Τις προτεραιότητές της ΕΕ παραθέτει στην πρόσκληση για τη Σύνοδο Κορυφής ο Τούσκ

Τις προτεραιότητες της ΕΕ, που θα εγκρίνουν οι 28 στο κείμενο των συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες τις επόμενες δύο ημέρες, παραθέτει σε επιστολή πρόσκληση προς τους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 


Ο Πρόεδρος Τουσκ, στην επιστολή του, αναγνωρίζει ότι το αντιευρωπαϊκό κλίμα των περασμένων μηνών έχει ανατραπεί, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί πηγή εφησυχασμού για τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα πρέπει να διατηρήσουν την αποφασιστικότητα και την ενότητά τους.

"Σε πολλές από τις χώρες μας, τα πολιτικά κόμματα που έχουν οικοδομήσει τη δύναμή τους σε αντιευρωπαϊκά συναισθήματα αρχίζουν να μειώνονται. Βλέπουμε την επιστροφή της ΕΕ μάλλον ως λύση, όχι ως πρόβλημα. Παραδόξως, οι δύσκολες προκλήσεις των τελευταίων μηνών μας έχουν καταστήσει πιο ενωμένους από πριν".

"Πρέπει να αποδείξουμε στους ανθρώπους ότι είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο των γεγονότων που επιβαρύνουν και μερικές φορές ακόμη και τρομάζουν", λέει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Σε σχέση με την τρομοκρατία, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι "οι πρόσφατες επιθέσεις υπογραμμίζουν το νέο κύμα εγχώριας ριζοσπαστικοποίησης", σημειώνει ότι "η ΕΕ δεν θα αντικαταστήσει τα εθνικά κράτη σε αυτόν τον αγώνα, επειδή η πολιτική απάντηση εξαρτάται κυρίως από τις κυβερνήσεις", αλλά πρέπει να πάρει μέτρα για τους ξένους μαχητές, τους επαναπατριζόμενους τρομοκράτες και την τρομοκρατική προπαγάνδα που "έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο μέσα στις πρώτες ώρες από τη δημοσίευσή της".

"Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τη βιομηχανία να αναπτύξει εργαλεία που θα εντοπίζουν και θα αφαιρούν αυτόματα το περιεχόμενο που εξαπλώνει τρομοκρατικό υλικό ή υποκινεί στη βία", λέει ο Τουσκ. "Δεδομένου ότι η ασφάλεια της Ευρώπης είναι κοινή μας ευθύνη, θα ήθελα επίσης να συμφωνήσουμε στην ανάγκη να ξεκινήσει μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας", σημειώνει στην επιστολή του.

Κάθε κράτος μέλος πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει στη νεοεμφανιζόμενη αμυντική συνεργασία και κανείς δεν πρέπει να αποκλειστεί, ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος.

"Αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι δεν προωθούμε διαφορετικές ταχύτητες, αλλά δημιουργούμε μια μέθοδο εργασίας που θα επιτρέψει σε ολόκληρη την ΕΕ να αποκτήσει την σωστή ταχύτητα", εξηγεί.

Δεύτερον, όσον αφορά τη λαθρομετανάστευση, οι 28 θα επανεξετάσουν την κατάσταση στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή. Ο αριθμός των παράνομων αφίξεων κυρίως οικονομικών μεταναστών στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με πέρυσι.

Περίπου 1 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, σημειώνει ο Πρόεδρος και ζητά μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά της ΕΕ για τη λειτουργία των λιμενικών ακτοφυλακών του Λιβυκού Ναυτικού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση, ο Πρόεδρος ζητά δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο και διασφάλιση ότι τα εργαλεία  για την εμπορική άμυνα είναι αποτελεσματικά.

"Πρέπει να διεξαγάγουμε μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της αμοιβαιότητας και της προβολής επενδύσεων από χώρες που επιβάλλουν άδικους περιορισμούς. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούμε να τους προστατεύσουμε από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές", εξηγεί.


Όσον αφορά την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων, οι 28 θα ξεκινήσουν τις εργασίες με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, στις 15.00 την Πέμπτη.

Μετά την ανταλλαγή αυτή, ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ θα μας ενημερώσει για την εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων. Η πρώτη συνάντηση εργασίας θα είναι αφιερωμένη στην εσωτερική ασφάλεια, την αντιτρομοκρατία και την άμυνα.

Μετά την έγκριση των συμπερασμάτων θα ξεκινήσει δείπνο εργασίας για τις εξωτερικές σχέσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Macron θα παρουσιάσουν πρώτα την κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και ο Πρόεδρος Τουσκ θα ενημερώσει για τις πρόσφατες διεθνείς συνόδους κορυφής και συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τους προέδρους Ντόλαντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν.

Στο τέλος του δείπνου, ο Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέη θα μας ενημερώσει για τις προθέσεις της όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά το δείπνο, οι 27 ηγέτες να παραμείνουν για μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και να εγκρίνουν τη διαδικασία για τη μετεγκατάσταση των οργανισμών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την Παρασκευή οι 28 θα ξεκινήσουν στις 10.00 με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα παρουσιάσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Μετά από αυτό, θα προχωρήσουν στη συζήτηση για το εμπόριο και στη συνέχεια θα εξετάσουν τα συμπεράσματα σχετικά με τη μετανάστευση, όπου ο πρωθυπουργός Muscat θα μας ενημερώσει για τη συνέχεια που δόθηκε στη δήλωση της Μάλτας.

Πριν ολοκληρώσουν τη Σύνοδο, οι 28 θα εξετάσουν σύντομα την ιδέα της Ψηφιακής Ευρώπης με τον Πρωθυπουργό Ratas, ενόψει του προγράμματος εργασίας της επερχόμενης Προεδρίας. Η συνάντησή μας θα πρέπει να λήξει γύρω στο μεσημέρι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:44

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας
16:29
Νέα διαδικτυακή απάτη σχετίζεται με τραπεζικούς λογαριασμούς
16:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητά πιστοποιητικό COVID-19 από τις 3/11, σύμφωνα με δημοσίευμα
16:09
Δεύτερη δασική πυρκαγιά κοντά στην Ίνεια την Πέμπτη τέθηκε υπό έλεγχο
16:07
Ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση στον αγώνα της Κύπρου εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΑΜ
15:02
Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια που επιβουλεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα
14:35
Ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει να αντλήσει διδάγματα από το έπος του '40, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
14:31
Απαντούμε ξανά ένα μεγάλο ΟΧΙ στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ
14:30
Με στίχους του Κωστή Παλαμά το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου του F-16 της ομάδας «Ζευς» για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
14:27
Εντός των ερχόμενων εβδομάδων ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, λέει ο Εκπρόσωπος
13:38
«Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στο φασισμό και στον κατακτητή», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης
13:36
Μπεργκ: «Είμαστε απογοητευμένοι, έχουμε την ευκαιρία με Ανόρθωση» (video)
13:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand