Μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου - Καναδά για θέματα υγείας, ιατρικής, έρευνας και εκπαίδευσης

Υπογράφηκε πρόσφατα, στην Οττάβα του Καναδά, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κρατικής Αρχής του Καναδά Canadian Commercial Corporation (CCC), για επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δυο μερών στους τομείς της υγείας, της ιατρικής, της έρευνας και της εκπαίδευσης. 

Το Μνημόνιο προνοεί τη συνέχιση των συζητήσεων μεταξύ των μερών, με σκοπό την ανάπτυξη έργων προς αμοιβαίο όφελος και  δημιουργεί ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη, την προώθηση, την ανασκόπηση και την εφαρμογή επιλεγμένων έργων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, το Μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, ο Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στον Καναδά  Παύλος Αναστασιάδης και, από καναδικής πλευράς, ο Πρόεδρος και Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της CCC Martin Zablocki. Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν επίσης, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά, ο Γενικός Διευθυντής Ευρώπης κ. Leigh Sarty και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ιατρικού οργανισμού Montreal Medical International κ. Bruce McNiven.

Με βάση το Μνημόνιο, η Αρχή CCC, μέσω διαπιστευμένων καναδικών εταιρειών, δύναται να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την εφαρμογή έργων που βελτιώνουν το σύστημα υγείας και τον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης και των επιστημών υγείας, παρέχοντας έτσι βέλτιστη συνεισφορά στην εθνική κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου, συμφώνως προς την κυπριακή νομοθεσία. Στο ίδιο πλαίσιο, και με σκοπό την προαγωγή συγκεκριμένων έργων, η καναδική Αρχή CCC θα μπορούσε, επίσης, να εντοπίσει κατάλληλες πηγές χρηματοδότησης από επίσημους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων, εμπορικές τράπεζες και ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης.

Άλλοι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών καλύπτουν την ανάπτυξη κοινών έργων, την καθιέρωση συναλλαγών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών, μέσω Υπουργείων, τμημάτων, οργανισμών ή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων υπό κυβερνητική εποπτεία. Όπου αυτό είναι δυνατόν, τα κοινά έργα θα περιλαμβάνουν την προώθηση αρχών μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας όπως η έρευνα, η κατάρτιση και η εκπαίδευση.

Στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, η CCC θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ανάπτυξη ενός παγκοσμίου επιπέδου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ενός Ινστιτούτου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και ενός Κέντρου Ιατρικής Εκπαίδευσης, στην Κύπρο.

Τέτοια Ιδρύματα θα εξυπηρετήσουν:

• τις ανάγκες φροντίδας υγείας και ιατρικής εκπαίδευσης και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο,
• τις ανάγκες ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και συνεχιζόμενης κατάρτισης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου,
• το προτεινόμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) και τους στρατηγικούς του στόχους,
• τις ανάγκες ιατρικής εκπαίδευσης άλλων ιδρυμάτων τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, και
• ανάγκες φροντίδας υγείας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή (ιατρικός τουρισμός).

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:38

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.