Με τραγωδία έκλεισε η αυλαία της ζωής του Νίκου Σιαφκάλη

Με τον πιο θλιβερό τρόπο έπεσε η αυλαία της ζωής για τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Νίκο Σιαφκαλη, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός σε παραλία ανάμεσα στα χωριά Αγία Μαρίνα Χρυσοχους και Νέα Δημματα ύστερα από δύο μέρες που αγνοείτο.

Τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του Νίκου Σιαφκαλη θα διαπιστωθούν αύριο  μετά την διενέργεια της νενομισμένης νεκροτομής που θα διεξαχθεί στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Πάφου.

Ο ηθοποιός και άνθρωπος Νίκος Σιαφκάλης

O Νίκος Σιαφκάλης γεννήθηκε στη Δρούσεια της Πάφου το 1934. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο του χωριού του και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, με φτώχεια. Στη συνέχεια φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου.

Η πορεία του στον χώρο του θεάτρου, αρχίζει από τα μαθητικά του χρόνια και συνεχίζεται στα χρόνια των σπουδών του.

Σπούδασε στο Κάρντιφ της Ουαλίας, στο νυκτερινό παράρτημα της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και στη συνέχεια στο Guildhall School of Music and Drama, στο Λονδίνο.

Στη συνέχεια συμμετείχε στο θέατρο της παροικίας και στο αγγλικό θέατρο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Επίσης, είχε σκηνοθετήσει δεκάδες έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος που παρουσιάστηκαν στην Κύπρο.

Από τη δεκαετία του ’60 μέχρι τις μέρες μας εμπλέκεται ενεργά στα θεατρικά πράγματα της Κύπρου, με εξαίρεση τη διετή απουσία του στην Αθήνα (1964, 1965), ως καθηγητής υποκριτικής στη Σχολή Θεάτρου του Κωστή Μιχαηλίδη και την τριετή θητεία του (1983-1986) ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Αγρινίου.
Ο Νίκος Σιαφκάλης αφοσιώθηκε στην αναδιοργάνωση του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου «πιστεύοντας αφελώς ότι ήταν δυνατό να θεραπεύσω το άρρωστο θεατρικό κατεστημένο, επικαλούμενος ως μοχλό πίεσης τις πρόνοιες του καταστατικού χάρτη του διεθνούς οργανισμού», είχε πει.

Δεν είχε εγκαταλείψει την καλλιτεχνική πορεία του όπως, ίσως, πίστευαν αρκετοί θεατρόφιλοι. Απεναντίας, όπως έλεγε, συνέχισε «το βάδισμα ως μοναχικός οδοιπόρος».

Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Η θεατρική πορεία μου». Το βιβλίο αναφέρεται στην πορεία του στον χώρο του θεάτρου, αρχίζοντας από τα χρόνια των σπουδών του στο Λονδίνο (1952-1957), τη συμμετοχή του στο θέατρο της παροικίας και στο αγγλικό θέατρο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Η ως άνω διαδρομή του συνοδεύεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και φωτοτυπίες από εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, ως επίσης και κριτική της θεατρικής πολιτικής ή και της έλλειψής της. Στο βιβλίο του, όπως ανέφερε ο ίδιος, καταγράφεται με λεπτομέρεια η συμμετοχή του ως ηθοποιός στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, αλλά και στο ραδιόφωνο που δεν ήταν καθόλου αμελητέα ποσότητα και ποιότητα στα χρόνια που η τηλεόραση είχε περιορισμένη εμβέλεια.

Ο Νίκος Σιαφκάλης υπήρξε ένα από τα άτομα που έκρυβε στο σπίτι του, στη Λευκωσία, τον πολιτικό και ποιητή Αλέξανδρο Παναγούλη (1939–1976), όταν δραπέτευσε από τα χέρια της Χούντας των Συνταγματαρχών (1967-1974) και έφθασε στην Κύπρο. Ο Παναγούλης είναι παγκόσμια γνωστός, ιδιαίτερα για τη θαρραλέα του πράξη, την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968, αλλά και για την αντοχή του στα βασανιστήρια που ακολούθησαν.

Στη μεταπολίτευση εκλέχθηκε βουλευτής με την Ένωση Κέντρου (Ε.Κ.). Αργότερα η ομάδα αυτή ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κίνημα Κύπρου, του οποίου ο βιογραφούμενος υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος της κεντρικής επιτροπής.

Το 1975 ο Νίκος Σιαφκάλης παντρεύτηκε με την Ιωάννα Καμμένου, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και απέκτησαν έναν γιο, τον Ευθύμιο.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:45

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών για τη πράσινης φορολογίας, έστειλε το ΑΚΕΛ
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
11:47
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.