Στο κυνήγι της αυτοδυναμίας οι αποδυναμωμένοι Συντηρητικοί

Στο όριο της αυτοδυναμίας κινούνται οι Συντηρητικοί στη Βρετανία ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων.


Καθώς τα αποτελέσματα συνεχίζουν να έρχονται, το BBC εκτιμά ότι το κυβερνών κόμμα θα εξασφαλίσει 322 έδρες, με το τυπικό όριο της αυτοδυναμίας στις 326. Η εκτίμηση του BBC ανεβάζει τον αριθμό των εδρών του κόμματος της Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι κατά οκτώ σε σχέση με το exit poll που του έδινε 314.
 
Το Sky News εκτιμά ότι οι Συντηρητικοί θα λάβουν μεταξύ 315 και 325 έδρες.
 
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί θεωρητικά θα μπορούν να βασίζονται στη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, απομακρύνει το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από την κα Μέι.
 
Ωστόσο, η σαφώς χειρότερη από την προσδοκώμενη επίδοση έχει ήδη προκαλέσει συζήτηση περί παραίτησής της, καθώς η ίδια φαίνεται πως βγαίνει αποδυναμωμένη από τις εκλογές τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στο κόμμα της.
 
Αποδεχόμενη πάντως εκ νέου το χρίσμα της βουλευτού στην περιφέρεια του Maidenhead, η Πρωθυπουργός φάνηκε να απορρίπτει τη συζήτηση περί παραίτησής της, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται πρωτίστως σταθερότητα και ότι υποχρέωσή της είναι να τη διασφαλίσει.
 
Λίγο νωρίτερα, ο επίσης επανεκλεγείς ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είχε πει ότι η Πρωθυπουργός έχει χάσει έδρες, ψήφους, υποστήριξη και εμπιστοσύνη, οπότε πρέπει να παραιτηθεί. Ο κ. Κόρμπιν δήλωσε επίσης ουσιαστικά έτοιμος να επιχειρήσει εφόσον του δοθεί η ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε συνασπισμού είτε μειοψηφίας.
 
Στα 2/3 της καταμέτρησης οι Εργατικοί συγκέντρωναν 196 έδρες και οι Συντηρητικοί 186.
 
Στις σημαντικές εξελίξεις της βραδιάς συγκαταλέγονται και οι μεγάλες απώλειες του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP, που από 56 έδρες εκτιμάται ότι θα πέσει στις 32-34. Ενισχυμένοι εμφανίζονται στις εκτιμήσεις οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που μπορεί να ανεβάσουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη από οκτώ σε 14, αν και ο ηγέτης τους Τιμ Φάρον χρειάστηκε επανακαταμέτρηση ψήφων για να εκλεγεί, λόγω της μικρής διαφοράς.
 
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το UKIP που έχασε τη μοναδική του έδρα και είδε τον ηγέτη του Πολ Νάταλ να τερματίζει τρίτος στην περιφέρειά του πίσω από τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων.
 
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα παραπέμπουν σε μεγάλη συμμετοχή νέων ψηφοφόρων υπέρ των Εργατικών, όπως αναμενόταν και σε πολύ καλή επίδοση του ίδιου κόμματος στο Λονδίνο και στην Ουαλία.
 
Ενισχυμένοι στη Σκωτία είναι οι Συντηρητικοί, αλλά και οι Εργατικοί δευτερευόντως, ενώ το κόμμα του κ. Κόρμπιν κατάφερε επίσης να κερδίσει πολλές από τις χαμένες ψήφους του UKIP, αν και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος φαίνεται να έχουν καταλήξει στους Τόρις, όπως αναμενόταν.
 
Στους μεγάλους χαμένους της βραδιάς ξεχωρίζει ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ που χάνει την έδρα του παρά την καλή επίδοση του κόμματός του.
 
Εκτός Βουλής των Κοινοτήτων μένουν επίσης τουλάχιστον δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, η Υφυπουργός Οικονομικών Τζέιν Έλισον και ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες της Τερέζα Μέι, ο Υπουργός παρά τη Πρωθυπουργού Μπεν Γκάμερ.
 
Εκτός μένει και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του SNP Άνγκους Ρόμπερτσον. Η κακή επίδοση του SNP αποδυναμώνει το αίτημα της αρχηγού Νίκολα Στέρτζιον για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας.
 
Πτώση κατέγραψε η στερλίνα στις χρηματαγορές της Ασίας, εξάλλου, με το που ανακοινώθηκε η εκτίμηση του exit poll.

Πηγή (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:58

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.