Ρώσοι και Άραβες επενδυτές στην Κύπρο

Ρώσοι και Άραβες επενδυτές αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο, αγοράζοντας οικόπεδα στα οποία ανεγείρουν είτε ξενοδοχεία, είτε διαμερίσματα τα οποία στη συνέχεια πωλούν σε ντόπιους αλλά και σε αγοραστές από τις χώρες τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου Μαρίνο Κυναιγείρου, «είναι για πρώτη φορά στα χρονικά που έχουμε αρκετούς αγοραστές με σκοπό την αξιοποίηση οικοπέδων για κτίσιμο διαμερισμάτων, γραφείων κ.ά. Αγοράζουν, κτίζουν και τα πωλούν».
 
«Βλέπουμε ότι με αφορμή την απόκτηση του διαβατηρίου, δημιουργούν και τις επιχειρήσεις τους. Η μία περίπτωση είναι αυτοί που δραστηριοποιούνται ως επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και η άλλη ως ιδιοκτήτες ξενοδοχείων», λόγω και της μεγάλης αύξησης του τουρισμού, σημείωσε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.
 
«Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγοραστές στοχεύουν σε αγορά εμπορικού οικοπέδου με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχείου. Επίσης, υπάρχει και άλλη αγορά που δεν αφορά απαραίτητα εμπορικά οικόπεδα, αλλά οικόπεδα σε καλές τοποθεσίες, τα οποία αγοράζουν αρκετοί ξένοι με σκοπό να κτίσουν διαμερίσματα για να τα πουλήσουν» εξήγησε ο κ. Κυναιγείρου.
 
Ενώ, είπε, τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η αγορά των Βρετανών και των Ιρλανδών, δεν υπήρχε σε τόσο μεγάλο βαθμό το φαινόμενο Βρετανοί να αγοράζουν οικόπεδα για να κτίσουν και να πωλήσουν σε Βρετανούς, ή Ιρλανδοί για να κτίσουν και να πωλήσουν σε Ιρλανδούς.
 
«Σήμερα υπάρχουν επενδυτές από αραβικές χώρες και τη Ρωσία που αγοράζουν οικόπεδα, κτίζουν πολυκατοικία για να πουλήσουν και σε τοπικούς αγοραστές και σε πελάτες που προέρχονται από τη χώρα τους. Ενώ στο παρελθόν δεν υπήρχε αυτό το φαινόμενο», επεσήμανε.
 
Όπως είπε, η ζήτηση για εμπορικά οικόπεδα υπάρχει σε όλες τις πόλεις, με τη Λεμεσό να κρατά τα πρωτεία, παρόλο που οι τιμές είναι σε ψηλά επίπεδα, κάτι που όμως δεν φαίνεται να είναι αποτρεπτικό για τους επενδυτές.
 
Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται και σε αγορές εμπορικών κτιρίων από ξένους επενδυτές.
 
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της FOX Γιώργο Μουσκίδη, οι κύριοι αγοραστές μεγάλων ακινήτων δεν ψάχνουν ιδιαίτερες αποδόσεις, το κάνουν για σκοπούς απόκτησης διαβατηρίου, αλλά από την άλλη θέλουν να είναι σίγουροι ότι εάν αγοράσουν κάτι σήμερα, μετά από τρία χρόνια θα μπορούν να το πωλήσουν σε μια λογική τιμή.
 
Χαρακτηριστική όμως είναι και η περίπτωση επενδυτικού ταμείου το οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Μουσκίδης, ασχολείται κυρίως με πραγματικές επενδύσεις και αναζητεί κτίρια για αγορά, τα οποία θα ενοικιάζει.
 
Όπως αναφέρει, υπάρχουν αρκετά εμπορικά ακίνητα προς πώληση έναντι σημαντικών ποσών, όμως εξαρτάται πάντοτε από τις απαιτήσεις του αγοραστή.
 
Υπάρχουν, πρόσθεσε, και περιπτώσεις που ζητούν να αγοράσουν ακίνητα από τράπεζες για να τα πάρουν σε καλή τιμή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θέλουν να αγοράσουν δάνεια από τράπεζα που έχει υποθηκευμένα ακίνητα.
 
Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:59

Τελευταιες Ειδησεις

20 Οκτωβρίου
Παραιτείται ο Ερσάν Σανέρ μετά από τη διαρροή ροζ βίντεο
12:12
Μ. Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει σαφή σχέδια για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Μεσόγειο
12:06
Και δεύτερο δημοτικό σχολείο παραμένει κλειστό λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού
11:53
Εκκλήσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση για επαναφορά μέτρων κατά Covid
11:45
Εισάγεται στην Κύπρο ο θεσμός της ηλεκτρονικής παρακολούθησης υπόπτων και υποδίκων, με την τοποθέτηση βραχιολιού
11:36
Καταθέτει προτάσεις για αντιμετώπιση ακρίβειας και επικρίνει κυβέρνηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
11:34
Εφαρμογή στα κινητά βοηθά στη συλλογή γνώσεων και δεδομένων για τους επικονιαστές
11:32
Το ίδρυμα Γκέιτς θα επενδύσει έως και 120 εκατ. δολ. για την πρόσβαση φτωχών χωρών στη θεραπεία της Merck
11:29
Στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
11:11
Η Κύπρος φιλοξενεί το Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Ειδικευμένων Γιατρών
10:59
Τη συνδρομή του κοινού για εντοπισμό κλεμμένων πινακίδων, ζητά η Αστυνομία
10:47
Λεμεσός: Κλειστό έως την Παρασκευή δημοτικό σχολείο εξαιτίας αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού
10:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand