Κάτω των 3 ετών τα παιδιά που πεθαίνουν στα αυτοκίνητα από θερμοπληξία

Το 87% των παιδιών που πεθαίνουν εγκλωβισμένα στα αυτοκίνητα από θερμοπληξία είναι κάτω των 3 ετών, δηλώνει ο Πρόεδρος του Οργανισμού REACTION, Μάριος Σ. Σταύρου, ο οποίος τονίζει ότι σε καμία εποχή του χρόνου δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά/βρέφη μόνα τους μέσα ή κοντά στο αυτοκίνητο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που η θερμοπληξία αλλά και ο θάνατος του παιδιού ελλοχεύουν ακόμα και εάν τα παράθυρα είναι ανοικτά.


Σύμφωνα με ανακοίνωσή, με αφορμή τη νέα ενημερωτική εκστρατεία του οργανισμού REACTION, που συνδιοργανώνει με το Υπουργείο Υγείας και την Ύπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας στην Κύπρο, σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου υπό τον τίτλο «ούτε ένα λεπτό», αναφέρεται πως «πολλές φορές, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους είτε εσκεμμένα (για σύντομο χρονικό διάστημα για μια γρήγορη δουλειά) είτε άθελα τους στο αυτοκίνητο.
 
«Σε καμία εποχή του χρόνου δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά/βρέφη μόνα τους μέσα ή κοντά στο αυτοκίνητο. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, η θερμοπληξία αλλά και ο θάνατος του παιδιού ελλοχεύουν ακόμα και εάν τα παράθυρα είναι ανοικτά. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός οχήματος αυξάνεται κατακόρυφα εντός μερικών λεπτών προκαλώντας πολλές φορές ανεπανόρθωτες ζημιές. Παράλληλα στην Κύπρο οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τα περιστατικά θερμοπληξίας και οφείλουμε όλοι να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων», σημειώνεται.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού REACTION «ένα παιδικό σώμα θερμαίνεται 3-5 φορές πιο γρήγορα από ένα ενήλικα, ενώ το ατελές αναπνευστικό σύστημα των παιδιών δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έλλειψης οξυγόνου και υπερβολικής ζέστης».
 
«Οι εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες», υπογραμμίζει, «που επικρατούν στην Κύπρο το καλοκαίρι μετατρέπουν το αυτοκίνητο σε ένα κόλαση εντός μερικών λεπτών, ακόμα και εάν το κλιματιστικό δουλεύει ή τα παράθυρα είναι ανοικτά. Στις ΗΠΑ κάθε 10 ημέρες ένα παιδί χάνει την ζωή του από θερμοπληξία εγκλωβισμένο σε ένα αυτοκίνητο ενώ τους τελευταίους μήνες τα περιστατικά έχουν αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο».
 
O Επίτροπος Εθελοντισμού & ΜΚΟ, Γιάννης Γιαννάκης, τόνισε ότι η ενημέρωση του κοινού για ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι εξαιρετικά σημαντική. Μέσω της συνεργασίας των κρατικών υπηρεσιών και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών έχουμε πολύ σημαντικό όφελος για την κοινωνία ευρύτερα, κατέληξε ο κ. Γιαννάκη.
 
O Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, είπε πως οι Υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.
 
«Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα θα πρέπει να αναφέρω ότι προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών μας της προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας και στην γρηγορότερη ανταπόκριση των ασθενοφόρων μας παγκύπρια. Μέσα λοιπόν στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών μας προχωρήσαμε στην παγκύπρια λειτουργία του Παγκύπριου Συντονιστικού Κέντρου Κλήσεων Ασθενοφόρων και στην λειτουργία των τεσσάρων νέων σταθμών ασθενοφόρων στην περιοχή Κλήρου στη Λευκωσία, στην περιοχή Ορόκλινη στην Λάρνακα, στο κέντρο της Λεμεσού και στην Πέγεια στη Πάφου», είπε.

Κατέληξε λέγοντας πως «όλοι οι σταθμοί στελεχώνονται από πληρώματα ασθενοφόρων- διασώστες και εξειδικευμένους νοσηλευτές στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα υγείας».

Μέτρα Πρόληψης Θερμοπληξίας:


Κατανάλωση άφθονων υγρών και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ

Προστασία από τον ήλιο και παραμονή σε σκιερό μέρος

Κατάλληλη ενδυμασία και χρήση αντηλιακών

Αποφύγετε την εργασία σε ανοικτούς χώρους τις επικίνδυνες ώρες

Παρακολούθηση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που περιλαμβάνουν βρέφη και παιδιά μέχρι 4 ετών, άτομα 65 ετών και άνω, παχύσαρκους και άτομα που έχουν κάποια σοβαρή πάθηση ή που παίρνουν ορισμένα φάρμακα.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας είναι ο πυρετός, οι καρδιοπάθειες, οι ψυχικές παθήσεις, η κακή κυκλοφορία του αίματος και τα ηλιακά εγκαύματα
 
 
 Μερικές Χρήσιμες Συμβουλές:Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί/βρέφος μόνο του σε αυτοκίνητο έστω και για μικρό χρονικό διάστημα

Μην αφήνετε  μόνο το παιδί/βρέφος στο αυτοκίνητο να κοιμάται με ανοικτά παράθυρα ή το κλιματιστικό.

Προσπαθήστε να αποκτήσετε τη συνήθεια να κοιτάζετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου όταν το κλειδώνετε.

Ζητήστε από τον Παιδικό Σταθμό/Νηπιαγωγείο να σας ενημερώνουν άμεσα μόλις περάσει η συνήθης ώρα άφιξης του παιδιού σας στο σχολείο.
Βάλτε κάτι σημαντικό για τη δουλειά σας στο πίσω κάθισμα (πχ. πορτοφόλι, τσάντα) για να αναγκαστείτε να κοιτάξετε τα πίσω καθίσματα
Πάντοτε να κλειδώνετε το αυτοκίνητο ακόμα και εάν σταθμεύετε στο γκαράζ σας. Κρατήστε τα κλειδιά σε απρόσιτο μέρος για τα παιδιά. Ένα αυτοκίνητο πάντα αποτελεί πόλο έλξης για μικρά παιδιά.

Εάν αντιληφθείς την απουσία κάποιου παιδιού, ψάξε πρώτα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου – ακόμα και στο πορτμπαγκάζ.

Εάν δείτε ένα παιδί μόνο του σε αυτοκίνητο ΠΡΕΠΕΙ να δράσετε! Εάν μπορείτε να εντοπίσετε τους γονείς του κάντε το άμεσα, εάν όχι καλέστε την Αστυνομία. Εάν διαπιστώσετε ότι η ζωή του παιδιού βρίσκεται σε κίνδυνο βγάλτε το έξω από το αυτοκίνητο αμέσως και δώστε του τις Πρώτες Βοήθειες.
 
Η εκστρατεία θα διαρκέσει όλη την περίοδο του καλοκαιριού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:48

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
Συμφωνία 'Ιντερ με Λαουτάρο Μαρτίνεζ μέχρι το 2026 (φώτο)
19:46
Δύσκολη πρόκριση του ΟΦΗ στην Πρέβεζα, 1 -0 τον Αχέροντα!!
19:21
ΠΑΟ : Η παρακάμερα της πρόκρισης στο Περιστέρι (vid)
19:13
Τοp10 με Γιάννη Αντετοκούνμπο, στην κορυφή το buzzer του Μπαρνς (Vid)
19:09
Βήμα - βήμα ανεβαίνει η Σάκκαρη - Τη Δευτέρα θα βρεθεί στο Νο.6
18:38
Οι ευχές της Ομόνοιας στον Ουζόχο (φώτο)
17:54
Σατσιάς: «Αντιδράσαμε σωστά, πολύ δυνατή νίκη» (vid)
17:43
Ανόρθωση : Τι ισχύει για το ταξίδι στην Εσθονία (ανακοίνωση)
17:28
Κάνει focus στην Ομόνοια η Ανόρθωση (στατιστικά ενόψει του μεταξύ τους ντέρμπι)
17:23
Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Μόρισον μετά την κρίση των υποβρυχίων
17:04
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 29 Οκτωβρίου 2021
17:00
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας
16:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand