Οι θέσεις των κομμάτων ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο

ΔΗΣΥ

 Το μήνυμα ότι, ούτε καν συζητείται το αναχρονιστικό σύστημα που δίνει σε οποιοδήποτε τρίτο μονομερή δικαιώματα επέμβασης και πρέπει να διαγραφεί, καθώς και ότι πρέπει να αποχωρήσουν οι σαράντα χιλιάδες των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, έστειλε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
 Στόχος μας, είπε ο κύριος Νεοφύτου, είναι να απαλλαγούμε από τις κατάρες που συνόδευαν την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 και με μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο να διαγράψουμε ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο του λαού.
 Πρόσθεσε ότι χωρίς πρόοδο στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού.
 Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η πλευρά μας μεταβαίνει αποφασισμένη στην Ελβετία, τονίζοντας ότι η πρόοδος θα εξαρτηθεί από το αν η Τουρκία επιτέλους αντιληφθεί ότι αναχρονιστικές αντιλήψεις όσον αφορά τα συστήματα ασφάλειας θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.
 Τόνισε ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μεταβαίνουν στο Κραν Μοντανά όχι ως κυβέρνηση και κόμματα, αλλά ως Ελληνοκυπριακή κοινότητα, με εθνικό στόχο την απαλλαγή όσων οδήγησαν τον τόπο στις τραγικές συνέπειες που βιώνουμε μέχρι σήμερα.


AKEΛ

Ως την πιο καθοριστική θεωρεί τη νέα διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.
Μετά τη συνεδρία του Εθνικού ο Αντρος Κυπριανού τόνισε την ανάγκη η ελληνοκυπριακή πλευρά να πάει επαρκώς προετοιμασμένη.
Ζήτησε να υπάρξει ενότητα ή τουλαχιστον οι ηγέτες να παρουσιάσουν ενα διαφορετικό πρόσωπο από πρηγούμενες φορές.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι πρότεινε στην πολιτική ηγεσία να τηρήσει εκεχειρία, χωρίς δηλώσεις ενόσω διαρκούν οι συνομιλίες της Ελβετίας. Στόχος τόνισε είναι πρώτον η ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ΚΔ και δεύτερο να δίνεται η δυνατότητα στο Εθνικό Συμβούλιο να συνεδριάζει σε καλύτερο κλίμα.
Ανέφερε ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί είπαν ότι δεν μπορούν αν λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο καλώντας τους να βάλουν πάνω από ολα τα συμφέροντα της Κύπρου από τα κομματικά.
Οσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ο Αντρος Κυπριανού τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση το ΑΚΕΛ να δεχθεί εγγυτητικά επεμβατικά δικαιώματα από την Τουρκία.


ΔΗΚΟ

Κοινό έγγραφο κατέθεσαν στη σημερινη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ,οι Πρόεδροι των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, και Αλληλεγγύης.
Μιλώντας μετα τη συνεδρια του εθνικού συμβουλίου ,ο πρόεδρος του Δηκο Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το  κοινό έγγραφο  αποτελεί πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
Τα τρία κόμματα ζητούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση και επιπρόσθετα να την καταθέσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, ως πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς.
Το περιεχόμενο του κοινού εγγράφου, θα παρουσιαστεί, αύριο σε συνέντευξη Τύπου από τον Νικόλα Παπαδόπουλο.


ΕΔΕΚ

Η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού εισέρχεται σε πάρα πολύ κρίσιμη φάση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να θωρακιστεί και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ικανότητα και δυνατότητά του πρόεδρος Αναστασιάδης .
 Γι αυτό, πρόσθεσε, η ενότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα, κυρίως για τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής και συλλογικής διαχείρισης του Κυπριακού.
 Ο Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε παράλληλα ότι για να υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια θα πρέπει τόσο ο πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και οι σύμβουλοί του να παραμείνουν σταθεροί σε κάποιες θέσεις και όχι να παρουσιάζουν συνεχείς εναλλαγές, ώστε να η ΕΔΕΚ να μπορέσει να τη στηρίξει.


ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Την Κατάθεση εγγράφου με στόχο να διαμορφωθεί ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλιου αναφορικά με τη σταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις του Γκραν Μοντάνα κατέθεσε η Συμμαχία Πολιτών.
Ο Γιωργος Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει κινήσεις τακτικής με κίνδυνο να κηρυχθει αδιέξοδο το οποίο θα οδηγήσει σε καταμερισμό ευθυνών.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Λιλλήκα ενόψει της διάσκεψης του Γκραντ Μοντάνα η Συμμαχία Πολιτών αναστέλλει όλες τις προεκλογικές της δραστηριότητες.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ


Ζήτημα της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ θα προκύψει στο Κραν Μοντανά, δήλωσε ο πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.
Υπάρχει, είπε, μετάπτωση στο θέμα, διότι η διαβεβαίωση ότι θα γίνουν οπωσδήποτε γεωτρήσεις μετατράπηκε σήμερα στο ότι θα αποφασίσουν οι εταιρείες.
Αναφέρθηκε και σε μια πρώτη μεγάλη υποχώρηση, από τη στιγμή, είπε, που δεν αποτελεί προϋπόθεση ότι η συζήτηση των άλλων θεμάτων θα αρχίσει αν και εφόσον υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ασφάλειας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις που έγιναν μετά το Εθνικό Συμβούλιο και από όσα διημείφθησαν σε αυτό, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην Ελβετία με πρόθεση να προβεί και σε άλλες υποχωρήσεις προκειμένου να επιλύσει το Κυπριακό, δήλωσε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.
 Λυπάμαι, συνέχισε, αλλά θα οδηγηθούμε σε εγκλωβισμό άνευ εξόδου διαφυγής.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:46

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand