Κοινό έγγραφο για ασφάλεια και εγγυήσεις κατέθεσαν στο εθνικό Δήκο Εδέκ, Αλληλεγγύη

Κοινό έγγραφο για τα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων κατέθεσαν σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία του εθνικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του Δήκο Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το  κοινό έγγραφο  αποτελεί πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
Τα τρία κόμματα ζητούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση και επιπρόσθετα να την καταθέσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων στην Ελβετίας, ως πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την ευχή η πρόταση τους να περιληφθεί στο έγγραφο που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Άιντα.
Ως την πιο καθοριστική θεωρεί τη νέα διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και τόνισε την ανάγκη η ελληνοκυπριακή πλευρά να πάει επαρκώς προετοιμασμένη.
Ζήτησε να υπάρξει ενότητα ή τουλάχιστον οι ηγέτες να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό πρόσωπο από προηγούμενες φορές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι πρότεινε στην πολιτική ηγεσία να τηρήσει εκεχειρία, χωρίς δηλώσεις ενόσω διαρκούν οι συνομιλίες της Ελβετίας. Στόχος τόνισε είναι πρώτον η ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ΚΔ και δεύτερο να δίνεται η δυνατότητα στο Εθνικό Συμβούλιο να συνεδριάζει σε καλύτερο κλίμα.
Ανέφερε ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί είπαν ότι δεν μπορούν αν λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο καλώντας τους να βάλουν πάνω από όλα τα συμφέροντα της Κύπρου από τα κομματικά.
Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση το ΑΚΕΛ να δεχθεί εγγυητικά επεμβατικά δικαιώματα από την Τουρκία. Το περιεχόμενο του κοινού εγγράφου, θα παρουσιαστεί, αύριο σε συνέντευξη Τύπου από τον

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων «πάμε στην Ελβετία σαν Ε/κ κοινότητα», ενώ πρόσθεσε πως «πάμε με εθνικό στόχο να απαλλαγούμε από την κατοχή που βιώνουμε από το 1974».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε η ενότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όπως και η κοινή εθνική γραμμή. 

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε πως το κόμμα του κατέθεσε επιστολή για ομόφωνη απόφαση του Εθνικού, η οποία και δεν έγινε αποδεκτή. Δήλωσε ακόμη πως θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Ελβετία, εξηγώντας πως κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης δεν θα πραγματοποιήσει προεκλογικές δραστηριότητες.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε «Φοβάμαι ότι κάποιοι προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη για να είναι εύκολο το πέρασμα στο Κρανς Μοντάνα», είπε ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος «να εγκλωβιστούμε σε ένα ναρκοπέδιο».

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:46

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Μπάιντεν προς Ερντογάν: Η λύση των δύο κρατών δεν είναι καν στο τραπέζι-Αρνητική εξέλιξη το θέμα των Βαρωσίων
21:37
Ο ΠΟΥ χαιρέτισε τη δέσμευση της G7 για τα εμβόλια, όμως είπε πως χρειάζονται περισσότερα γρήγορα
21:15
Λάσετ: Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ
20:46
Ένας θάνατος και 57 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:30
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι 30 σύμμαχοι δεσμεύονται σε ενίσχυση της άμυνας της ευρωατλαντικής περιοχής, έναντι όλων των απειλών
20:03
Περιφέρεια Νάπολης: Δεν θα χορηγήσουμε εμβόλιο Pfizer σε όσους πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση με Astrazeneca
19:54
Μέρκελ: Η Συμμαχία πρέπει να βρει «τη σωστή ισορροπία» απέναντι στην Κίνα
19:12
Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες
18:42
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand