Η ΠΟΤ απαιτεί άμεση αλλαγή των διαδικασιών εκτίμησης οπτικής αναπηρίας

Άμεσο τερματισμό των «ιδιαίτερα περίπλοκων διαδικασιών, ακατάλληλων εργαλείων και πολυδάπανων σύνθετων μέσων εκτίμησης της αναπηρίας που βασίζονται στο ICF, με τα οποία αποκλείονται από προγράμματα κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των παροχών αναπηρίας και των υπηρεσιών υποστήριξης τους και με τα οποία περιορίζονται τα ανθρώπινα τους δικαιώματα», διεκδικεί η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών Χριστάκης Νικολαΐδης, σε ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου, αναφέρθηκε στις «ιδιαίτερα αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Κύπρο όσον αφορά την άσκηση των αναφαίρετων, θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με οπτική αναπηρία».
 
Στη συνέχεια, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι «τα συστήματα ανάλυσης της αναπηρίας που εφαρμόζονται σήμερα στη χώρα μας ακολουθούν μια στενή ιατρική προσέγγιση και δεν λαμβάνουν υπόψη τους συμφραζόμενους παράγοντες» και σημείωσε ότι συχνά «συνδέονται με τις εκτιμήσεις της εργασιακής ικανότητας και, ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται συχνά για τον αποκλεισμό των ατόμων με οπτική αναπηρία από την αγορά εργασίας».
 
Ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες έχει αμφισβητήσει τις εκτιμήσεις της αναπηρίας με βάση τα ιατρικά και φιλανθρωπικά μοντέλα και πρόσθεσε ότι «απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό των διαδικασιών αξιολόγησης της λειτουργικότητας των ατόμων με αναπηρίες που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας για τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της δικαιοπρακτικής ικανότητας, της συνεκπαίδευσης και της απασχόλησης ενός ατόμου».
 
Επίσης, είπε ότι το Συμβούλιο της ΠΟΤ αποφάσισε να θέσει τέρμα «στην κατρακύλα που οι τυφλοί της Κύπρου βιώνουν τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την παραβίαση αναφαίρετων, θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, εξευτελισμό της αξιοπρέπειας τους, κατάλυση της ανεξαρτησίας τους, εφαρμογή συμπεριφορών οίκτου, φιλευσπλαχνίας και φιλανθρωπίας και υλοποίηση πολιτικών πατερναλισμού, κηδεμόνευσης και περιθωριοποίησης, που τους οδηγούν ολοένα και περισσότερο στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».
 
Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:48

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
Νέα διαδικτυακή απάτη σχετίζεται με τραπεζικούς λογαριασμούς
16:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητά πιστοποιητικό COVID-19 από τις 3/11, σύμφωνα με δημοσίευμα
16:09
Δεύτερη δασική πυρκαγιά κοντά στην Ίνεια την Πέμπτη τέθηκε υπό έλεγχο
16:07
Ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση στον αγώνα της Κύπρου εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΑΜ
15:02
Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια που επιβουλεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα
14:35
Ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει να αντλήσει διδάγματα από το έπος του '40, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
14:31
Απαντούμε ξανά ένα μεγάλο ΟΧΙ στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ
14:30
Με στίχους του Κωστή Παλαμά το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου του F-16 της ομάδας «Ζευς» για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
14:27
Εντός των ερχόμενων εβδομάδων ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, λέει ο Εκπρόσωπος
13:38
«Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στο φασισμό και στον κατακτητή», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης
13:36
Μπεργκ: «Είμαστε απογοητευμένοι, έχουμε την ευκαιρία με Ανόρθωση» (video)
13:06
Ο Βασίλης Δημητρίου στο ντέρμπι Ομόνοια - Ανόρθωση / Στο VAR o Αzeveto Malheiro Miguel
12:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand