Νεκροί και οι έξι δράστες των επιθέσεων στο Ιράν

Ένοπλοι άνδρες και βομβιστές αυτοκτονίας εξαπέλυσαν επίθεση σήμερα στο κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, στην καρδιά της Τεχεράνης, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας σχεδόν 40.


Την ευθύνη για τη διπλή επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές δρουν κατ` αυτόν τον τρόπο στην πρωτεύουσα του Ιράν. Ούτε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, ούτε ο πρόεδρος Χασάν Ροχάνι έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με αυτές τις επιθέσεις.

Γύρω από το κοινοβούλιο και το μαυσωλείο, που απέχουν μεταξύ τους περίπου 20 χιλιόμετρα, έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παραμένουν επίσης κλειστοί οι σταθμοί του μετρό της πρωτεύουσας.

Οι δράστες εξαπέλυσαν σχεδόν ταυτόχρονα τις δύο επιθέσεις τους που διήρκεσαν αρκετές ώρες, ωστόσο "οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο της κατάστασης", διαβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών σε μια ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι έξι δράστες είναι όλοι τους νεκροί. Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από δύο πρόσωπα, επιτέθηκε στο μαυσωλείο του Χομεϊνί. Ο ένας από τους δράστες πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στους κήπους του μαυσωλείου ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Μέσα σε λίγα λεπτά, άλλοι τέσσερις ένοπλοι επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, μπήκαν μέσα και άνοιξαν πυρ. Ο ένας από αυτούς ανατινάχθηκε ενώ οι άλλοι τρεις σκοτώθηκαν από αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Χοσεϊν Ζολφαγκαρί, ήταν μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες.

Οι Ιρανοί βουλευτές πάντως δεν διέκοψαν τη συνεδρίαση, της οποίας προήδρευε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, ο οποίος καταδίκασε "τους θρασύδειλους τρομοκράτες". Κάποια στιγμή, ο ένας από τους ενόπλους βγήκε στη λεωφόρο που περνάει πολύ κοντά από το κοινοβούλιο και άρχισε να πυροβολεί τους περαστικούς. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν πυροβολώντας εναντίον του και τον ανάγκασαν να επιστρέψει μέσα στο κτίριο.

Πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός κομμένου κεφαλιού, που φέρεται ότι ανήκε σε έναν από τους δράστες της επίθεσης στο μαυσωλείο.

Είναι η πρώτη φορά που το ΙΚ αναλαμβάνει την ευθύνη για τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράν. "Οι μαχητές του ΙΚ επιτέθηκαν στο μαυσωλείο του Χομεϊνί και στην έδρα του κοινοβουλίου στην Τεχεράνη" ανέφερε το Amaq το προπαγανδιστικό "πρακτορείο" των τζιχαντιστών, κάνοντας λόγο για δύο "επιθέσεις αυτοκτονίας".

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν, μια άλλη ομάδα "τρομοκρατών" εξουδετερώθηκε στην Τεχεράνη πριν προλάβει να δράσει.

Η Ρωσία, στενή σύμμαχος του Ιράν, καταδίκασε τις επιθέσεις θεωρώντας ότι αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά "την αναγκαιότητα συντονισμού του αντιτρομοκρατικού αγώνα". Η Γαλλία τις καταδίκασε επίσης, όπως εξάλλου και η Συρία και το Ιράκ. Οι επιθέσεις αυτές "δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητα του Ιράν και της Συρίας να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας" ανέφερε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ καταδίκασε τις επιθέσεις, με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπό του.

Παρά τις τεταμένες σχέσεις τους με το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τήρησαν την ίδια στάση. "Κάθε τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων, σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα και αν γίνεται, είναι κάτι που τα ΗΑΕ αποστρέφονται", ανέφεραν.

Τα Εμιράτα είναι μεταξύ των αραβικών χωρών που διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας τη χώρα αυτή ότι στηρίζει την τρομοκρατία και ότι προσεγγίζει το Ιράν. Οι τελευταίες επιθέσεις στην Τεχεράνη ανάγονται στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και οι περισσότερες είχαν διαπραχθεί από την ένοπλη αντιπολιτευόμενη οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού.

Τα δύο τελευταία χρόνια ωστόσο οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναφέρει ότι εξάρθρωσαν πυρήνες του ΙΚ στη χώρα και ότι απέτρεψαν επιθέσεις εκ μέρους των τζιχαντιστών. Το ΙΚ είχε απειλήσει ευθέως το Ιράν με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο. Τότε, η οργάνωση δήλωνε ότι "θα κατακτήσει το Ιράν και θα το παραδώσει στο έθνος του σουνιτικού ισλάμ" ενώ θα προκαλέσει "λουτρό αίματος" στους σιίτες.

ΚΥΠΕ - ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP -Reuters

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:59

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκύρας οι δηλώσεις Ερντογάν
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.