Έιντε: Είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Κύπρο

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ ΕΙντε δήλωσε ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο, που αρχίζει την Τετάρτη στο Κραν – Μοντάνα της Ελβετίας, είναι η καλύτερη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο κ. Ειντε είπε ότι ο ΟΗΕ δεν θα παρουσιάσει κοινό έγγραφο στη Διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν επί του εδάφους στην Ελβετία και απορρίπτοντας πληροφορίες ότι τα ΗΕ προέβησαν σε προτάσεις ουσίας.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τ/κ ηγέτη ότι η Διάσκεψη θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Κύπρου, ο κ. Ειντε είπε ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική Διάσκεψη και εξέφρασε την ευχή να είναι αποφασιστικής σημασίας υπό μια θετική έννοια, που θα οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία.

«Πολλοί κάνουν παρόμοιες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, προτιμώ όμως να λέω ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία και όχι να συζητώ εάν είναι η τελευταία ευκαιρία. Είναι μια μοναδική ευκαιρία και θα είναι πολύ λυπηρό αν πάει χαμένη», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί.

Επισήμανε  ότι τη θέση αυτή την αναγνωρίζουν όλοι οι συμμετέχοντες και είπε ότι οι δύο ηγέτες επιθυμούν να επανενώσουν τη χώρα τους, ενώ Αθήνα, Αγκυρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες επίσης θεωρούν ότι θα είναι προς το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής να επιλυθεί το θέμα.

Ερωτηθείς ποιοι θα είναι οι κίνδυνοι εάν δεν υπάρξει πρόοδος, ο κ. Έιντε, αφού σημείωσε ότι χάθηκε χρόνος από τον Ιανουάριο λόγω εξελίξεων στην Κύπρο που δεν σχετίζονται με τη Διάσκεψη, είπε ότι υπάρχουν ρίσκα αλλά ανέφερε ότι το σημαντικότερο είναι ότι ‘είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να επιτύχουν και να επανενώσουν την πατρίδα τους’.

Σημειώνοντας ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει βία όπως σε άλλες περιοχές στις οποίες διεξάγονται ειρηνευτικές διαδικασίες από τον ΟΗΕ, είπε ότι στην Κύπρο η ζωή μεν συνεχίζεται αλλά πολλοί Κύπριοι γνωρίζουν ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι εγγυημένη.

Δεδομένων των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων και του γεγονότος ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο επιθυμούν την επανένωση, οι Κύπριοι πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, είπε.

Είπε ακόμη ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες και ποτέ ξανά δύο ηγέτες δεν έφθασαν τόσο μακριά, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και δεν υπάρχει επιδιαιτησία από τον ΟΗΕ.

Ερωτηθείς για το έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, είπε ότι ήταν μια φιλόδοξη προσπάθεια για συλλογή των ιδεών τόσο από τις συναντήσεις στο Μον Πελεράν όσο και αργότερα και είπε ότι οι θέσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες αυτή τη στιγμή.

Η διαδικασία αυτή, είπε, ήταν υποβοηθητική αλλά δεν έγινε δυνατή η ολοκλήρωση ενός κοινού εγγράφου. Τόνισε ότι δεν θα παρουσιαστεί κοινό έγγραφο και ότι ένα προσχέδιο είχε παρουσιαστεί την περασμένη εβδομάδα αλλά δεν έχει το καθεστώς ενός κοινού εγγράφου.

Ο κ. Έιντε είπε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία της διαδικασίας και είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα θα ξεκινήσουν εκεί στο Κραν Μοντάνα.

Αφού, είπε, συμφωνούμε με τους συμμετέχοντες ότι δεν υπάρχει κοινό έγγραφο, στο δείπνο εργασίας που θα πραγματοποιηθεί απόψε θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις επόμενες μέρες, ή εβδομάδες πιο αποτελεσματικά.

Ο κ. Έιντε είπε ότι οι συζητήσεις για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έχουν εμπλουτιστεί με νέες ιδέες από τον Ιανουάριο και ότι υπάρχει βαθύτερη κατανόηση.

Σε σχέση με τα κεφάλαια στις συνομιλίες, είπε ότι έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά αλλά υπάρχουν θέματα που εκκρεμούν σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία, θέματα περιουσιών, εδαφικού, θέματα για τα οποία θα γίνει προσπάθεια να επιλυθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Είπε ότι τα τέσσερα κεφάλαια (ΕΕ, οικονομία, διακυβέρνηση, περιουσιακό) έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και τα σημαντικά εκκρεμή ζητήματα παραμένουν εσκεμμένα σε εκκρεμότητα γιατί μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού, ενώ για το εδαφικό είπε ότι για πρώτη φορά ανταλλάγησαν χάρτες με σημαντική επιστροφή εδάφους από την τ/κ πλευρά στην ε/κ πλευρά.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Ειντε  είπε ότι η Βρετανία παραμένει δεσμευμένη στο θέμα και  ότι θα αντιπροσωπευτεί από τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και τον Υπουργό Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν.

Υπάρχει δέσμευση τόσο από τη Βρετανία όσο και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, είπε, ενώ για την Τουρκία συγκεκριμένα ανέφερε ότι σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της.

Ανέφερε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η νέα αμερικανική Κυβέρνηση συνεχίζει να είναι δεσμευμένη όπως είναι και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

Σχετικά με την οργάνωση της Διάσκεψης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν παράλληλες συνομιλίες, με τους διεθνείς παίκτες, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή και των δύο πλευρών στην Κύπρο, και επίσης συνέχεια των δικοινοτικών  συνομιλιών σε ξεχωριστό χώρο στο ίδιο κέντρο διασκέψεων. Θα είναι χωριστές συνομιλίες αλλά και αλληλο-εξαρτώμενες.

«Όλοι θα είναι εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί, όχι κατ’ ανάγκη στο υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι προς το παρόν οι σχεδιασμοί είναι ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα παραμείνουν αυτή την εβδομάδα και εάν υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις τότε θα συνεχίσουν οι αναπληρωτές.  Ανέφερε ακόμη στη Διάσκεψη θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα εκ μέρους της ΕΕ ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:35

Τελευταιες Ειδησεις

21 Σεπτεμβρίου
Δυσαρέσκεια Μόσχας προς Άγκυρα για τη μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία
16:07
Αναστολή τριών εκποιήσεων κύριας κατοικίας κατόπιν παρέμβασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου
15:49
Για 3η δόση στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παρέλθουν 4 εβδομάδες, διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας
15:32
Ευρωπαϊκό «φρένο» στις συνομιλίες με ΗΠΑ για εμπόριο λόγω AUKUS
15:18
Τα σημεία για δωρεάν rapid test την Τετάρτη
15:00
Στα €24 εκ. το κόστος για ΑΗΚ από μείωση 10% στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ συζητούνται επιπλέον μέτρα
14:48
ΥΠΑΜ: Συγχρηματοδότηση 10 προτάσεων με κυπριακή συμμετοχή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας
14:25
Ο Σεφέρης αγάπησε την Κύπρο, όσο λίγοι, «ιδιαίτερα και ακαριαία» είπε ο Υπουργός Παιδείας
14:10
Τρίτος Ρώσος υπήκοος κατηγορείται από τη Βρετανία για την επίθεση με Νόβιτσοκ στο Σόλσμπερι
13:56
Δικαιολογημένα θα απουσιάζουν από το σχολείο οι μαθητές 12-17 ετών που εμβολιάζονται κατά της COVID-19
13:37
YΠΕΣ: Δεν θέλουμε με κανένα τρόπο οι προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών να εκληφθούν ως ένα νέο ΚΕΠ
13:15
Ο Μακρόν συγκαλεί διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη - Τι επιδιώκει
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand