Ασφάλεια και Εγγυήσεις στο Κραν Μοντάνα την Τετάρτη

Αρχίζει το πρωί της Τετάρτης η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας με το κεφάλαιο "Ασφάλεια και Εγγυήσεις" να ανοίγει τη συζήτηση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια της πρωινής συζήτησης αναμένεται να καθορίσουν και την πορεία της εβδομάδας αφού θα διαφανεί κατά πόσο θα υπάρχει έδαφος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρώτη μέρα ξεκινάει με συζήτηση στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Όπως αναφέρεται, δεν θα υπάρχει το πρωί παράλληλη συζήτηση άλλου θέματος.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν, του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, Νίκου Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον αντίστοιχα και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκας Μογκερίνι.

Το απόγευμα αναμένεται ότι θα υπάρχει παράλληλη συζήτηση για άλλα θέματα, με πρώτο αυτό του Εδαφικού.

Σημειώνεται ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα καθώς η κάθοδος του στην Ελβετία θα γίνει ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει ημερομηνία αναχώρησης των τριών Υπουργών Εξωτερικών,  ωστόσο θεωρείται ότι δεν πρόκειται να είναι μια θετική εξέλιξη αν φύγουν νωρίς.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αναφέρεται, μεταβαίνει στην Ελβετία έχοντας κατά νου το γεγονός ότι ως βάση των συζητήσεων  θεωρούνται τα συμπεράσματα της 19ης Ιανουαρίου στο Μον Πελεράν 3, ότι έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και Τούρκου ομόλογου του Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπου  πρώτη φόρα από το 1974 συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, και ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί επιτέλους να τοποθετηθεί επί του θέματος της ασφάλειας και εγγυήσεων.
 
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που καταβλήθηκε για την κατάρτιση κοινού εγγράφου από πλευράς ΟΗΕ, η οποία δεν ευοδώθηκε τελικά, η ε/κ πλευρά προέβη σε λεπτομερέστατο σχολιασμό του εγγράφου.

Οι παρατηρήσεις της Αθήνας επί του προσχεδίου του κοινού εγγράφου ετοιμάστηκαν σε συνάρτηση με τα σχόλια της ε/κ πλευράς ενώ δόθηκε έμφαση στο Σύμφωνο Φιλίας που είχε προτείνει η Ελλάδα, το οποίο ωστόσο δεν είχε περιληφθεί στο προσχέδιο του κειμένου. Επιπλέον, στο προσχέδιο δεν υπήρχε καμία αναφορά στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε μια υποσημείωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΗΦ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:35

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.