Μαθηματική μοντελοποίηση υδροφορέα Γερμασόγειας

Δυο ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η μαθηματική μοντελοποίηση του υδροφορέα της Γερμασόγειας, η οποία έγινε μετά από ερευνητική συνεργασία του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης με το ΤΕΠΑΚ  και  το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης  επισκέφθηκε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τις 29 Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου στα πλαίσια συνεργασίας με ερευνητές του ΤΕΠΑΚ, οι οποίοι σε στενή συνεργασία με υδρολόγους στο Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων (ΤΑΥ) μελέτησαν τον σημαντικό για τη Λεμεσό υδροφορέα της Γερμασόγειας.

Η ερευνητική ομάδα εργάστηκε εντατικά στα εξής δύο ερωτήματα που τέθηκαν από το ΤΑΥ, δηλαδή αν υπάρχουν τρόποι να εμπλουτίζουμε με λιγότερο νερό τον υδροφορέα αποφεύγοντας συγχρόνως την διείσδυση θαλασσινού νερού κι αν ο υδροφορέας μολυνθεί σε κάποιο σημείο με λύματα ή χημικές ουσίες, πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί η μόλυνση και που.

Για να απαντήσει τα δύο πιο πάνω ερωτήματα, η ομάδα ανέπτυξε μαθηματικά μοντέλα του υδροφορέα στα οποία απεικόνισε τις φυσικές διαδικασίες που επηρεάζουν τη ροή του νερού στον υδροφορέα, ενώ ενσωματώθηκαν τα χαρακτηριστικά του (οι διαστάσεις του και η μορφολογία του εδάφους), η ποσότητα του νερού που εισρέει και πόσο νερό εξάγεται από τον υδροφορέα.

"Με τα μαθηματικά μοντέλα ο όγκος και η ταχύτητα του νερού στον υδροφορέα υπολογίζεται εύκολα  για διάφορα σενάρια, όπως  καλοκαίρι ή χειμώνα, περισσότερα/λιγότερα σημεία εμπλουτισμού, περισσότερες/λιγότερες γεωτρήσεις κτλ", αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει πως προτάθηκε βελτιωμένη μέθοδος εμπλουτισμού του υδροφορέα με νερό, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση νερού ενώ ταυτοποιήθηκαν οι απαραίτητες συνθήκες για να μην διεισδύσει θαλασσινό νερό.

Στο υποθετικό σενάριο μόλυνσης του υδροφορέα, διαπιστώθηκε πως η ταχύτητα διάδοσης της μόλυνσης υπολογίζεται περίπου σε 2m τη μέρα και έτσι προβλέφθηκε ότι σε περίπου 8 χρόνια θα μολυνθεί όλος ο υδροφορέας, αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση για καθαρισμό.

Τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν σε επτά ανώτερους λειτουργούς από όλες τις επαρχίες και θα  αποτυπωθούν σε ακαδημαϊκή δημοσίευση σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά που καλύπτουν θεματολογία για τη διαχείριση υδάτινων πόρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:35

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand