Τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων του 226 Τάγματος Πεζικού

Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων  του 226 Τάγματος Πεζικού που βρίσκεται  στην είσοδο του Παττιχείου Θεάτρου επί της Λεωφ. Αρτέμιδος, τέλεσε το πρωί, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Μακρύς  ο κατάλογος των ηρώων που  υπηρέτησαν στο 226 Τάγμα Πεζικού και πότισαν με το αίμα τους την Πατρώα γη. Τα ονόματα τους βρίσκονται χαραγμένα στις δύο πλάκες του Μνημείου.

Των αποκαλυπτηρίων  προηγήθηκε αφή φλόγας την οποία  μετέφεραν μέλη του Συνδέσμου  Εφέδρων Αξιωματικών και Οπλιτών  του 226 Τάγματος Πεζικού που διένυσαν πεζή την απόσταση από το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου. Στην τελετής παρέστησαν συγγενείς αλλά και συμπολεμιστές των ηρώων.
Σε ομιλία του κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων του 226 Τάγματος Πεζικού στην είσοδο του Παττιχείου Θεάτρου στο άλσος της αλυκής Λάρνακας, ο Υπουργός ανέφερε ότι «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη να μνημονεύουμε ήρωες, γιατί όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη σήμερα από παραδείγματα που να μας δείχνουν το δρόμο της ευθύνης και του αγώνα το δρόμο του καθήκοντος, το δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση και στην επανένωση της πατρίδας μας, σε συνθήκες ελευθερίας, σε συνθήκες ασφάλειας, σε συνθήκες  ατομικής και εθνικής αξιοπρέπειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας». Το δρόμο, συνέχισε «για μια έντιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα μας απαλλάσσει από τα στρατεύματα κατοχής και θα τερματίζει τον εποικισμό. Μια λύση που θα επιτρέπει στον ελληνισμό να ριζώσει ξανά στη γη των προγόνων του, στη γη που για τρεις χιλιάδες χρόνια έχουμε διατηρήσει αλώβητη την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας, μια λύση που θα μας επιτρέψει να συμβιώσουμε ειρηνικά, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σαν μια σύγχρονη χώρα, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες κηδεμονίες και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων». Πρόσθεσε ότι «είναι μ’ αυτή την πυξίδα και την στρατηγική στόχευση και με αίσθημα βαριάς ιστορικής ευθύνης που μεταβαίνει η δική μας πλευρά τις επόμενες μέρες στην Ελβετία για να συνεχίσει τον αγώνα, για να συνεχίσει τη μάχη της Κύπρου και είναι προς αυτή την κατεύθυνση που θα πρέπει όλοι να εργαστούμε, παραμερίζοντας κομματικές ή ιδεολογικές διαφορές. Η θυσία των ηρώων μας θα μας δείχνει πάντοτε το δρόμο της εθνικής ενότητας αλλά και του χρέους προς την πατρίδα».
Σημείωσε πως με ανάλογες εκδηλώσεις όπως και η σημερινή «μας δίνεται η ευκαιρία πέραν από την έκφραση της τιμής και της ευγνωμοσύνης προς τους ήρωες, μας δίνεται η ευκαιρία να στρέψουμε το βλέμμα και προς τον εαυτό μας και να αναρωτηθούμε ποιο είναι σήμερα το δικό μας χρέος έναντι της πατρίδας, να στρέψουμε το βλέμμα προς τις χαροκαμένες μάνες και τους συγγενείς των ηρώων μας, των αγνοουμένων όλων αυτών που κουβαλούν ακόμα τον σταυρό του μαρτυρίου, των αναπάντητων ερωτημάτων για τους δικούς τους ανθρώπους». Πρόσθεσε ότι το 226 Τάγμα Πεζικού «πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος με 19 πεσόντες και 32 ακόμα αγνοουμένους. Οι άνδρες του Τάγματος προέβησαν σε συγκλονιστικές πράξεις γενναιότητας και ανδρείας. Με οπλισμό και υλικά πεπαλαιωμένα για τα δεδομένα της εποχής, με επικοινωνίες μηδαμινές κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον πολύ ισχυρότερο σε μέσα και οπλισμό τουρκικό στρατό έχοντας από ενάρξεως των επιχειρήσεων καθολική αεροπορική υπεροχή».
Αναφερόμενος στο μνημείο  ο ΥΠΑΜ είπε ότι «είναι αφιερωμένο σ’ αυτούς τους διαλεχτούς, ανδρειωμένους μαχητές της ελευθερίας που πιστοί στον όρκο προς την πατρίδα χάθηκαν στη δίνη του προδομένου εκείνου πολέμου του 1974. Λόγω ακριβώς της προδοσίας, του ολέθρου και της καταστροφής που ακολούθησε, απαράμιλλες πράξεις ηρωισμού, ανδρείας και ψυχικού μεγαλείου έχουν ξεχαστεί ή παραμένουν ακόμα εν πολλοίς άγνωστοι, πράξεις ανάλογες με αυτές του 1955 – 59 και των άλλων εθνικών αγώνων για ελευθερία». Πρόσθεσε ότι η παρουσία όλων στο μνημείο είναι «μια ελάχιστη έκφραση της οφειλόμενης τιμής και της αιώνιας ευγνωμοσύνης σ’ αυτούς που πήραν τον ανηφορικό δρόμο της λευτεριάς και ανέβηκαν ολόρθοι στα σκαλοπάτια της αθανασίας ως αιώνιοι νέοι. Υποκλινόμαστε στη θυσία των ηρώων και αντλούμε δύναμη και εγκαρτέρηση, εγκαρτέρηση που για χρόνια που επιδεικνύουν οι συγγενείς των ηρώων, των αγνοουμένων ηρώων μας που πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα του συνεχιζόμενου δυστυχώς δράματος της εισβολής και της κατοχής της πατρίδας μας».
Σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ, συνέχισε ο Υπουργός «για να υποκλιθούμε για άλλη μια φορά στις ηρωικές μορφές που χάθηκαν υπερασπιζόμενοι τη δική μας ελευθερία, υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας. Οι ένδοξες μορφές τους, ευθυτενείς και αγέρωχες παρελαύνουν σήμερα μπροστά μας, με την αύρα της λευτεριάς στην καρδιά, όρθωσαν το ανάστημα στους στις πολύ υπέρτερες δυνάμεις του κατοχικού Αττίλα, επιλέγοντας αντί της φυγής τον ηρωικό θάνατο και γράφοντας έτσι με το αίμα τους το όνομα του 226 Τάγματος Πεζικού στις πιο ηρωικές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:37

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
H Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων σε Απογευματινά και Βραδινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΥΠΠΑΝ
10:56
Κατέκτησε το κύπελλο η Ντόρντμουντ-Παρέμεινε ζωντανή για τον τίτλο η Ρεάλ
10:36
Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σάμπο στη Λεμεσό
10:32
Το Ανώτατο ακύρωσε διατάγματα σύλληψης και έρευνας εναντίον ατόμων στην υπόθεση με το βαν
10:25
Οι διαιτητές του κυπέλλου
10:20
Η Ένωση Δήμων καλεί τη νέα Βουλή, που θα σχηματιστεί να επανεξετάσει τη Μεταρρύθμιση
10:13
Ο Βαρτκές Μαχτεσιάν ανακηρύσσεται αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή
09:58
Τουλάχιστον 1.750 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ μέσα σε τέσσερις ημέρες
09:44
Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου
09:35
Η βραδιά του Φαμπιάνο
09:23
Δρ.Πέτρου: Δεδομένη η επιπλέον χορήγηση δόσης για όλα τα εμβόλια
09:22
Ικανοποιημένες Παπαϊωάννου και Παναγή
09:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand