ΠτΔ: Ιστορικής σημασίας η ψήφιση των νομοσχεδίων για ΓεΣΥ

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη σημερινή υπερψήφιση των τριών νομοσχεδίων για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).


 
Αναφέροντας ότι είναι ιδιαίτερη ευτυχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ύστερα από δεκαετίες ατέρμονων συζητήσεων επιτυγχάνεται μια από τις πιο καθοριστικές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε υποχρέωση του κράτους να προσφέρει στο σύνολο του λαού πλήρη και αποτελεσματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
Επίσης, είπε ότι η υπερψήφιση των τριών νομοσχεδίων είναι ανάλογης σημασίας με τη σύσταση του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων τη δεκαετία του ‘60.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλους, και ιδιαίτερα τον Υπουργό Υγείας και του συνεργάτες του που με αφοσίωση και αποτελεσματικότητα εργάστηκαν να γίνει η σημερινή ημέρα πραγματικότητα.
 
Στην δήλωσή του, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί θεωρεί «τη σημερινή ημέρα ιστορική στην πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ύστερα από δεκαετίες ατέρμονων συζητήσεων επιτυγχάνεται μια από τις πιο καθοριστικές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις».
 
Μια μεταρρύθμιση, σημείωσε, «που αφορά την πιο ευαίσθητη και σημαντική πτυχή στη ζωή του κάθε πολίτη που δεν είναι άλλη από την υποχρέωση του κράτους να προσφέρει στο σύνολο του λαού πλήρη και αποτελεσματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
 
Είπε ότι η «σημερινή υπερψήφιση των τριών νομοσχεδίων που θεμελιώνουν το Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι ανάλογης ιστορικής σημασίας με την υιοθέτηση και την εισαγωγή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης που επιτεύχθηκε τη δεκαετία του 1960».
 
Πρόκειται, επεσήμανε, «για μια ριζοσπαστική καινοτομία που επιτέλους κατατάσσει την Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές και ανεπτυγμένες χώρες που εφαρμόζουν καθολική ασφάλιση υγείας για το σύνολο των πολιτών τους».
 
Παράλληλα είναι και «μια πολιτική συνακόλουθη μιας σειράς άλλων μεταρρυθμίσεων που επιτεύχθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως αυτή με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, τη μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα και τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, τον εκσυγχρονισμό τομέων της δικαιοσύνης αλλά και πάταξης της διαφθοράς, τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα μεταφορών και ναυτιλίας, και μιας πλειάδας άλλων που άπτονται της καθ’ ημέραν ζωής των πολιτών».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε το «θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι πολιτικές δυνάμεις στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους, για αυτό και δικαίως μπορεί όλοι μαζί να μοιραζόμαστε την ικανοποίηση για τα όσα έχουμε επιτύχει».
 
Είπε ότι είναι πεπεισμένος πως, «αν με το ίδιο πνεύμα συνεργαστούμε και στα εκκρεμούντα νομοσχέδια, όπως του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα απαντήσουμε με πειστικότητα σε όσους των συμπολιτών μας αναμένουν περισσότερα από όλους εμάς».
 
Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως με τη θεσμοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου που καθιερώνει την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, αλλά και της επίλυσης των εργασιακών προβλημάτων των επαγγελματιών υγείας, αντιμετωπίζονται τα διαχρονικά προβλήματα, ενώ, την ίδια ώρα, άμεσα θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς το σύνολο των πολιτών.
 
Επίσης, σημείωσε ότι «κανένας δεν παραγνωρίζει τις πιθανές δυσκολίες που ενδεχομένως να προκύψουν κατά την υλοποίηση των προνοιών του σχεδίου, ένα φαινόμενο αναμενόμενο σε κάθε μεταρρύθμιση αναλόγου εκτάσεως. Είμαστε, θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό, έτοιμοι όλοι μαζί - όπως πράξαμε και σε άλλες περιπτώσεις - να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες με την ανάλογη αποφασιστικότητα, αλλά και ευελιξία».
 
Εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους ηγέτες τους «για την άψογη συνεργασία, τη συναίνεση και την αποφασιστικότητα, με την οποία αντιμετώπισαν το όλο θέμα». Παράλληλα ευχαρίστησε «όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς που επέδειξαν πραγματικά υψηλό αίσθημα ευθύνης και συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε να φτάσουμε επιτυχώς στη σημερινή ημέρα».
 
Επίσης, ευχαρίστησε τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εργάστηκαν άοκνα όλο αυτό το διάστημα για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της εφαρμογής του ΓεΣΥ και εξέφρασε «ένα μεγάλο όμως ευχαριστώ, ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ» στον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη και τους συνεργάτες του «για την αφοσίωση, αλλά και την αποφασιστικότητα που επέδειξε και τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε ώστε η ιστορική αυτή μεταρρύθμιση να γίνει πραγματικότητα».
 
Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:48

Τελευταιες Ειδησεις

20 Οκτωβρίου
Παραιτείται ο Ερσάν Σανέρ μετά από τη διαρροή ροζ βίντεο
12:12
Μ. Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει σαφή σχέδια για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Μεσόγειο
12:06
Και δεύτερο δημοτικό σχολείο παραμένει κλειστό λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού
11:53
Εκκλήσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση για επαναφορά μέτρων κατά Covid
11:45
Εισάγεται στην Κύπρο ο θεσμός της ηλεκτρονικής παρακολούθησης υπόπτων και υποδίκων, με την τοποθέτηση βραχιολιού
11:36
Καταθέτει προτάσεις για αντιμετώπιση ακρίβειας και επικρίνει κυβέρνηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
11:34
Εφαρμογή στα κινητά βοηθά στη συλλογή γνώσεων και δεδομένων για τους επικονιαστές
11:32
Το ίδρυμα Γκέιτς θα επενδύσει έως και 120 εκατ. δολ. για την πρόσβαση φτωχών χωρών στη θεραπεία της Merck
11:29
Στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
11:11
Η Κύπρος φιλοξενεί το Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Ειδικευμένων Γιατρών
10:59
Τη συνδρομή του κοινού για εντοπισμό κλεμμένων πινακίδων, ζητά η Αστυνομία
10:47
Λεμεσός: Κλειστό έως την Παρασκευή δημοτικό σχολείο εξαιτίας αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού
10:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand