αναφέροντας ότι λόγω παράληψης του Γραφείου του να αποστείλει πρόσκληση  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος δεν παρέστη στη συνεδρία.
 
Η ειδική συνεδρία άρχισε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων και των μαρτύρων της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Συνεχίστηκε με ομιλία του Πρόεδρου της Βουλής και με ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων με βάση την εκλογική τους δύναμη.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στην παράδοση του Φακέλου της Κύπρου από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαου Βούτση, τον οποίο ευχαρίστησε για άλλη μια φορά.
 
«Απέναντι σε όλους αυτούς, που βίωσαν με τον πιο τραγικό τρόπο το μαύρο Ιούλη του 1974, αλλά και σε όσους ακολούθησαν, που γεννήθηκαν και γεννιούνται κουβαλώντας το σταυρό της μοιρασμένης στα δυο, ημικατεχόμενης πατρίδας μας  εκπληρώσαμε χθες ένα ελάχιστο οφειλόμενο χρέος», είπε, προσθέτοντας ότι «με την παραχώρηση του υλικού αυτού, που θα φωτίσει σκοτεινές ή και ελάχιστα γνωστές πτυχές της κυπριακής τραγωδίας, τερματίζεται μια εκκρεμότητα πολλών χρόνων και αποκαθίσταται μια οιονεί ηθική τάξη». 

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε  βέβαιος ότι η αξιοποίηση με  υπευθυνότητα και συντεταγμένο τρόπο του υλικού αυτού θα οδηγήσει σε άντληση συμπερασμάτων και πολύτιμων διδαγμάτων, στην αλήθεια της πλέον σκοτεινής σελίδας της σύγχρονης ιστορίας μας.
 
«Προσηλωμένοι στον κοινό μας στόχο, στο στόχο της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, διακηρύττουμε για άλλη μια φορά την ετοιμότητά μας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού» συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι ‘έχουμε χρέος να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος, από ξένους στρατούς, στρατιωτικές βάσεις και εποίκους, με πλήρως κατοχυρωμένα και σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων», είπε.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ευχαρίστησε εκ μέρους του ΔΗΣΥ τον Πρόεδρο και τα μέλη της Βουλή των Ελλήνων για την παράδοση του Φακέλου της Κύπρου, που θα βοηθήσει όπως ανέφερε  να κατανοήσουμε καλύτερα την πρόσφατη ιστορία μας και να πέσει άπλετο φως στα γεγονότα. «Έχουμε υποχρέωση  να αντλούμε διδάγματα από το παρελθόν, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Νοεφύτου προσθέτοντας ότι «καταδικάζουμε δεν ξεχνούμε κα δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάβαλε μια προσπάθεια για λύση η οποία θα αποκόπτει τον ομφάλιο λώρο των κατεχομένων με την Τουρκία, ωστόσο, συνέχισε, οι ειλικρινείς προσπάθειες του Προέδρου προσέκρουσαν στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή στον 21ο αιώνα, σε ένα κράτος πλήρες μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν θέση προστάτες και εγγυητές. Ούτε και κατοχικά στρατεύματα, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Είπε επίσης ότι παρά την απογοήτευση, δεν παραγράφουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε στο δικό του πλαίσιο, ξεκάθαρα την αρχή ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο δεν έχουν θέση εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα και αυτό είναι ένα κεκτημένο το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε και στο οποίο πρέπει να κτίσουμε.  Ο κ. Νεοφύτου απευθύνθηκε στους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας διαβεβαιώνοντας ότι επιθυμούμε ένα έντιμο συμβιβασμό προς όφελος όλων.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΛΕ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε λύπη επειδή δεν παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνεδρία, αναφέροντας πως έστω και αν δεν πήρε την πρόσκληση γνωρίζει ότι η Βουλή συνέρχεται σε ειδική συνεδρία. Ακολούθως  ευχαρίστησε τον  Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον νυν Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον προκάτοχο του Γιαννάκη Ομήρου. Ανέφερε επίσης ότι το θέμα ηγέρθη από το ΑΚΕΛ στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, αμέσως μετά την εκλογή της ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι για να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση του υλικού που παραδόθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων είναι απαραίτητο οι ιστορικοί ερευνητές, οι δημοσιογράφοι και τα πολιτικά κόμματα να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα.  Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη μελέτη του υλικού, ίσως θα πρέπει να συσταθεί διακομματική επιτροπή, όχι κατ’ ανάγκη από εκλεγμένους Βουλευτές, πρόσθεσε.
 
Αφού ανέφερε πως  είναι η Τουρκία με την αδιαλλαξία της που δεν επέτρεψε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες λύσης που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, πρόσθεσε ότι « πρέπει να είμαστε ειλικρινείς πως ούτε η πλευρά μας αξιοποίησε όλα τα περιθώρια που υπήρξαν στις συνομιλίες ως αποτέλεσμα των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά του διεθνούς παράγοντα στις συνομιλίες που έγιναν στο Κραν Μοντανά».
 
Διευκρινίζοντας ότι  ΑΚΕΛ δεν είχε αυταπάτες ότι θα καταφέρναμε στο Κραν Μοντανά να φτάσουμε σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, είπε ότι οφείλαμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να γίνει το αποφασιστικό βήμα μπροστά και αν δεν το πετυχαίναμε αυτό τουλάχιστον να μην επιτρέπαμε να καταρρεύσει η διαδικασία. «Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Όχι μόνο δεν κινηθήκαμε προς τη λύση αλλά δυστυχώς απομακρυνθήκαμε από αυτή» συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που προέχει τώρα είναι να γίνει σωστή εκτίμηση της κατάστασης και να μην παραιτηθούμε».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη συνεδρία της Ολομέλειας λέγοντας ότι τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο γνωρίζουν ότι η Βουλή συνέρχεται στην ειδική συνεδρία για  καταδίκη των μαύρων επετείων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρατήρησε ότι είναι αρκετοί στην δική μας πλευρά που έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι εμείς φταίμε για τη μη λύση και όχι η Τουρκία, την ώρα μάλιστα που ο Τούρκος Πρόεδρος  εκπλήττει καθημερινά την ανθρωπότητα με τη συμπεριφορά του απέναντι στον ίδιο του τον λαό.
 
Πρόσθεσε ότι πριν μια εβδομάδα κατέρρευσε η πενταμερής και την ίδια ώρα κατέρρευσαν και οι αυταπάτες.  Είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε, στο πλαίσιο της πενταμερούς, νέες επικίνδυνες υποχωρήσεις, που οδηγούν σε λύση μη λειτουργική και μη βιώσιμη. Περαιτέρω εξέφρασε την άποψη ότι η στρατηγική των τελευταίων ετών κατέρρευσε και ανέφερε ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια και ενότητα και προσήλωση σε χειρισμούς που θα επιφέρουν πραγματικό πολιτικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε την παράδοση του φακέλου της Κύπρου από τη Βουλή των Ελλήνων και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση στα έγγραφα που περιέχει επειδή όπως είπε ‘δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστευτικότητα στην προδοσία». Είπε ακόμα πως δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες στις προσπάθειες για λύση και ο πολιτικός κόσμος πρέπει να ενώσει δυνάμεις και να παρουσιαστεί ανυποχώρητος στη διεκδίκηση λύσης στη βάση αρχών και αξιών.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαιρέτισε την παράδοση μέρους του υλικού που φυλάγεται στη Βουλή των Ελλήνων. Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να είναι το μοναδικό υλικό καθώς στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας υπάρχει το πρωτότυπο του Αρχηγείου της Εθνικής Φρουράς που αν όχι το πρωτότυπο θα πρέπει να παραδοθεί αντίγραφο.
 
Αναφέροντας ότι στα αρχεία περιέχονται πτυχές συνωμοσίας, είπε ότι αυτό το αρχείο πρέπει να παραδοθεί και στην πανεπιστημιακή κοινότητα για να μπορέσουν να αναπτυχθούν διατριβές και έρευνες που θα συμβάλουν στην περαιτέρω διαχείριση του κυπριακού προβλήματος.
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ακόμα ότι  καλούμαστε μέσα σε δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσαν τα δεδομένα της συνεχιζόμενης κατοχής και της προκλητικής επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, να δώσουμε λύση  που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή και όχι να τη νομιμοποιεί, θα κατοχυρώνει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνοτική προέλευση,  θα την απαλλάσσει από την κηδεμονία τρίτων χωρών, θα κατοχυρώνει το δημοκρατικό δικαίωμα ένας άνθρωπος μία ψήφος, θα σέβεται τη θεμελιώδη αξία της δημοκρατίας, τη λαϊκή κυριαρχία όπως αυτή εκφράζεται με τη βούληση της πλειοψηφίας, θα αναστηλώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ακόμα πως ο ραγιαδισμός, ο ευσεβοποθισμός και η ηττοπάθεια μόνο σε καταστροφική λύση μπορούν να μας οδηγήσουν.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η παράδοση του φακέλου της Κύπρου από τη Βουλή των Ελλήνων είναι μια σημαντική πολιτική εξέλιξη η οποία πρέπει να τύχει αξιοποίησης, σε μια προσπάθεια συγγραφής των πραγματικών πολιτικών και ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στο δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου. Εισηγήθηκε όπως η Βουλή αναθέσει σε ομάδα Ακαδημαϊκών τη μελέτη των εγγράφων αυτών ώστε η ιστορία να καταγραφεί και να εκδοθεί, καθώς ο κυπριακός λαός δικαιούται να γνωρίζει και η Βουλή οφείλει να συμβάλει στην ιστορική αυτογνωσία.

Ο κ. Λιλληκας είπε επίσης ότι η  διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στην Ελβετία,  εξαπατώντας ακόμα και τον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αναξιοπιστία της Τουρκίας και την επιδίωξη της να εξασφαλίσει ένα νέο διαπραγματευτικό κεκτημένο το οποίο θα εκμεταλλευτεί εάν και εφόσον επαναρχίσουν υπό κάποια μορφή οι συνομιλίες.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην προσπάθεια του να διασώσει τις συνομιλίες από το διαφαινόμενο αδιέξοδο, κατέθεσε προτάσεις οι οποίες διάβρωσαν περαιτέρω τη διαπραγματευτική μας θέση, άνευ οποιουδήποτε τελικά ανταλλάγματος και οφείλει  να τις αποσύρει αφού τις υπέβαλε υπό προϋποθέσεις που δεν εκπληρώθηκαν.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ευχαρίστησε την Ελληνική Κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων για τη παράδοση του υλικού του φακέλου της προδοσίας, προσθέτοντας ότι η παραλαβή του φορτώνει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με την ασήκωτη ευθύνη να συμβάλει ώστε να λάμψει η αλήθεια και  να στιγματιστούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Επικαλούμενος την αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων είπε ότι έχουμε υποχρέωση να τις δικαιώσουμε τις αδικαίωτες και αλύτρωτες θυσίες.
 
Ανέφερε ακόμα ότι με τις τελευταίες εξελίξεις και εμπειρίες της Ελβετίας, ήρθε η ώρα νηφάλια και συλλογικά να εντοπίσουμε τους κινδύνους, τις απειλές, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που συγκεντρώνει σήμερα το Κυπριακό και να σχεδιάσουμε αυτή τη νέα στρατηγική διαχείρισης που απαιτείται.

Πρόσθεσε πως η συνεδρία της Ολομέλειας δεν πρέπει είναι μια τελετή παθητικής αφοσιώσεως, αλλά να στείλει το μήνυμα προς όλους και ιδιαίτερα προς όλους τους συμπατριώτες μας, ότι είμαστε περήφανοι και αξιοπρεπείς και ως άξιοι Έλληνες και  θα αντιμετωπίσουμε σθεναρά τις συνέπειες της προδοσίας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια του λαού μας και θα νικήσουμε.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως προκαλεί αλγεινή εντύπωση η απουσία του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου από τη Συνεδρία.
 
Αναφέροντας ότι έχουμε διαψεύσει τους "λογικούς και τους φρονίμους", τους "φωτισμένους που θέλησαν να μας αλλάξουν τα φώτα" κατά πως λέει και ο ποιητής ήρωας της αντίστασης κατά του φασισμού Δώρος Λοΐζου, κατέθεσε από το βήμα της Ολομέλειας
το θαυμασμό και την εκτίμηση μου στον λαό μας, που προδομένος από εχθρούς και φίλους, ενίοτε και από την ίδια την ηγεσία του, στέκεται  όρθιος  στις επάλξεις της Ιστορίας, υπερασπιζόμενος το δίκαιο όλου του κόσμου.

"Εσείς έχετε τα κατοχικά στρατεύματα, εμείς έχουμε το δίκαιο" φέρεται να είπε στον Τσαβούσογλου, ο Νίκος Κοτζιάς στο κρίσιμο εκείνο δείπνο της Πέμπτης 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα, ανέφερε ο κ. Περδίκης. Λέγοντας στη συνέχεια ότι χρειαζόμαστε νέα αρχή, νέα πορεία, μια αναγέννηση των συλλογικών μας οραμάτων, διεκδικήσεων και πολιτικών, ανέφερε ότι ο μεγάλος επιστήμονας του 20ου αιώνα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε πως "είναι ανόητο να περιμένεις να έχεις άλλο αποτέλεσμα όταν ακολουθάς την ίδια διαδικασία. Ας έχουν λοιπόν υπόψη τους αυτή την επιστημονική αλήθεια όσοι ζητούν να επανέλθουμε  άρον άρον στο τραπέζι των αποτυχημένων ήδη διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου χαιρετίζοντας την παράδοση του Φακέλου της Κύπρου είπε πως κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και αποτελεί αναμφισβήτητα μια ιστορικής σημασίας πράξη.

Αναφέροντας ότι είναι καιρός να αποδοθεί δικαιοσύνη και ευθύνες εκεί όπου αναλογούν, υπενθύμισε ότι ενώ άλλες πολιτικές δυνάμεις έβαζαν εμπόδια για την παράδοση του Φακέλου της Κύπρου, οι Έλληνες Εθνικιστές σε Ελλάδα και Κύπρο ζητούσαν επιτακτικά το άνοιγμα του.

Είπε ακόμα ότι η  μεταπολίτευση ήταν αυτή που με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Απρίλιο του 1975, απαγόρευσε διερεύνηση για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, με τη δικαιολογία ότι τούτο επέβαλλαν «εθνικοί λόγοι» και διερωτήθηκε ποιοι λόγοι είναι αυτοί, τι φοβούνται και τι κρύβουν;
 
Ανέφερε επίσης ότι το ΕΛΑΜ ζητά την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του βάσεις, ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να απαλλαγούμε από τα φοβικά σύνδρομα που διακατέχουν μεγάλη μερίδα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.
 
Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς λέγοντας ότι χωμένοι πίσω από τη μετριότητα του οδυνηρού συμβιβασμού που έφτασε στην κορύφωση του και απέτυχε παταγωδώς στον Γκραν Μοντάνα, διερωτήθηκε τι περιμένουμε για να διεκδικήσουμε κάτι περισσότερο από την υποταγή μας στον κατακτητή. Είπε ακόμα πως είναι πλέον επιτακτική η αλλαγή στρατηγικής και η χάραξη μιας νέας πορείας εθνικής διεκδίκησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:06

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.