Τελικός προορισμός μεταναστών πλέον η Κύπρος

Η Κύπρος έχει πάψει να αποτελεί σημείο διαμετακόμισης μεταναστών και προσφύγων και έχει καταστεί τελικός προορισμός, ανέφερε ο Μάκης Πολυδώρου, διευθυντής του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ) και Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου.

Μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Προσφυγικό και Μεταναστευτικό: Ευρωπαϊκή Ένωση και Κύπρος» στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, ο κ. Πολυδώρου είπε ότι οι αιτήσεις για παραχώρηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας που υποβάλλονται στην Κυπριακή Δημοκρατία καταγράφουν αυξητική τάση τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΠΜ, το 2016, υποβλήθηκαν 30% περισσότερες αιτήσεις, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η αυξητική τάση φαίνεται πως συνεχίζεται και κατά το 2017, καθώς σύμφωνα με τον κ. Πολυδώρου, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, υποβλήθηκαν περίπου 1.500 νέες αιτήσεις που αφορούν συνολικά 1.740 άτομα.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών και της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, είπε ότι η Ευρώπη, αν και έχει κάνει πολλά, θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα, υπέδειξε όμως ότι είναι λάθος η λογική να επωμίζεται όλο το βάρος η ΕΕ.
Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η Κομισιόν για το ζήτημα. Τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο, η οποία θα βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του επιμερισμού των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών.

«Να στηριχθεί η Κύπρος»
Στην ομιλία του, ο κ. Πολυδώρου αναφέρθηκε στην «ανοιχτή πληγή» των κατεχομένων, μέσω των οποίων φθάνουν στην Κύπρο οι πλείστοι αιτητές διεθνούς προστασίας, προσθέτοντας ότι «οι χώρες όπου εύκολα καταφεύγουν οι πρόσφυγες, πρέπει να στηρίζονται από την ΕΕ».
Είπε επίσης ότι η συμφωνία της ΕΕ για το προσφυγικό δεν εφαρμόζεται στην Κύπρο, καθώς η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί, ενώ έφερε ως παράδειγμα τις πρόνοιες για την επανεισδοχή των προσφύγων.
Ζητούμε συνεχώς να εφαρμοστεί η συμφωνία καθώς «η Κύπρος δεν είναι ο παρίας της ΕΕ» είπε ο διευθυντής του ΤΑΠΜ, σημειώνοντας ότι «πρέπει να αναδείξουμε το πρόβλημα».
Επισήμανε ότι η Κύπρος διαφημίζεται ως προορισμός, ενώ υποδεικνύεται λανθασμένα στους ενδιαφερόμενους ότι από εδώ θα μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι το κέρδος των διακινητών είναι τεράστιο, καθώς χρεώνουν 5.000 ευρώ κατ' άτομο.
Η πλειονότητα όσων έρχονται από την Τουρκία με πλοία έχουν την Κύπρο ως τελικό προορισμό, καθώς έχουν ήδη συγγενείς στο νησί, εξήγησε ο κ. Πολυδώρου.

«Πρόκληση για την ΕΕ η λύση του μεταναστευτικού»
Στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί μια πρόκληση για την ΕΕ, ότι μπορεί να λύσει προβλήματα.
Είπε εξάλλου ότι ο Κανονισμός για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, γνωστός ως «Δουβλίνο 3» έχει πεθάνει και στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το «Δουβλίνο 4», αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν.
Σύμφωνα με τον Κύπριο ευρωβουλευτή, έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι το πρόβλημα δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που λειτουργήσαμε μέχρι σήμερα.
«Το πρόβλημα οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε συνολικά», είπε, υποδεικνύοντας την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.
Αναφέρθηκε εξάλλου στους «μύθους» περί ισλαμοποίησης της Ευρώπης και υπέδειξε ότι δεν εμπλέκονται οι πρόσφυγες στις τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά είναι πρόβλημα αφομοίωσής τους στις δυτικές κοινωνίες.
Η Ευρώπη αντέχει να φιλοξενήσει πρόσφυγες, μέσω νομίμων οδών, ώστε να σταματήσει το εμπόριο ψυχών και να μπορέσουν οι άνθρωποι να ενσωματωθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

«Υπάρχουν και κράτη-μέλη που δεν κάνουν όσα οφείλουν»
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Μαρκοπουλιωτης αναφέρθηκε στο σύστημα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης που δημιουργήθηκε, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών.
Όπως είπε, περίπου 100 χιλιάδες αιτητές ασύλου σε Ελλάδα και Ιταλία θα μετεγκατασταθούν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη βάσει ενός συστήματος ποσοστώσεων, ενώ 22 χιλιάδες άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας και επί του παρόντος βρίσκονται σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, θα επανεγκατασταθούν σε χώρες της ΕΕ.
«Αυτές είναι δεσμεύσεις στις οποίες συμφώνησαν και τις οποίες ανέλαβαν και οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ» είπε. Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν κάνουν όσα οφείλουν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε μόλις πριν από λίγες μέρες να αναλάβει νομική δράση εναντίον της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας», λόγω μη υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
Αναφερόμενος στα μακροπρόθεσμα μέτρα που προωθεί η ΕΕ, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, με διπλάσιο προσωπικό από τη FRONTEX και εφεδρεία τουλάχιστον 1.500 συνοριοφυλάκων.
Είπε επίσης ότι αποτελεί προτεραιότητα η πλήρης και συνεκτική εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αλλά και η προώθηση μιας νέας πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση, με αναμόρφωση του καθεστώτος για την μπλε κάρτα που επιτρέπει σε αλλοδαπούς εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης να εργαστούν στην ΕΕ.
Υπενθύμισε, τέλος, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει περισσότερα χρήματα για την αναπτυξιακή συνεργασία απ' ό,τι όλος ο υπόλοιπος κόσμος.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων και τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο δημοσιογράφος Κώστας Κωνσταντίνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:38

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.