Παγκύπρια εκστρατεία πρόληψης πυρκαγιών

Παγκύπρια εκστρατεία για την ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αγροτικών πυρκαγιών, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και θα καλύψει το σύνολο της Κύπρου, ξεκίνησε σήμερα. Η εκστρατεία διοργανώνεται από τη Μονάδα Δημόσιας Ασφάλειας & Υγείας του οργανισμού REACTION, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την PRIME INSURANCE.Σύμφωνα με ανακοίνωση, μιλώντας σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη στα Κεντρικά Γραφεία του REACTION για τις προγραμματισμένες δράσεις καθώς και συμβουλές προς το κοινό για πρόληψη και αντιμετώπιση των αγροτικών πυρκαγιών, ο Πρόεδρος του REACTION, Μάριος Σταύρου τόνισε την αναγκαιότητα κοινής συστράτευσης και συντονισμού όλων των φορέων, κρατικών και ιδιωτικών, απέναντι στον πύρινο εφιάλτη που λέγεται αγροτικές πυρκαγιές.

Ο κ. Σταύρου, αφού παρουσίασε τις ενέργειες της εκστρατείας, υπογράμμισε τα μέτρα ενεργής και επιθετικής πρόληψης. Επανέρχεται ο θεσμός του Παρατηρητή της Υπαίθρου και το πρώτο οργανωμένο σύνολο που έχει ενσωματωθεί στο θεσμό είναι τα μέλη του Συνδέσμου Ταξί Λευκωσίας. Ενημερώθηκαν οι οδηγοί ταξί όλης της επαρχίας για το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση που αντιληφθούν καπνό ή οποιαδήποτε άλλη ύποπτη κίνηση που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Αυτό το μέτρο τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες επαρχίες, κατέληξε ο κ. Σταύρου.

Κάθε καλοκαίρι, όπως λέχθηκε, με αποκορύφωμα το περσινό με την τεράστια καταστροφή στην Σολέα, δεκάδες εκτάρια γης γίνονται στάχτη, ενώ περιουσίες καταστρέφονται σε λίγα λεπτά. Δυστυχώς πέρσι είχαμε τον χαμό δύο ανθρώπων που έδωσαν ηρωική μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, απέναντι στην πύρινη λαίλαπα.

Σε ομιλία του εξάλλου, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας είπε πως ήδη έχουμε εισέλθει στην αντιπυρική περίοδο και έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι πρώτες πυρκαγιές.

“Θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι ο τομέας της πρόληψης δεν έχει ημερομηνία έναρξης και λήξης. Είναι μια προσπάθεια που γίνεται ολόχρονα, ανεξαρτήτως εποχής και κρίσιμης περιόδου. Η προσπάθεια αρχίζει με την οργάνωση και προετοιμασία της πρόληψης με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες επαφές και ενέργειες και στη συνέχεια εντατικοποιούνται τις κρίσιμες χρονικά περιόδους παρακολουθώντας και αξιολογώντας το αποτέλεσμα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα σε περιοχές και με βάση παρατηρήσεις, στατιστικά στοιχεία και τις αιτίες γίνεται και η αναγκαία αναπροσαρμογή των μέτρων”, πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση, σημείωσε, στη βάση των εισηγήσεων της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία προέβη στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του όλου συστήματος μετά την μεγάλη πυρκαγιά στη Σολέα, έχει προβεί στη λήψη σειράς μέτρων, ενώ έχει προγραμματίσει την υλοποίηση επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, είπε, στο πλαίσιο των εισηγήσεων για βελτιωτικές αλλαγές στο όλο σύστημα πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών που μας έγιναν, λήφθηκαν τα εξής κυριότερα μέτρα: Ενισχύθηκε το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων που έχει συσταθεί και λειτουργεί στη Λάρνακα, παρέχοντας τη δυνατότητα σύνδεσης όχι μόνο με εικόνα από το πεδίο της πυρκαγιάς, αλλά και μέσω επικοινωνίας μαζί με τα άλλα κέντρα κρίσεως που θα βρίσκονται στον χώρο της πυρκαγιάς.

Για το σκοπό αυτό, συνέχισε, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για εξασφάλιση και εγκατάσταση δύο καμερών, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται από τη φετινή θερινή περίοδο για άμεση μετάδοση εικόνας από το πεδίο της πυρκαγιάς και η εικόνα να μεταφέρεται σε πραγματικό χρόνο τόσο στο προωθημένο Κέντρο Κρίσεως, όσο και στο Κέντρο Κρίσεως Ζήνων, στη Λάρνακα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, είπε επίσης, προχώρησε στην τοποθέτηση GPS σε 75 πυροσβεστικά οχήματα της, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η υποδομή με την τοποθέτηση AVL συστήματος, για την παρακολούθηση των οχημάτων, τόσο από το τηλεφωνικό κέντρο του κύριου Πυροσβεστικού Σταθμού κάθε επαρχίας, όσο και από το Συντονιστικό Κέντρο του Αρχηγείου.

“Οι αγροπυροσβέστες εφοδιάστηκαν με τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέθεσε μάσκες με φίλτρα για χρήση από τους αγροπυροσβέστες, τις οποίες φέρουν κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης, ενώ όλοι οι αγροπυροσβέστες διαθέτουν πυράντοχες μονοστρωματικές στολές. Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί προσφορά για 300 κράνη αγροπυρόσβεσης, τα οποία αναμένονται να παραληφθούν εντός του τρέχοντος μηνός”, πρόσθεσε.

Ακόμη, είπε ο κ. Τράγκολας, εξασφαλίστηκε ικανοποιητική ποσότητα επιβραδυντικού υλικού, εγκαταστάθηκε ειδική συχνότητα στα ραδιοτηλέφωνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, ώστε να υπάρχει κοινό κανάλι ασύρματης επικοινωνίας. Το σύστημα τοποθετήθηκε τόσο σε φορητούς ασυρμάτους, όσο και σε πυροσβεστικά οχήματα.

Προωθήθηκε, επίσης, η διαδικασία για απόκτηση δέκα πρόσθετων οχημάτων παντός εδάφους προς ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εντός του 2018.

Τους κρίσιμους μήνες (Ιούνιο – Αύγουστο), σημείωσε, οι περιπολίες και τα παρατηρητήρια αυξάνονται, καθ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Συμπλήρωσε, ότι τα δύο ελικόπτερα Bell της Αστυνομίας θα χρησιμοποιούνται καθ όλη αυτή την περίοδο για σκοπούς πυρόσβεσης. Σε αυτά έχει εγκατασταθεί σύστημα που θα επιτρέπει κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς τη ρίψη αφρού ειδικού για πυρόσβεση.

Από πλευράς της η Προϊστάμενη Marketing της PRIME INSURANCE Μελίνα Μαμμίδου ανέφερε ότι «για την εταιρεία, το να προσφέρει στην κοινωνία μέσω προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι πολύ σημαντικό. Η συνεργασία με την REACTION μας βρίσκει απόλυτα ικανοποιημένους ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο που η πίεση από ανθρώπινες επεμβάσεις στο περιβάλλον έχει καταστροφικές συνέπειες. Τα μέτρα πρόληψης προσφέρουν μια ακτίνα προστασίας και αυτός είναι ο λόγος που εμείς στην PRIME INSURANCE αγκαλιάζουμε τέτοιες προσπάθειες».

Πηγή (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:59

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Η κλιματική αλλαγή θα εκτοπίσει εκατομμύρια κατοίκους της Ανατολικής Αφρικής έως το 2050, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα
21:41
Συνολικά 479 καταγγελίες στην Πάφο για τροχαίες παραβάσεις
20:43
Αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021
20:27
Ένας θάνατος και 200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τετάρτη
19:50
Η Τεχεράνη συμφωνεί στην επανέναρξη τον Νοέμβριο των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας
19:40
Αεροσκάφος της EgyptAir που εξέπεμψε σήμα κινδύνου επέστρεψε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Καΐρου
19:37
Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά παρά την Κοινότητα Λιοπετρίου
19:34
Πτώση παρουσίασε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο
19:03
Γερουσιαστής Κρις Κουνς: Η διαθρησκευτική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη για την κλιματική αλλαγή είναι έμπνευση για όλους μας
18:35
Νέος σεισμός 3,1 βαθμών, με επίκεντρο στην περιοχή Γεράσας
18:12
Για το Κυπριακό και την τουρκική προκλητικότητα στη ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν ΠτΔ και Βαρβιτσιώτης
17:59
Η υπόσχεση του Ουάρντα ενόψει Ομόνοιας (VIDEO)
17:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand