2,42 δις πρόστιμο της Κομισιόν στην Google

Πρόστιμο 2,42 δις ευρώ αποφάσισε να επιβάλει η Κομισιόν στην Google βάση του αντιμονοπωλιακού δικαίου της ΕΕ για καταχρηστική εκμετάλλευση μηχανής αναζήτησης δίνοντας παράνομο πλεονέκτημα στην υπηρεσία αγορών σύγκρισης.Το πρόστιμο στην Google ύψους 2,42 δισ. Ευρώ για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Η Google έχει καταχραστεί την κυριαρχία της στην αγορά ως μηχανή αναζήτησης δίνοντας ένα παράνομο πλεονέκτημα σε ένα άλλο προϊόν της Google, την υπηρεσία σύγκρισης αγορών.

Η εταιρεία πρέπει πλέον να τερματίσει τη συμπεριφορά εντός 90 ημερών ή θα της επιβληθεί επιπλέον χρηματική ποινή έως και 5% του μέσου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google.

Η Επίτροπος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά πως "η Google έχει καταλήξει σε πολλά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν αλλάξει τη ζωή μας, αυτό είναι καλό, αλλά η στρατηγική της Google για την υπηρεσία σύγκρισης αγορών δεν ήταν μόνο για να προσελκύονται πελάτες κάνοντας το προϊόν τους καλύτερο από εκείνο των αντιπάλων τους. Αντίθετα, η Google καταχράστηκε την κυριαρχία της στην αγορά ως μηχανή αναζήτησης προωθώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης αγορών στα αποτελέσματά της αναζήτησης και υποβιβάζοντας τις ανταγωνιστικές".

"Αυτό που έχει κάνει η Google είναι παράνομο σύμφωνα με τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ. Αρνήθηκε σε άλλες εταιρείες να έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν με βάση τα πλεονεκτήματα τους και να καινοτομούν. Και το σημαντικότερο, αρνήθηκε στους Ευρωπαίους καταναλωτές μια πραγματική επιλογή υπηρεσιών και τα πλήρη οφέλη της καινοτομίας", σημειώνει η Επίτροπος.

Σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν οι παράνομες πρακτικές της Google είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό μεταξύ της ίδιας της Google υπηρεσίας σύγκρισης αγορών και των ανταγωνιστικών υπηρεσιών. Παρείχαν στην υπηρεσία σύγκρισης των υπηρεσιών της Google τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει σημαντικά κέρδη στην κυκλοφορία σε βάρος των αντιπάλων της και εις βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Δεδομένης της κυριαρχίας της Google στη γενική αναζήτηση στο διαδίκτυο, η μηχανή αναζήτησης της αποτελεί σημαντική πηγή κυκλοφορίας. Ως αποτέλεσμα των παράνομων πρακτικών της Google, η επισκεψιμότητα στην υπηρεσία σύγκρισης των υπηρεσιών Google αυξήθηκε σημαντικά, ενώ οι αντίπαλοι υπέστησαν πολύ σημαντικές απώλειες κυκλοφορίας σε μόνιμη βάση.

Από την αρχή κάθε κατάχρησης, η υπηρεσία σύγκρισης των υπηρεσιών Google έχει αυξήσει την κυκλοφορία της 45 φορές στο Ηνωμένο Βασίλειο, 35 φορές στη Γερμανία, 19 φορές στη Γαλλία, 29 φορές στην Ολλανδία, 17 φορές στην Ισπανία και 14 φορές στην Ισπανία, Φορές στην Ιταλία.

Μετά τις αναπροσαρμογές που εφαρμόζει η Google, η κυκλοφορία σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης αγορών μειώθηκε σημαντικά. Για παράδειγμα, η Κομισιόν διαπίστωσε συγκεκριμένες ενδείξεις αιφνίδιας πτώσης της κυκλοφορίας σε ορισμένες ανταγωνιστικές ιστοσελίδες, δηλαδή 85% στο Ηνωμένο Βασίλειο, έως 92% στη Γερμανία και 80% στη Γαλλία.

Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:35

Τελευταιες Ειδησεις

21 Σεπτεμβρίου
Aνάλυση: Γιατί η Γαλλία ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τον Ινδο-Ειρηνικό
17:36
Χιλή – Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη χώρα – Πάνω από 6 Ρίχτερ η πρώτη μέτρηση
17:03
Τις εξελίξεις σε Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε με Χριστοδουλίδη ο Δένδιας, σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη
16:50
Στα 91 εκ. ευρώ θα ανέλθουν οι δαπάνες του κράτους για την προσφυγική τoυ πολιτική
16:27
Δυσαρέσκεια Μόσχας προς Άγκυρα για τη μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία
16:07
Αναστολή τριών εκποιήσεων κύριας κατοικίας κατόπιν παρέμβασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου
15:49
Για 3η δόση στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παρέλθουν 4 εβδομάδες, διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας
15:32
Ευρωπαϊκό «φρένο» στις συνομιλίες με ΗΠΑ για εμπόριο λόγω AUKUS
15:18
Τα σημεία για δωρεάν rapid test την Τετάρτη
15:00
Στα €24 εκ. το κόστος για ΑΗΚ από μείωση 10% στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ συζητούνται επιπλέον μέτρα
14:48
ΥΠΑΜ: Συγχρηματοδότηση 10 προτάσεων με κυπριακή συμμετοχή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας
14:25
Ο Σεφέρης αγάπησε την Κύπρο, όσο λίγοι, «ιδιαίτερα και ακαριαία» είπε ο Υπουργός Παιδείας
14:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand