Έναρξη της δράσης για μείωση πλαστικών αποβλήτων στην Κύπρο

Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας για τις πηγές και τις άμεσες συνέπειες που προκαλεί η απόρριψη πλαστικών στη θάλασσα, και ταυτόχρονα στην παροχή καινοτόμων προτάσεων για περιορισμό του προβλήματος, ανακοινώνεται η έναρξη της πρωτοβουλίας «Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα στην Κύπρο: Το παράδειγμα των Chiringuitos Responsables», το οποίο βραβεύτηκε από το Πριγκιπάτο του Μονακό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η δράση, όπως αναφέρεται,  στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού και των άμεσα εμπλεκομένων βασικών παραγόντων, οι οποίοι συμβάλλουν, επηρεάζονται ή λαμβάνουν αποφάσεις για το πρόβλημα των σκουπιδιών της θάλασσας, και στην ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας για την εφαρμογή αποτελεσματικών δράσεων.

Συγκεκριμένα, το έργο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες παράκτιων χώρων εστίασης και ποτού που βρίσκονται διάσπαρτα στις κυπριακές παραλίες, ώστε να καταστούν υπεύθυνοι για την προστασία της παραλίας και να περιορίσουν την ποσότητα σκουπιδιών, κυρίως πλαστικών, που εγκαταλείπονται από τους λουόμενους.

Για την υλοποίηση της δράσης, πραγματοποιείται μια εκτενής εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Κύπρο, κατά την οποία η ομάδα της ΑΚΤΗΣ με τη συνοδεία εθελοντών, επισκέπτεται τους παραλιακούς χώρους εστίασης/ποτού και οι ιδιοκτήτες «λαμβάνουν γνώση» για το πώς μπορούν να γίνουν περιβαλλοντικά υπεύθυνοι.

Παρέχεται στους ιδιοκτήτες ένας συνοπτικός αλλά περιεκτικός οδηγός που περιγράφει τις πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν για να ελαχιστοποιήσουν τα πλαστικά απόβλητα.

Η επίσημη έναρξη της εκστρατείας έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου, στις 16:00 στη δημοτική Παραλία Γεροσκήπου (περιοχή Ρίκκος) με την παρουσία του Πρέσβη της Ισπανίας στην Κύπρο Angel Lossada, εκπροσώπων του Δήμου Γεροσκήπου και συμμετοχή ομάδας εθελοντών από διάφορα κοινωνικά σύνολα.

Η εκστρατεία ενημέρωσης θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή διαγωνισμού, στον οποίο οι συμμετέχοντες-ιδιοκτήτες εστιατορίων/μπαρ θα αξιολογούνται στη βάση της αποτελεσματικής διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων και εφαρμογής καλών περιβαλλοντικών πρακτικών κατά τη θερινή περίοδο.

Σημειώνεται πως το έργο «Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα στην Κύπρο: Το παράδειγμα των Chiringuitos Responsables» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Fighting Plastic Pollution in the Mediterranean” του Beyond Plastic Med (BeMed), με στόχο την αντιμετώπιση της πρόκλησης των πλαστικών αποβλήτων στη Μεσόγειο και την υποστήριξη καινοτόμων και κοινωνικά υπεύθυνων δράσεων.  

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:45

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα
21:52
Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong
21:51
ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη
21:49
Υπό την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τ η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
21:07
Σύστημα πληρωμών στο μετρό της Μόσχας με βάση αναγνώριση προσώπου
20:36
Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία
20:32
142 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:57
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Ελλάδας για τον στρατηγικό διάλογο, αναφορά και σε Κύπρο
19:29
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην ΕΕ το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2022
18:57
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Τάλα
18:31
Κέρδη παρουσίασε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία πτώση
18:28
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τάλα, ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand