Η ΠΟΤ απαιτεί άμεση αλλαγή των διαδικασιών εκτίμησης οπτικής αναπηρίας

Άμεσο τερματισμό των «ιδιαίτερα περίπλοκων διαδικασιών, ακατάλληλων εργαλείων και πολυδάπανων σύνθετων μέσων εκτίμησης της αναπηρίας που βασίζονται στο ICF, με τα οποία αποκλείονται από προγράμματα κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των παροχών αναπηρίας και των υπηρεσιών υποστήριξης τους και με τα οποία περιορίζονται τα ανθρώπινα τους δικαιώματα», διεκδικεί η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών Χριστάκης Νικολαΐδης, σε ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου, αναφέρθηκε στις «ιδιαίτερα αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Κύπρο όσον αφορά την άσκηση των αναφαίρετων, θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με οπτική αναπηρία».
 
Στη συνέχεια, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι «τα συστήματα ανάλυσης της αναπηρίας που εφαρμόζονται σήμερα στη χώρα μας ακολουθούν μια στενή ιατρική προσέγγιση και δεν λαμβάνουν υπόψη τους συμφραζόμενους παράγοντες» και σημείωσε ότι συχνά «συνδέονται με τις εκτιμήσεις της εργασιακής ικανότητας και, ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται συχνά για τον αποκλεισμό των ατόμων με οπτική αναπηρία από την αγορά εργασίας».
 
Ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες έχει αμφισβητήσει τις εκτιμήσεις της αναπηρίας με βάση τα ιατρικά και φιλανθρωπικά μοντέλα και πρόσθεσε ότι «απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό των διαδικασιών αξιολόγησης της λειτουργικότητας των ατόμων με αναπηρίες που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας για τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της δικαιοπρακτικής ικανότητας, της συνεκπαίδευσης και της απασχόλησης ενός ατόμου».
 
Επίσης, είπε ότι το Συμβούλιο της ΠΟΤ αποφάσισε να θέσει τέρμα «στην κατρακύλα που οι τυφλοί της Κύπρου βιώνουν τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την παραβίαση αναφαίρετων, θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, εξευτελισμό της αξιοπρέπειας τους, κατάλυση της ανεξαρτησίας τους, εφαρμογή συμπεριφορών οίκτου, φιλευσπλαχνίας και φιλανθρωπίας και υλοποίηση πολιτικών πατερναλισμού, κηδεμόνευσης και περιθωριοποίησης, που τους οδηγούν ολοένα και περισσότερο στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».
 
Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:48

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.