ΑΗΚ : Μειώσεις 6% στο ρεύμα από Σεπτέμβρη

Η ΑΗΚ θα απορροφήσει το κόστος (€5,2 εκατομμυρίων) που θα ήταν οι αυξήσεις που έπρεπε να επιβάλει στις πέντε κατηγορίες καταναλωτών, ενώ από 1η Σεπτεμβρίου στις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών θα μειωθούν οι διατιμήσεις 6% κατά μέσο όρο.


 
Η ΑΗΚ ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού για την απόφασή της να απορροφήσει το κόστος για τέσσερα χρόνια, ή μέχρι την ελευθεροποίηση της αγοράς, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη την Τρίτη.
 
Τα μέλη της Επιτροπής, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της ΑΗΚ που αναδεικνύει το ρόλο της, ως οργανισμού δημοσίου δικαίου και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η ΑΗΚ, ως εύρωστος οργανισμός θα συνεχίσει να είναι «δυνατός παίκτης» στην επερχόμενη ελευθεροποιημένη αγορά ενέργειας.
 
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι η συζήτηση για τις νέες διατιμήσεις, που πρέπει να επιβάλλονται κατ’ εντολή της ΡΑΕΚ,  με κοστοστρέφεια και αποφυγή διαεπιδοτήσεων μεταξύ των καταναλωτών, στο αρχικό στάδιο οδήγησε στη διαπίστωση ότι κάποιες κατηγορίες καταναλωτών θα είχαν ιδιαίτερα ψηλές αυξήσεις.
 
Πρόσθεσε πως ενόψει αυτής της διαπίστωσης η Επιτροπή Εμπορίου ζήτησε από τη ΡΑΕΚ και την ΑΗΚ να μελετήσουν τις σοβαρές μεταβολές στην τιμολόγηση και ανέφερε ότι προς τιμή της ΡΑΕΚ και ιδιαίτερα της ΑΗΚ, οι νέες διατιμήσεις θα εφαρμόζονται από  1.9. 2017 και θα επιφέρουν μείωση 6%, κατά μέσο όρο στους λογαριασμούς.
 
Περαιτέρω εξήγησε ότι η ΡΑΕΚ και η ΑΗΚ προέβησαν σε διευθέτηση ώστε οι πέντε κατηγορίες που θα είχαν σημαντική αύξηση, δεν θα έχουν αύξηση και η ΑΗΚ θα απορροφήσει τη ζημιά.

Οι πέντε κατηγορίες που θα είχαν αύξηση είναι οι θερμοσυσσωρευτές οι οποίες θα είχαν αύξηση 49%, οι αντήλιες νερού που θα είχαν αύξηση 13%, ο οδικός φωτισμός που θα είχε αύξηση 13%, η υψηλή τάση που θα είχε αύξηση 2%, και οι μεγάλες βιομηχανίες που θα είχαν αύξηση 4%, είπε ο κ. Βότσης, προσθέτοντας πως όλες αυτές οι αυξήσεις συμποσούνται  σε 5,2 εκ το χρόνο θα απορροφηθούν από την ΑΗΚ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ή μέχρι το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, εφόσον  αυτό επέλθει νωρίτερα των τεσσάρων ετών.
 
Ο κ. Βότσης είπε ακόμα πως η ΑΗΚ δικαιούται επιτρεπόμενα κέρδη επί των παγίων 4,6 %, ενώ προηγουμένως  είχε 8% και 6% σε κάποιες  από τις δραστηριότητες της και ανέφερε ότι την  ίδια ώρα η ΡΑΕΚ επιβάλλει στην ΑΗΚ 1,5%  εξοικονόμηση  επί των ετήσιων λειτουργικών δαπανών και ταυτόχρονα δίνει κίνητρα για μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου εξέφρασε ικανοποίηση επειδή, όπως είπε, η ΑΗΚ για άλλη μια φορά ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιεί ένας ημικρατικός οργανισμός, χωρίς να γίνονται υπερβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού, ενώ διαπιστώνονται εξοικονομήσεις.

Αναμένουμε ότι η ΑΗΚ θα συνεχίσει όλα τα προγράμματα ώστε η ΑΗΚ να μπορέσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά ως μεγάλος παίκτης στην ελεύθερη αγορά χωρίς να χάσει το χαρακτήρα ενός ισχυρού ημικρατικού οργανισμού.  
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε απόλυτη ικανοποίηση για την πορεία της ΑΗΚ, η οποία, όπως ανέφερε, ήταν στα όρια της κατάρρευσης το 2011 και σήμερα είναι μια δυνατή και δρώσα επιχείρηση που έχει καταφέρει να αποπληρώσει 300 εκ. δάνεια και να έχει αποθεματικό 400 εκ.

Επίσης καταφέρνει να μειώσει τις τιμές  προς τις πλείστες κατηγορίες καταναλωτών κατά 6% μέσο όρο και επιπρόσθετα  στις πέντε κατηγορίες που έγινε πολλή συζήτηση θα απορροφήσει 5 εκ. κόστος για να μην υπάρξει καμία αύξηση.

«Στηρίζουμε την προσπάθεια του ΔΣ για εξυγίανση της ΑΗΚ» είπε και ανέφερε πως μετά την καταστροφή του 2011 η ΑΗΚ επιστρέφει στον πολίτη και είναι έτοιμη να επενδύσει προς όφελος της κοινωνίας.

Το κέρδος που ήταν 8% και 6% στη διανομή σήμερα περιορίζεται στο 4% με σωστές πολιτικές αποφάσεις, η ΑΗΚ και ο τόπος μπορούν να πάνε μπροστά, συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα αφού εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ΑΗΚ  δεν θα επιβάλει τις αυξήσεις στις 5 κατηγορίες, οι οποίες θα προκαλούσαν προβλήματα στους χρήστες θερμοσυσσωρευτών.

Κάλεσε επίσης την ΑΗΚ να μην επιβάλει αυξήσεις στους καταναλωτές μέχρι 500 κιλοβατόρες που - όπως ανέφερε - θα είναι μεν μικρή αλλά αφορά κυρίως συνταξιούχους και μονήρη άτομα με πιθανά οικονομικά προβλήματα.

Ο κ. Κώστα ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ  ως κόμμα επιμένει ότι η ΑΗΚ πρέπει να μείνει οργανισμός δημοσίου δικαίου καθετοποιημένος, αυστηρά ρυθμιζόμενος με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού, την όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και τον υγιή ανταγωνισμό στον τομέα της ενέργειας και να μην παραδοθεί σε ιδιωτικά μονοπώλια.
 
Την απόφαση της ΑΗΚ για μειώσεις χαιρέτισε και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία τα λειτουργικά της έξοδα και να καταστεί εύρωστη οικονομική μονάδα η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Κύπριου καταναλωτή και του ανταγωνισμού που αναμένεται να έρθει με το άνοιγμα της αγοράς.

Η ΑΗΚ μπορεί και έχει τις ικανότητες να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική, γεγονός που επιβεβαιώνει τη θέση ότι η ΑΗΚ πρέπει να μείνει στην ιδιοκτησία του κράτους και να συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται.
 
Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Ανδρέας Μαραγκός είπε πως στην εφαρμογή των νέων διατιμήσεων προκύπτει γενική μείωση 6% προς τις περισσότερες κατηγορίες καταναλωτών.

Είπε ακόμα πως η Αρχή Ηλεκτρισμού ως δρώσα επιχείρηση στις πέντε κατηγορίες, στις οποίες η κοστοστρέφεια θα οδηγούσε σε αυξήσεις, ανταποκρινόμενη στις εισηγήσεις και τα σχόλια ανέλαβε να καλύψει τη διαφορά που προκύπτει σε αυτές τις διατιμήσεις.
 
Τόνισε πως το κόστος δεν θα μετακυλιστεί στις άλλες κατηγορίες καταναλωτών.

Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:45

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.