Οκταήμερη κράτηση σε 39χρονο από Λάρνακα για δόλια χρήση πιστωτικών καρτών

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εναντίον άνδρα ηλικίας 39 χρόνων από τη Λάρνακα για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις απάτης.

Συγκεκριμένα, οι διερευνώμενες υποθέσεις αφορούν απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, αδικήματα σε σχέση με τον περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Νόμο, απόσπασης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις και απόπειρας απόσπασης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 16 -  22 Ιουνίου 2017 στην Λάρνακα.

Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης, χθες το μεσημέρι καταγγέλθηκε στο Τ.Α.Ε Λάρνακας από Λειτουργό του τμήματος διαχείρισης κινδύνου της «JCC Payments Systems Ltd» η οποία συντονίζει τις έρευνες που αφορούν παράνομες χρήσεις καρτών στην Κύπρο με τις τράπεζες, ότι κατά τον έλεγχο ρουτίνας που διεξήγαγε μέσω του συστήματος παρακολούθησης συναλλαγών, διαπίστωσε τη δόλια χρήση δεδομένων καρτών σε διαδικτυακούς εμπόρους.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε η δόλια χρήση δεδομένων καρτών 35 Αμερικανικών τραπεζών στους διαδικτυακούς χώρους τεσσάρων εταιρειών/οργανισμών σε Λάρνακα και Λευκωσία, μεταξύ των οποίων καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Μεταξύ των ημερομηνιών 16 -  22 Ιουνίου 2017 έγιναν συνολικά 96 απόπειρες συναλλαγών με κλεμμένα δεδομένα τραπεζικών καρτών για τις τέσσερις εταιρείες συνολικού χρηματικού ποσού €52.709.  Εξάλλου μεταξύ των ημερομηνιών 20 – 22 Ιουνίου 2017 έγιναν έξι επιτυχημένες συναλλαγές με κλεμμένα δεδομένα τραπεζικών καρτών, συνολικού χρηματικού ποσού €3.877.
      
Οι έξι επιτυχημένες συναλλαγές αφορούσαν την παραγγελία διαφόρων ηλεκτρονικών ειδών από συγκεκριμένο κατάστημα, την πληρωμή δύο λογαριασμών της ΑΗΚ για κατοικίες στη Λάρνακα, για αγορά δύο κινητών τηλεφώνων και συναλλαγή από εταιρεία μεταφοράς αντικειμένων.

Ο εξεταστής της υπόθεσης πρόσθεσε ότι το άτομο που έκανε τη συναλλαγή για την αγορά από εταιρεία στη Λευκωσία δύο κινητών τηλεφώνων αξίας 818 ευρώ, έδωσε το ονοματεπώνυμο του υπόπτου ως αγοραστή και η παράδοση έγινε στο διαμέρισμα του στη Λάρνακα. Το ίδιο έγινε και για τις αγορές αξίας 1,992 ευρώ για ηλεκτρικά είδη από κατάστημα στη Λάρνακα.
        
Χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε δικαστικό ένταλμα σύλληψης του 39χρονου και ένταλμα έρευνας της κατοικίας του στη Λάρνακα. Ο ύποπτος εντοπίστηκε και συνελήφθηκε στο διαμέρισμα του.

Η Αστυνομία δυνάμει δικαστικού εντάλματος ερεύνησε το διαμέρισμα του υπόπτου όπου εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν μια καινούργια τηλεόραση, δύο κινητά τηλέφωνα, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένα τετράδιο το οποίο περιέχει διάφορες χειρόγραφες σημειώσεις, ένα τιμολόγιο της εταιρείας απ’ όπου αγοράστηκαν τα κινητά τηλέφωνα και διάφορες τραπεζικές κάρτες που έχουν εκδοθεί στο όνομα του υπόπτου και σε ένα άλλο όνομα.

Ανακρινόμενος προφορικά ο 39χρονος αρνήθηκε κάθε ανάμιξη στην υπόθεση, αναφέροντας διάφορες δικαιολογίες για τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα του, που ερευνώνται από την Αστυνομία.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης η Αστυνομία αναμένεται να λάβει περίπου 30 καταθέσεις μεταξύ άλλων από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του υπόπτου, από υπαλλήλους που χειρίζονται τα διαδικτυακά καταστήματα των εταιρειών με τις οποίες έγιναν οι δόλιες συναλλαγές και από  τους υπαλλήλους των εταιρειών μεταφορών που μετέφεραν τα αγορασθέντα αντικείμενα στο διαμέρισμα του υπόπτου.

Η Αστυνομία θα προβεί επίσης σε διάφορες ενέργειες και έρευνες για εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ζήτησε και πήρε τελικά από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκδοση διατάγματος κράτησης του υπόπτου για οκτώ μέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:38

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.