Ομόφωνα ψήφισε η Ολομέλεια το νομοθετικό πακέτο για το ΓεΣΥ

Ομόφωνα υπερψηφίστηκαν, μετά από τρεις και πλέον ώρες συζήτηση στην Ολομέλεια, τα δύο νομοσχέδια του ΓεΣΥ και εγκρίθηκε το κείμενο των κανονισμών του.

Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ήταν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και έλαβε συγχαρητήρια από την πλειοψηφία των Βουλευτών που τοποθετήθηκαν για την αποφασιστικότητά που επέδειξε και τον ρόλο του στην επιτυχή κατάληξη του θέματος.

Σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου που ψήφισε η Βουλή είναι η ίδρυση οργανισμού δημόσιου δικαίου, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας όλων των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των κέντρων παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας και υγείας στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία καθώς και την ευθύνη για την εφαρμογή της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σκοπός του δεύτερου νομοσχεδίου ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εναρμόνιση με την οδηγία της ΕΕ σχετικά με τη διαφάνεια των μέτρων που ρυθμίζουν τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση και την κάλυψη του κόστους τους στα πλαίσια ασφαλιστικών συστημάτων υγείας, καθώς και διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας του ΓεΣΥ με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και πιο λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου για την εισαγωγή του ΓεΣΥ έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Σκοπός των νέων κανονισμών είναι η ρύθμιση του εργασιακού πλαισίου που θα εφαρμόζεται για το προσωπικό που θα προσληφθεί από τον αυτόνομο οργανισμό που θα ιδρυθεί με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου.

Όσον αφορά τις συνεισφορές, με το νέο καθεστώς του οποίου η πρώτη φάση τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2019 και αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 1,70% του μισθού, οι εργοδότες 1,85 %, το κράτος 1,65%, οι αυτοεργοδοτούμενοι 2,55%, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και αξιωματούχοι 1,70%.

Στη δεύτερη φάση, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1 Μαρτίου 2020 και θα αφορά την  εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 2,65% του μισθού τους, οι εργοδότες το 2,9%, το κράτος, το 4,7%, οι αυτοεργοδοτούμενοι το 4% και οι συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αξιωματούχοι το 2,65%.

Η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2020.

Το ανώτατο ποσό συμπληρωμής που θα καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς είναι €300 ανά έτος και €75 για χαμηλοσυνταξιούχους και λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος νόμος για το ΓεΣΥ είχε ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2001.


Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΗΦ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:48

Τελευταιες Ειδησεις

24 Οκτωβρίου
Σημαντική νίκη για το ΑΠΟΕΛ
20:49
Η ΕΝΑΒ κέρδισε τον ΑΠΟΕΛ, πρώτη νίκη για Προοδευτικό
20:45
Εκκωφαντική πεντάρα για τη Λίβερπουλ που διέσυρε τη Γιουνάϊτεντ
20:30
Επιστροφή στις νίκες για τον Απόλλωνα
20:06
Νικήτρια στο ελ κλάσικο η Ρεάλ
19:16
Τριάρα και κορυφή για την ΑΕΚ
19:04
Δύο ισοπαλίες στη Β' κατηγορία
17:39
8ος στο παγκόσμιο της Ιαπωνίας ο Ηλίας Γεωργίου (βίντεο)
17:27
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 25 Οκτωβρίου 2021
17:21
Καδής: Στόχος να στηριχθούν όλοι οι πυρόπληκτοι της Ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας
16:07
Αυτές είναι οι αποφάσεις του έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ
15:54
Αεροπορική επιδρομή στο δυτικό Τιγκράι εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Αιθιοπίας
15:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand