Κύπρος και Ισραήλ μνημόνιο συνεργασίας «Χιαστί Μεταμοσχεύσεων»

Μνημόνιο συνεργασίας για την εφαρμογή του προγράμματος «Χιαστί Μεταμοσχεύσεων» υπεγράφη την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ.

Η υπογραφή της συμφωνίας, η οποία έγινε από τους αρμόδιους Υπουργού Υγείας των δύο χωρών κ.κ. Γιώργο Παμπορίδη και Yakov Litzman, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και κρίνεται ως αμοιβαίως επωφελής για τις δύο χώρες στον τομέα της Υγείας, αφού δίδει τη δυνατότητα σε πολίτες των δύο χωρών, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να προβούν σε μεταμόσχευση νεφρού λόγω ασυμβατότητας δότη – λήπτη, να το πράττουν.

Βάσει της συμφωνίας θα παρέχεται βοήθεια σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού έχοντας διαθέσιμο ζωντανό δότη, αλλά δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους, καθώς το πρόγραμμα «Χιαστί Μεταμοσχεύσεων» δημιουργεί μια μεγαλύτερη ομάδα πιθανών χορηγών, αυξάνοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες για επιτυχή ανταλλαγή οργάνων μεταξύ ζευγαριών δότη-λήπτη που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν.

Σε δηλώσεις κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο Ισραηλινός Υπουργός Υγείας κατέδειξε την ωφελιμότητα υπογραφής και εφαρμογής του προγράμματος, χαρακτηρίζοντας το ως «εθνική αποστολή». «Πρόκειται για μια σημαντική ιατρική συμφωνία, η οποία δύναται να σώσει ζωές τόσο Κυπρίων όσο και Ισραηλινών. Το εκτιμώ ως εθνική αποστολή. Η συμφωνία ενδυναμώνει τις σχέσεις μας με τη στενή γείτονα και φίλη χώρα στον ιατρικό τομέα αλλά και ευρύτερα.»

Από πλευράς του, ο δρ Παμπορίδης εγκωμίασε το υψηλό επίπεδο και τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων της Κύπρου, σημειώνοντας πως η υλοποίηση πρωτοβουλιών όπως η σημερινή, αποτελούν οδοδείκτη για τη διασφάλιση ποιοτικότερης ευζωίας των πολιτών. «Τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου έχουν αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή υπογραφόμενη συνεργασία με το Ισραήλ, το οποίο αποτελεί χώρα με αναγνωρισμένη εμπειρία στον τομέα των Μεταμοσχεύσεων. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί μέρος της συνεχούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών μας μέσω του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, είθε να γίνουν ο φάρος των προσπαθειών μας για τη διασφάλιση ποιοτικής ζωής και πλήρους επανένταξής στην κοινωνία», ανέφερε ο δρ Παμπορίδης.

Το πρόγραμμα, υπό τη σημερινή του μορφή, αποδείχθηκε αξιόπιστο και εφαρμόζεται σε αναπτυγμένες χώρες ανά το παγκόσμιο, έχοντας μεγάλη επιτυχία στις μεταμοσχεύσεις νεφρών. Το Ισραήλ λειτουργεί το πρόγραμμα από το 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 2001, οι Κάτω Χώρες από το 2004 και η Μεγάλη Βρετανία από το 2007.

Η υπογραφή του μνημονίου είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας μεταξύ των ειδικών στον τομέα των μεταμοσχεύσεων Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Κράτους του Ισραήλ και του Συμβουλίου Μεταμόσχευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τους δύο Υπουργούς στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσημη τριμερή συνάντηση για την Υγεία των Υπουργών Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ και της Ελληνικής Δημοκρατίας, στις 20 Ιουνίου 2017, στη Λευκωσία.

Πηγή ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:45

Τελευταιες Ειδησεις

29 Σεπτεμβρίου
Μαριος Πελεκάνος: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στο δρόμο των προκλήσεων, της έντασης και των απειλών (Βίντεο)
20:02
Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν προτρέπει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση επιτοκίων
19:43
Μπρα ντε φερ Κομισιόν – Κρατών μελών για πλαφόν στο φυσικό αέριο
19:27
Χ. Ακάρ: Η Ελλάδα προκαλεί συνεχώς – Εμείς είμαστε πολύ ψύχραιμοι και υπομονετικοί
19:12
Αγία Νάπα: Πέραν των διακοσίων κιλών καπνικά προϊόντα εντόπισαν αστυνομία και τμήμα Τελωνείων σε ψυγεία
18:53
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα «ψευτοδημοψηφίσματα» που διοργάνωσε ο Πούτιν
18:36
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού 29/09/22
18:18
Επιτόκια, μείωση ΜΕΔ και αποδοτικότητα μας οδηγούν προς "βιώσιμη κερδοφορία", λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου
17:54
Nord Stream: «Αντικειμενική» έρευνα και «εξηγήσεις» από τις ΗΠΑ ζητά η Μόσχα
17:30
Hermes για συμφωνία παραχώρησης των αεροδρομίων: Εύλογο να προκύπτουν κατά καιρούς διαφορετικές ερμηνείες σε μια συμφωνία διάρκειας 25 ετών
17:17
Ανοικτά μπορούν να παραμείνουν τα γενικά καταστήματα το Σάββατο 1η και την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου
17:06
Αμετακίνητη για τα οικονομικά μέτρα η Τρας - Κάνει τα πράγματα χειρότερα μιλώντας, λέει η αντιπολίτευση
16:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand