ΠτΔ: Ιστορικής σημασίας η ψήφιση των νομοσχεδίων για ΓεΣΥ

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη σημερινή υπερψήφιση των τριών νομοσχεδίων για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).


 
Αναφέροντας ότι είναι ιδιαίτερη ευτυχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ύστερα από δεκαετίες ατέρμονων συζητήσεων επιτυγχάνεται μια από τις πιο καθοριστικές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε υποχρέωση του κράτους να προσφέρει στο σύνολο του λαού πλήρη και αποτελεσματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
Επίσης, είπε ότι η υπερψήφιση των τριών νομοσχεδίων είναι ανάλογης σημασίας με τη σύσταση του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων τη δεκαετία του ‘60.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλους, και ιδιαίτερα τον Υπουργό Υγείας και του συνεργάτες του που με αφοσίωση και αποτελεσματικότητα εργάστηκαν να γίνει η σημερινή ημέρα πραγματικότητα.
 
Στην δήλωσή του, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί θεωρεί «τη σημερινή ημέρα ιστορική στην πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ύστερα από δεκαετίες ατέρμονων συζητήσεων επιτυγχάνεται μια από τις πιο καθοριστικές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις».
 
Μια μεταρρύθμιση, σημείωσε, «που αφορά την πιο ευαίσθητη και σημαντική πτυχή στη ζωή του κάθε πολίτη που δεν είναι άλλη από την υποχρέωση του κράτους να προσφέρει στο σύνολο του λαού πλήρη και αποτελεσματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
 
Είπε ότι η «σημερινή υπερψήφιση των τριών νομοσχεδίων που θεμελιώνουν το Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι ανάλογης ιστορικής σημασίας με την υιοθέτηση και την εισαγωγή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης που επιτεύχθηκε τη δεκαετία του 1960».
 
Πρόκειται, επεσήμανε, «για μια ριζοσπαστική καινοτομία που επιτέλους κατατάσσει την Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές και ανεπτυγμένες χώρες που εφαρμόζουν καθολική ασφάλιση υγείας για το σύνολο των πολιτών τους».
 
Παράλληλα είναι και «μια πολιτική συνακόλουθη μιας σειράς άλλων μεταρρυθμίσεων που επιτεύχθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως αυτή με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, τη μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα και τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, τον εκσυγχρονισμό τομέων της δικαιοσύνης αλλά και πάταξης της διαφθοράς, τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα μεταφορών και ναυτιλίας, και μιας πλειάδας άλλων που άπτονται της καθ’ ημέραν ζωής των πολιτών».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε το «θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι πολιτικές δυνάμεις στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους, για αυτό και δικαίως μπορεί όλοι μαζί να μοιραζόμαστε την ικανοποίηση για τα όσα έχουμε επιτύχει».
 
Είπε ότι είναι πεπεισμένος πως, «αν με το ίδιο πνεύμα συνεργαστούμε και στα εκκρεμούντα νομοσχέδια, όπως του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα απαντήσουμε με πειστικότητα σε όσους των συμπολιτών μας αναμένουν περισσότερα από όλους εμάς».
 
Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως με τη θεσμοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου που καθιερώνει την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, αλλά και της επίλυσης των εργασιακών προβλημάτων των επαγγελματιών υγείας, αντιμετωπίζονται τα διαχρονικά προβλήματα, ενώ, την ίδια ώρα, άμεσα θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς το σύνολο των πολιτών.
 
Επίσης, σημείωσε ότι «κανένας δεν παραγνωρίζει τις πιθανές δυσκολίες που ενδεχομένως να προκύψουν κατά την υλοποίηση των προνοιών του σχεδίου, ένα φαινόμενο αναμενόμενο σε κάθε μεταρρύθμιση αναλόγου εκτάσεως. Είμαστε, θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό, έτοιμοι όλοι μαζί - όπως πράξαμε και σε άλλες περιπτώσεις - να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες με την ανάλογη αποφασιστικότητα, αλλά και ευελιξία».
 
Εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους ηγέτες τους «για την άψογη συνεργασία, τη συναίνεση και την αποφασιστικότητα, με την οποία αντιμετώπισαν το όλο θέμα». Παράλληλα ευχαρίστησε «όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς που επέδειξαν πραγματικά υψηλό αίσθημα ευθύνης και συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε να φτάσουμε επιτυχώς στη σημερινή ημέρα».
 
Επίσης, ευχαρίστησε τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εργάστηκαν άοκνα όλο αυτό το διάστημα για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της εφαρμογής του ΓεΣΥ και εξέφρασε «ένα μεγάλο όμως ευχαριστώ, ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ» στον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη και τους συνεργάτες του «για την αφοσίωση, αλλά και την αποφασιστικότητα που επέδειξε και τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε ώστε η ιστορική αυτή μεταρρύθμιση να γίνει πραγματικότητα».
 
Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:48

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.