Κύπρος και Ισραήλ μνημόνιο συνεργασίας «Χιαστί Μεταμοσχεύσεων»

Μνημόνιο συνεργασίας για την εφαρμογή του προγράμματος «Χιαστί Μεταμοσχεύσεων» υπεγράφη την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ.

Η υπογραφή της συμφωνίας, η οποία έγινε από τους αρμόδιους Υπουργού Υγείας των δύο χωρών κ.κ. Γιώργο Παμπορίδη και Yakov Litzman, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και κρίνεται ως αμοιβαίως επωφελής για τις δύο χώρες στον τομέα της Υγείας, αφού δίδει τη δυνατότητα σε πολίτες των δύο χωρών, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να προβούν σε μεταμόσχευση νεφρού λόγω ασυμβατότητας δότη – λήπτη, να το πράττουν.

Βάσει της συμφωνίας θα παρέχεται βοήθεια σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού έχοντας διαθέσιμο ζωντανό δότη, αλλά δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους, καθώς το πρόγραμμα «Χιαστί Μεταμοσχεύσεων» δημιουργεί μια μεγαλύτερη ομάδα πιθανών χορηγών, αυξάνοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες για επιτυχή ανταλλαγή οργάνων μεταξύ ζευγαριών δότη-λήπτη που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν.

Σε δηλώσεις κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο Ισραηλινός Υπουργός Υγείας κατέδειξε την ωφελιμότητα υπογραφής και εφαρμογής του προγράμματος, χαρακτηρίζοντας το ως «εθνική αποστολή». «Πρόκειται για μια σημαντική ιατρική συμφωνία, η οποία δύναται να σώσει ζωές τόσο Κυπρίων όσο και Ισραηλινών. Το εκτιμώ ως εθνική αποστολή. Η συμφωνία ενδυναμώνει τις σχέσεις μας με τη στενή γείτονα και φίλη χώρα στον ιατρικό τομέα αλλά και ευρύτερα.»

Από πλευράς του, ο δρ Παμπορίδης εγκωμίασε το υψηλό επίπεδο και τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων της Κύπρου, σημειώνοντας πως η υλοποίηση πρωτοβουλιών όπως η σημερινή, αποτελούν οδοδείκτη για τη διασφάλιση ποιοτικότερης ευζωίας των πολιτών. «Τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου έχουν αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή υπογραφόμενη συνεργασία με το Ισραήλ, το οποίο αποτελεί χώρα με αναγνωρισμένη εμπειρία στον τομέα των Μεταμοσχεύσεων. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί μέρος της συνεχούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών μας μέσω του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, είθε να γίνουν ο φάρος των προσπαθειών μας για τη διασφάλιση ποιοτικής ζωής και πλήρους επανένταξής στην κοινωνία», ανέφερε ο δρ Παμπορίδης.

Το πρόγραμμα, υπό τη σημερινή του μορφή, αποδείχθηκε αξιόπιστο και εφαρμόζεται σε αναπτυγμένες χώρες ανά το παγκόσμιο, έχοντας μεγάλη επιτυχία στις μεταμοσχεύσεις νεφρών. Το Ισραήλ λειτουργεί το πρόγραμμα από το 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 2001, οι Κάτω Χώρες από το 2004 και η Μεγάλη Βρετανία από το 2007.

Η υπογραφή του μνημονίου είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας μεταξύ των ειδικών στον τομέα των μεταμοσχεύσεων Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Κράτους του Ισραήλ και του Συμβουλίου Μεταμόσχευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τους δύο Υπουργούς στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσημη τριμερή συνάντηση για την Υγεία των Υπουργών Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ και της Ελληνικής Δημοκρατίας, στις 20 Ιουνίου 2017, στη Λευκωσία.

Πηγή ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:45

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Τερματισμός περιόδου υποβολής ενστάσεων για το Ειδικό Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους
18:30
Σε νέο υψηλότερο επίπεδο εντός 2021 έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ, αύξηση κερδών έτους στο 15%
18:22
Ελλάδα - Κορονοϊός: 835 νέα κρούσματα, 22 θάνατοι
18:04
Αμερικανική έρευνα: Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά την Covid-19, ενεργοποιώντας ιντεφερόνες
17:55
Εμπορική συμφωνία μεταξύ Ην. Βασιλείου και Αυστραλίας
17:43
Περίπατος για την Εθνική απέναντι στην Ανδόρα
17:38
Η Βουλή καλείται να εγκρίνει 22 νομοθετήματα μέχρι τέλος του 2021 για το Ταμείο Ανάκαμψης
17:28
Υπό ελέγχο η πυρκαγιά σε περιοχή των Κελοκεδάρων
17:10
Ικανοποίηση ΕΕ από τα αποτελέσματα της Συνόδου με τις ΗΠΑ
16:26
Υπό 7ήμερη 24χρονος για υπόθεση βιασμού στην Πάφο
16:14
Τζο Μπάιντεν- Βλαντίμιρ Πούτιν: Έξι μήνες καυστικών σχολίων
15:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand