Άιντε: Επιτυχία στο Κραντ Μοντάνα θα είναι μία στρατηγική συμφωνία

«Επιτυχία στη Διάσκεψη του Κραντ Μοντάντα θα είναι εάν τα εμπλεκόμενα μέρη καταλήξουν σε μία στρατηγική συμφωνία στα βασικά θέματα- ασφάλεια, εγγυήσεις, εδαφικό, περιουσιακό και διακυβέρνηση», αλλά «ακόμα κι αν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία θα χρειαστεί πολύ δουλειά σε χαμηλότερο επίπεδο, οικονομικά και νομικά θέματα που θα πρέπει επιλύσουμε» τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, εξερχόμενος από το υπουργείο Εξωτερικών μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Μια συνάντηση εποικοδομητική και χρήσιμη, όπως είπε, η οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών πριν από τη δεύτερη συνεδρίαση σε πολιτικό επίπεδο στην Ελβετία.

Ο Νορβηγός διαμεσολαβητής χαρακτήρισε ως «κλειδί» για την επιτυχία της Διάσκεψης στο Κραντ Μοντανά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και τόνισε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, όπως του έχουν πει προσωπικά, προσέρχονται στην Ελβετία με βούληση και στόχο για εξεύρεση μιας αξιόπιστης λύσης, κάνοντας μνεία και στις καλές χθεσινές συνομιλίες των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας κατά τις οποίες εκφράστηκε η κοινή βούληση για λύση.

«Δεν σας εγγυώμαι ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, θα χρειαστεί χρόνος και σκληρή δουλειά, και προετοιμαζόμαστε τεχνικά για να κρατήσουν οι συνομιλίες εβδομάδες» είπε, εξηγώντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η εποικοδομητική και δημιουργική προσέγγιση ώστε η ασφάλεια της μίας κοινότητας να μην είναι σε βάρος της άλλης.

Ως προς το κοινό έγγραφο που θα είναι η βάση για τις συνομιλίες στην Ελβετία, ανέφερε ότι θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά με τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων ανέφερε ότι «υπάρχουν διαφορές σε δύο επίπεδα: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις δικοινοτικές συνομιλίες μεταξύ των Κυπρίων. Και δεύτερον οι ιδέες που ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε στη Γενεύη έχουν προχωρήσει σχετικά με την εξεύρεση εργαλείων για την ικανοποίηση των αναγκών και των αιτημάτων όλων των πλευρών και μπορούμε να πούμε ότι τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, αλλά ασφαλώς η πραγματική διαπραγμάτευση πρέπει να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις δημιουργικές τους συζητήσεις πέρα από τις γνωστές τους θέσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Ο φιλελεύθερος» περί κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι «είναι παντελώς ανακριβές». «Μπορώ να το πω αυτό γιατί εμείς δεν κάνουμε προτάσεις, αλλά βάζουμε σε σειρά απόψεις που λαμβάνουμε» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο δημοσίευμα του Φιλελεύθερου είναι λανθασμένο και βασίζεται σε υποθέσεις».

Τέλος, κληθείς να εκτιμήσει αν μπορούν τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε στρατηγική συμφωνία, ο κ. Άιντε είπε ότι «είναι πιθανό» καθώς «υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στην πραγματοποίηση αυτής της συμφωνίας εάν υπάρχει θέληση, δημιουργικότητα, αποφασιστικότητα και αφοσίωση», αλλά επισημαίνοντας ότι αυτό «δεν θα είναι εύκολο. Χρειάζεται δουλειά σε βάθος και είναι ανάγκη να μιλήσουμε και να ακούσουμε τις απόψεις όλων των πλευρών».

Σοφία Αραβοπούλου


Πηγή : ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:45

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Αύξηση 78% των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα σε μ ία εβδομάδα στο Ην. Βασίλειο
12:29
Απόσυρση προϊόντος από την αγορά
12:22
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά για τις ενέργειες της Ρωσίας
12:01
Η Hermes και άλλοι τουριστικοί φορείς υποστηρίζουν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων
12:00
Ο ΠτΔ υπεβλήθη σήμερα σε μικρής έκτασης και χρονικής διάρκειας σπονδυλοπλαστική επέμβαση
11:49
Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Υπουργείο Υγείας, μετέφερε στον ΠτΔ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου (Βίντεο)
11:35
Ψήφισμα Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων του ΟΗΕ
11:22
Υπ. Υγείας: Με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας θα αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση
11:07
Σε όλους τους ενήλικες στο Ην. Βασίλειο προσφέρεται από σήμερα το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού
10:49
Χ. Χαριλάου: Παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένει εύθραυστη
10:30
Προοπτικές ανάκαμψης προδιαγράφει ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης
10:27
Σε μικρή επέμβαση στους σπόνδυλους υποβάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand