Πανέτοιμα τα ΚΕΝ να υποδεχθούν την 2017 Β' ΕΣΣΟ

Το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας και ετοιμότητας των ΚΕΝ για υποδοχή των νεοσύλλεκτων της 2017 Β` ΕΣΣΟ, επιβεβαιώθηκε σε πρωινή ευρεία σύσκεψη, στο ΚΕΝ Λεμεσού, με τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαϊδη να επισημαίνει πως είναι η πρώτη  κατάταξη που πραγματοποιείται μετά την απόφαση για ενσωμάτωση συμβασιούχων οπλιτών στο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς.

Την ίδια ώρα, ο ΥΠΑΜ υπογράμμισε τα μειωμένα ποσοστά φυγοστρατίας που καταγράφηκαν πέρσι και που αναμένει να καταγραφούν και τη φετινή χρονιά, αλλά και τις αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες που ακολουθούνται, "μακριά από πελατειακές νοοτροπίες του παρελθόντος, μακριά από παρεμβάσεις και νοοτροπίες που έχουν τραυματίσει το κύρος και το ηθικό και της Εθνικής Φρουράς, τις προηγούμενες δεκαετίες".

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης, στην παρουσία του Αρχηγού και όλων των αρμοδίων διευθύνσεων του ΓΕΕΦ, καθώς και όλων των διοικητών των ΚΕΝ, ο κ.Φωκαϊδης είπε πως, "σήμερα διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας και ετοιμότητας για την υποδοχή των νέων στρατευσίμων στην Εθνική Φρουρά, την υποδοχή της νέας σειράς, σε μια Εθνική Φρουρά που αλλάζει".

Είναι η πρώτη κατάταξη, υπέδειξε, που πραγματοποιείται με τη νέα δομή δυνάμεων, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, "μια Ε.Φ. που έχει ενσωματώσει με απόλυτη επιτυχία τους συμβασιούχους οπλίτες στο δυναμικό της και βεβαίως, αυτή η επικείμενη κλάση, η 2017Β` ΕΣΣΟ, θα είναι η δεύτερη που θα κληθεί για να υπηρετήσει 14μηνη θητεία".

Η 14μηνη θητεία αλλά και μια σειρά από 14 προγράμματα θετικών κινήτρων, τόνισε, έχουν συμβάλει σημαντικότατα στη "δραματική, δραστική μείωση της φυγοστρατίας", λέγοντας πως πέρσι καταγράφηκε μείωση της φυγοστρατίας κατά 40%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά,  ενώ δήλωσε πεπεισμένος πως τα φετινά ποσοστά θα είναι ακόμη καλύτερα, εν αναμονή και της ψήφισης και του νομοσχεδίου που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα του πως το νομοσχέδιο θα εγκριθεί "προκειμένου να κλείσει και το τελευταίο παράθυρο που έχει απομείνει για την παροχή αναβολών σε όσους χρησιμοποιούν τις πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας, με την επίκληση ψυχικών παθήσεων", ο Υπουργός Άμυνας εξήγησε πως "το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα απαλλάσσονται οριστικά, εκείνοι που δεν έχουν πρόβλημα υπηρετούν όλοι 14μηνη θητεία και εκείνοι οι ελάχιστοι, που μετά από εξέταση και διαπίστωση από πενταμελή πλέον επιτροπή ψυχιάτρων - και όχι από έναν όπως είναι σήμερα - κρίνονται ως ακατάλληλοι να υπηρετήσουν σε στρατιωτικό περιβάλλον, θα έχουν την επιλογή να υπηρετήσουν στην Πολιτική Άμυνα για 19 μήνες".

Ο Χριστόφορος Φωκαϊδης επανέλαβε την έκκληση του, "ή αν θέλετε και την προειδοποίηση", ότι όσοι από προηγούμενες κλάσεις δεν παρουσιάστηκαν, για οποιονδήποτε λόγο, για να υπηρετήσουν τη θητεία τους, θα πρέπει να παρουσιαστούν, είτε φέτος, είτε του χρόνου, είτε το αργότερο μέχρι το 2019, προκειμένου να επωφεληθούν και του κινήτρου της 14μηνης θητείας, "διαφορετικά θα υπάρχει επιπρόσθετη θητεία και βεβαίως, από εκεί και πέρα, θα ακολουθηθούν οι πρόνοιες που προβλέπει η νομοθεσία".

 "Την ίδια ώρα, θέλω να επαναλάβω πως, μέσα από μια σειρά από αποφάσεις και κανονισμούς, έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο αντικειμενικών, αξιοκρατικών και διαφανών διαδικασιών, που εμπεδώνουν την ισονομία, την ίση μεταχείριση όλων, με βάση την αξία, με βάση τις ικανότητες τους, με κριτήρια μετρήσιμα, όπως είναι ο βαθμός του απολυτηρίου, όπως είναι αθλητικές εξετάσεις παρουσία εκπροσώπων του ΚΟΑ, οι γραπτές εξετάσεις με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου", είπε και κάλεσε γονείς και νεοσύλλεκτους να αισθάνονται ότι "έχουμε ένα κράτος το οποίο μεριμνά και μεταχειρίζεται όλους με τον ίδιον τρόπο, μακριά από πελατειακές νοοτροπίες του παρελθόντος, μακριά από παρεμβάσεις και νοοτροπίες που έχουν τραυματίσει το κύρος και το ηθικό και της Εθνικής Φρουράς, τις προηγούμενες δεκαετίες".

Ο ΥΠΑΜ υπενθύμισε και τη λειτουργία της Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων, μέσω της οποίας "προωθούμε και ενισχύουμε την ανθρωποκεντρική προσέγγιση εντός του στρατεύματος" και διαβεβαίωσε πως "η Εθνική Φρουρά είναι δίπλα στα στρατευμένα νιάτα του τόπου με βάση τις ανάγκες που έχει ο καθένας, όχι με βάση τις γνωριμίες και φροντίζουμε και μεριμνούμε έτσι ώστε και οι συνθήκες στα ΚΕΝ αλλά και στη συνέχεια στις μονάδες, να είναι βελτιούμενες κάθε χρόνο και να παρέχεται η δυνατότητα μιας παραγωγικής θητείας, που είναι και ένα παράσημο για όλους όσοι έχουν την τιμή να υπηρετούν την πατρίδα για τους 14 μήνες που είναι τώρα η θητεία".

Σημείωσε, εξάλλου, πως πέραν από τα επιπρόσθετα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, σε ό,τι αφορά τα προγράμματα θετικών κινήτρων  και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την ενίσχυση της αξιοκρατίας, φέτος υπάρχει η καινοτομία, κατά την έκφραση του, που ήδη έχει υλοποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα και που αφορούσε τη δυνατότητα παραλαβής των ειδών ιματισμού και υπόδησης από τους νεοσύλλεκτους "προκειμένου να αποφεύγονται περιττά έξοδα για τις οικογένειες, για τους στρατεύσιμους νέους μας, αλλά και να έρχονται πιο προετοιμασμένοι κατά την ημέρα της κατάταξης".

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης κλήθηκε, από την πλευρά του, να στείλει ένα μήνυμα προς τους νεοσύλλεκτους, λέγοντας πως "τους περιμένουν οι άλλοι γονείς τους, οι γονείς τους που είναι στην Εθνική Φρουρά, τα αδέλφια τους και οι φίλοι τους για να τους εντάξουν με τον ευκολότερο και καλύτερο τρόπο στη στρατιωτική ζωή. Είμαστε έτοιμοι και τους περιμένουμε".

 Η κατάταξη στα τρία Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, θα αρχίσει στις 30 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουλίου.

 Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:36

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.